Podeljena priznanja VZS za leto 2017

Veslaška zveza Slovenije je v soboto zvečer gostila tradicionalno slovesnost ob koncu sezone, na kateri vedno potegnemo črto pod minulo veslaško sezono in naredimo obračun. Tudi letošnja bilanca je pozitivna. Ponovno se lahko veselimo medalj, ki so jih slovenski veslači Aleš Jalen, Nik Krebs in Miha Aljančič priborili na Evropskem prvenstvu do 23 let na Poljskem. Žal se je našega najboljšega veslača zadnjih let Rajka Hrvata letos malce držala smola, sploh na svetovnem prvenstvu, vendar je kljub temu nanizal nekaj finalnih nastopov v svetovnem pokalu.

Leto 2017 pa si bomo zapomnili tudi po dveh izjemnih regatah na Bledu, ki sta v ta biser Gorenjske privabila številno veslaško druščino.  Mednarodna regata je imela eno najmočnejših udeležb in kvaliteto zadnjih dveh desetletij, saj je nastopilo skoraj 500 tekmovalcev in tekmovalk iz 14 držav. Bled pa so septembra preplavili veterani in veteranke z vseh koncev sveta. Svetovno prvenstvo v veslanju je v Slovenijo privabila 4.951 tekmovalcev, ki so nastopili v 6.424 posadkah, skupno pa smo v petih tekmovalnih dneh spremljali kar 909 tekem. Organizacijska ekipa pod vodstvom predsednika Jošta Dolničarja in izvršnih direktorjev Tima Farčnika in Jerneja Slivnika je štela skoraj 400 sodelavcev in je svoje organizacijsko delo opravila več kot odlično. To potrjujejo tudi številne pohvale tako s strani udeležencev kot članov FISA Masters komisije, prav posebna zahvala pa je prišla s strani predsednika in izvršnega direktorja ter Councila FISA. Odlična organizacija največjega tekmovanja vseh časov pod okriljem FISA pa je tudi odločilno prispevala k pridobljeni kandidaturi Bleda za Svetovno prvenstva za članske neolimpijske discipline ter kategoriji do 23 let in mladincev leta 2020.

Prejemniki letošnjih priznanj Veslaške zveze Slovenije:

Priznanje ob zaključku kariere: Gašper Fistravec

Gašper Fistravec je v svet veslanja vstopil v mariborskem klubu Dravske Elektrarne. Svoj prvi mednarodni uspeh je dosegel v dvojnem četvercu z Janezom Zupancem, Janom Špikom in Markom Pilipovičem, ko je na mladinskem evropskem prvenstvu leta 2004 v španskem Banjolesu osvojil zlato medaljo. Leta 2008 je okusil slast olimpijskega duha in nastopil na OI v Pekingu z Zupancem ter Janezom in Jernejem Juršetom v dvojnem četvercu. Zelo plodovito leto je bilo 2009, ko je Jerneja Juršeta zamenjal izkušeni Iztok Čop. Gašper Fistravec se je s kolegi veselil tretjega mesta na tekmah svetovnega pokala v Münchnu in Luzernu. Bronasti lesk okoli vratu je začutil na Evropskem prvenstvu v italijanskem Vareseju tri leta kasneje, ko so mu družbo v čolnu delali še Jan Špik, Jernej Markovc in Matej Rojec. Nastopil je tudi na obeh zadnjih tekmah svetovnega pokala na Bledu: leta 2010 je bil v dvojnem četvercu z bratoma Špik in Andražem Krekom šesti, pred dvema letoma pa v enojcu četrti.

Malo priznanje VZS:

• lahki enojec Aleš Jalen
  • trener Miloš Janša

za osvojeno bronasto medaljo na EP do 23 let Kruszwica 2017

• dvojni dvojec Nik Krebs in Miha Aljančič
  • trener Miloš Janša

za osvojeno bronasto medaljo na EP do 23 let Kruszwica 2017

Priznanje za najodmevnejši preboj:

• Nik Krebs in Miha Aljančič – za osvojeno medaljo na EP do 23 let in uspešne nastope v članski kategoriji (osmo mesto na tekmi svetovnega pokala)

Priznanje za odmevne rezultate v mlajših kategorijah:

• Ilaria Macchi in Lea Hren – za uvrstitev v mladinsko reprezentanco kot mlajši mladinki in dosežene dobre rezultate na MEP in MSP

Plaketa VZS za zaslužne veslaške delavce: