Dvojec 5. v finalu D

Meta Zoran Novice

Slovenski veslači se na svetovnem prvenstvu po slabih četrtfinalnih nastopih ne borijo več za najvišja mesta niti za olimpijske norme. Jaka Čas in Nik Krebs v dvojcu brez krmarja se od Beograda poslavljata s 5. mestom v finalu D, kar pomeni da sta v konkurenci 28 čolnov osvojila 23. mesto.

“Mogoče sva si želela malo več, ampak pripravljena sva bila nekako za finale D. Sva pa na vsaki tekmi dala vse od sebe,” je po koncu tekmovanja dejal Krebs. Čas ga je dopolnil: “Mislim, da finale B ni bil tako zelo nerealen. Res nisva bila čisto prava na tem prvenstvu. Vsi smo pričakovali malo boljše rezultate, ampak se nam ni izšlo. Mogoče prvega nastopa na prvenstvu nisva odpeljala najboljše in sva posledično padla na slabšo progo, iz katere se nisva več mogla kvalificirati na boljšo. Ne bi pa se rad izgovarjal na proge, vseeno so bili na tem prvenstvu tekmeci boljši.”

Med njimi tudi hrvaška brata Patrik in Anton Lončarić. Še na lanskem svetovnem prvenstvu sta čolna končala drug za drugim v finalu C, leto kasneje pa sta Slovenca občutno zaostala za uvrstitvijo s Češke, Hrvata pa sta se z 11. mestom uspela kvalificirati na olimpijske igre. Trener Dušan Jurše meni, da je razlaga zelo enostavna: “Naša fanta sta pravzaprav študenta, naš trening ni bil niti približno tako obsežen kot Hrvaški in razlika je nastala na osnovi tega. Izkazalo se je, da so bile olimpijske vozovnice za nas bolj želje kot realnost, saj že nastopi na svetovnem pokalu in evropskem prvenstvu tega niso napovedovali. Če bi želeli, da bi bila fanta konkurenčna, si je treba naliti čistega vina in pogledati, kaj se da že danes spremeniti, ne šele čez dva ali tri mesece.”

Letošnje svetovno prvenstvo bo sklenjeno jutri. Zadnji nastop, in sicer v finalu D, čaka tudi Nino Kostanjšek.