Na prvi izvedbi EP do 23 let Slovenijo zastopa 8 veslačev v 4 čolnih

Poljska Kruszwica bo ta vikend gostila Evropsko prvenstvo za člane do 23 let in tako ponovno orje ledino v evropskem veslanju, saj so Poljaki v letu 2007 organizirali prvo moderno izvedbo članskega EP V Poznanu, v letu 2011 pa v Kruszwici tudi prvo izvedbo mladinskega EP, obe prvenstvi sta se do danes dodobra prijeli. Slovensko reprezentanco sestavlja sedem veslačev in ena veslačica v štirih čolnih, in sicer Valentina Alicia Miklavčič v enojcu, Aleš Jalen v lahkem enojcu, Nik Krebs in Miha Aljančič v dvojnem dvojcu ter Nejc Donaval, Tevž Koselj, Matej Čuk in Jaka Malešič v dvojnem četvercu.

DSC_0216

Naše najmočnejše orožje predstavljata Nik Krebs in Miha Aljančič, ki se bosta pomerila v konkurenci devetih dvojnih dvojcev. Letos sta na SP do 23 let zasedla sedmo mesto, v Kruszwici pa ni nikogar od evropskih finalistov iz Plovdiva. V letošnji sezoni sta Krebs in Aljančič nastopila tudi na svetovnem pokalu v Beogradu in bila tam osma, sicer pa sta bila pred dvema letoma bronasta na mladinskem EP.

DSC_0157

V lahkem enojcu bo nastopil Aleš Jalen, ki je bil na nedavnem SP do 23 let v Plovdivu trinajsti, od tamkajšnjih evropskih finalistov pa je v Kruszwici le Čeh Jan Cincibuh, ki je bil četrti. V konkurenci lahkih enojcev tekmuje 14 tekmovalcev, Jalen sicer v tej disciplini tekmuje že tri leta, ima pa tudi medaljo z mladinskega EP izpred treh let.

Valentina Alicija Miklavčič

Naša edina ženska predstavnica Valentina Alicia Miklavčič bo nastopila v enojcu, kjer je prijavljenih dvanajst tekmovalk, med njimi tudi srebrna s SP Švicarka Pascale Walker. Miklavčičeva sicer tokrat prvič vesla v enojcu na velikih tekmovanjih, v preteklih dveh letih je nastopala v dvojnih dvojcih in bila najuspešnejša osma na MEP 2015.

DSC_0667

V dvojnem četvercu bodo v popolnoma enaki zasedbi kot na lanskem MSP, kjer so zasedli devetnajsto mesto, nastopili Nejc Donaval, Tevž Koselj, Matej Čuk in Jaka Malešič. V tej disciplini je prijavljenih devet čolnov, med njima tudi petouvrščeni s SP Madžari in rahlo spremenjena posadka Poljske, ki je bila v Plovdivu šesta.

Več o prvenstvu