Dolničar: V naslednjih mesecih bo padla odločitev o gostitvi petega SP v veslanju na Bledu

Meta Zoran Novice

Končana je letošnja veslaška sezona. Zapomnili smo si jo po odlično izvedenem evropskem prvenstvu na Bledu in pa slabimi rezultati slovenskih veslačev. Kako boste vi potegnili črto pod letošnje veslaško dogajanje?

Tekmovalno smo pričakovali nekaj več, tako na evropskem prvenstvu na Bledu, kjer smo ciljali na več finalov A in eno odličje, kot tudi na svetovnem prvenstvu, kjer smo želeli videti naše čolne vsaj blizu mest, ki so vodila na olimpijske igre. Žal so veslači za temi cilji zaostali. Smo pa zelo zadovoljni z organizacijo evropskega prvenstva na Bledu. Bilo je izjemno organizirano in deležni smo bili veliko pohval.

Kakšna usoda čaka najmočnejše slovenske posadke, njihove trenerje, selektorja jana Ilarja? Bomo doživeli kake spremembe?

Veslanje je vzdržljivostni šport. Kar nekaj let je potrebnih, da se razvijejo vrhunski športniki. Vsekakor bomo še v prihodnjem letu skušali doseči olimpijske norme. Reprezentanca A naj bi bila tudi drugo leto sestavljena podobno kot letos. S selektorjem se bomo dogovorili, kaj in kako še izboljšati oz. še izvleči iz te generacije. Sicer pa bo treba graditi nove veslače za naslednja leta oz. prihodnji olimpijski cikel.

Opazili smo, da slovenski veslači počasi zaostajajo za vrstniki iz sosednjih držav, čeprav so bili sezono ali dve pred to še hitrejši. Postalo je očitno, da se brez popolne predanosti veslanju ne da prebiti v svetovni vrh, kajne?  

Biti popoln profesionalec na najvišjem nivoju v Sloveniji je velik izziv. Naši člani še kolebajo med študijem oz. kakšno drugo kariero in pa veslanjem. Je pa možno, da se za pol leta ali leto odločijo, da dajo vse na stran in se popolnoma posvetijo športu. O tem se bodo veslači zelo kmalu pogovorili s trenerji in selektorjem. Upam, da bodo sprejeli odločitve, ki bodo v korist slovenskemu veslanju oz. športu. Tako bi bili verjetno konkurenčnejši v boju za olimpijske norme.

Ena od težav, ki jih je omenil selektor Jan Ilar, je tudi ta, da naši najboljši veslači doma izstopajo in nimajo prave notranje konkurence. Je to rešljiv problem?

Tudi jaz si želim si več notranje konkurence. Upam, da se kmalu priključi nekaj mlajših veslačev. V mlajših kategorijah imamo kar nekaj nadobudnih veslačev. Sicer pa se bomo za potrebe treningov povezovali s kakšnimi manjšimi reprezentancami iz bližnjih držav.

Veslanje je dandanes v Sloveniji vidno le, če je vezano na velike dogodke na Bledu. Morda razmišljate o kandidaturi za novo veliko tekmovanje? Svetovno prvenstvo leta 2027 npr. še ni oddano.

Vsekakor je to ena naših resnih ambicij. O tem smo se že začeli pogovarjati z vsemi deležniki, tako na mednarodni zvezi kot na nivoju Slovenije. Če bo dovolj podpore, bo že v naslednjih mesecih padla odločitev o gostitvi petega svetovnega prvenstva v veslanju na Bledu. Mislim, da so naše možnosti velike, in naredili bomo vse, da to idejo tudi realiziramo.