Nastopi slovenskih veslačev na mednarodnih regatah v Münchnu in Essnu

Naši najboljši veslači so se po uvodnem delu sezone s kriterijskima regata v Zagrebu in na Bledu podali na mednarodno raven, kjer so tradicionalno mladinci nastopili v Münchnu, člani pa v Essnu.

München že nekaj desetletij gosti najmočnejšo spomladansko regato za mladince, kjer mnoge reprezentance izbirajo posadke za velika tekmovanja. Za slovensko je regata na olimpijski progi iz leta 1972 pomenila izborno za nastop na mladinskem EP, ki bo 26.-27. maja. Pri fantih je v enojcu Jaka Čas (VK Dravske elektrarne Maribor) prvi dan zmagal v finalu C in imel ob tem četrti najboljši čas, drugi dan pa je zmagal v eni od skupin z drugim najboljšim časom. V dvojnem dvojcu sta se najbolje odrezala Isak Žvegelj (VK Bled) in Urban Jerman (VK Ljubljanica), ki sta bila prvi dan četrta v finalu B, drugi dan pa sta zmagal v eni od skupin z drugim najboljšim časom. V ženskem enojcu je Ilaria Macchi (VK Argo Izola) prvi dan zmagala v finalu B s četrtim najboljšim časom, v nedeljo pa je bila tretja v prvi skupini in tudi tretja po času. Na münchenski regati so nastopili še mladinci v dvojcih in četvercih, poškodba pa je preprečila nastop ženskemu dvojcu.

Rezultati

Selektor Iztok Čop je po opravljenih kriterijskih regata določil reprezentanco za nastop na MEP v Gravelinesu, 26.-27. maja:

– ženski enojec: Ilaria Macchi, trener Iztok Butinar

– moški enojec: Jaka Čas, trener Jernej Jurše

– ženski dvojec: Pia Potočnik, Lea Hren, trener Jan Ilar

moški dvojni dvojec: Isak Žvegelj, Urban Jerman, trener Jan Ilar

Essen je gostil eno izmed najstarejših regat v Evropi – 100. Hügelregato, ki tudi tradicionalno služi za sestavo in izbor posadk v kategorijah članov in U23. Tudi letos so se je udeležili najboljši slovenski veslači z izjemo Rajka Hrvata, ki je zaradi nedavne poškodbe raje ostal doma na treningu in se pripravljal na začetek svetovnega pokala, ki bo v začetku junija v Beogradu.

Prvi dan essenske regate so se v enojcu do 23 let trije naši veslači uvrstili v finale A, kje je Miha Aljančič (VK Bled) s časom 7:06,63 zasedel drugo, Filip Pfeifer (VK Ljubljanica) peto in Marko Hladnik (VK Bled) osmo mesto. Med lahki enojci do 23 let je bil Jaka Malešič (VK Ljubljanica) tretji v finalu B, med ženskim lahkimi enojci absolutno pa je Nina Kostanjšek (VK Argo) osvojila drugo mesto. V konkurenci lahkih dvojnih dvojcev (skupaj člani in U23) sta v soboto nastopila Marko Bolha (VK Argo) in Aleš Jalen (VK Bled) in zasedla drugo mesto v finalu B.

V nedeljskem sporedu sta med lahkimi dvojnimi dvojci nastopila Marko Bolha in Jaka Malešič, ki sta zasedla peto mesto v finalu A. Miha Aljančič in Filip Pfeifer v dvojnem dvojcu sta na progi imela precej tehničnih težav in pristala na četrtem mestu v finalu B. Dober nastop je ponovila Nina Kostanjšek, ki je med lahkimi članicami ponovno osvojila drugo mesto. V enojcu do 23 let sta v finalu A nastopila Nejc Donaval (VK Argo) s šestim in Marko Hladnik s šestim mestom.

Rezultati