Bled je nared za evropsko prvenstvo v veslanju

Meta Zoran Novice

Drevi se na Bledu s slovesnim odprtjem ob 18. uri v Veliki Zaki začenja evropsko prvenstvo v veslanju, ki bo potekalo vse do nedelje. Prvi tekmovalni dan je na sporedu v četrtek, ko se bo 560 tekmovalk in tekmovalcev iz 34 držav pomerilo v predtekmovanju. Slovenske barve bo zastopala peterica reprezentantov.

Prireditelji ter veslačice in veslači z nestrpnostjo pričakujejo prve tekme na evropskem prvenstvu. Slovenijo bodo zastopali Rajko Hrvat v lahkem enojcu, Nina Kostanjšek in Filip-Matej Pfeifer v enojcu ter dvojec brez krmarja v postavi Nik Krebs in Jaka Čas. 

Slovenci optimistični

“Vse gre po planu. Čoln ima pravo, želeno hitrost. To smo delali v zadnjem tednu, tako da me s tega vidika ne skrbi,” je pred prvim vrhuncem sezone 2023 optimističnem Rajko Hrvat. Edina slovenska veslačica na domačem prvenstvu bo Nina Kostanjšek, ki bo nastopila v enojcu: “V jutrišnjem predtekmovanju se bom osredotočila na svojo tekmo, saj še ne poznam vseh sotekmovalk, tako da bom poskušala čim boljše odpeljati tekmo.” 24-letni Filip-Matej Pfeifer si je pred prvenstvom zadal naslednji cilj: “Čim boljše mesto v predskupini, saj na podlagi tega dobiš naslednje tekmovanje in lažjo skupino za uvrstitev.” Med dvojci brez krmarja bosta tekmovala Mariborčana Nik Krebs in Jaka Čas. ” pred začetkom prvenstva pravi Nik Krebs.

Četrtek in petek bosta namenjena predtekmovanjem in repasažom, v soboto in nedeljo pa bodo na Bledu potekale borbe za kolajne. Konkurenca bo zahtevna, saj so na Bled pripotovale vse najmočnejše evropske ekipe s številčnimi reprezentancami. Nemčija se bo predstavila z 18 posadkami, Velika Britanija pa s 17. Na zadnjem evropskem prvenstvu, ki je potekalo lani v okviru evropskih prvenstev več športov v Munchnu, je največ kolajn osvojila Velika Britanija, za njo pa sta se zvrstili Romunija in Italija. Evropska prvenstva v veslanju organizirajo od leta 1893 in so ena najstarejših športnih tekmovanj na svetu.

Organizacija v duhu trajnostnega razvoja

Evropsko prvenstvo v veslanju na Bledu pri organizaciji sledi smernicam trajnostnega razvoja in skrbi za okolje. Med ukrepi so ekološki otoki za ločevanje odpadkov, nameščeni so pitniki za vodo, ki spodbujajo uporabo stekleničk za večkratno uporabo, večina spremljevalnih čolnov je na električni pogon. Prireditelji prvenstva so si za cilj postavili zbrati 90 % ločeno zbranih odpadkov in zmanjšanje skupne količine odpadkov.