Na mednarodni regati še tri zmage za Slovenijo 

Meta Zoran Novice

Zadnji dan 67. mednarodne veslaške regate na Bledu so trenutno najboljši slovenski veslači prišli še do treh zmag. V konkurenci dvojcev brez krmarja sta manjkala včerajšnja zmagovalca Anton in Patrik Lončarić, kar sta znala izkoristiti Nik Krebs in Jaka Čas – osvojila sta 1. mesto. Na stopničke sta se prebila še tretja Arne Završnik in Jakob Brglez. Zmagovalka včerajšnje tekme skifistk Nina Kostanjšek je v paru z Jano Dremelj nastopila med dvojnimi dvojci.Omenjena posadka je vso konkurenco ugnala za kar 12 sekund. Rajko Hrvat pa niti danes ni dopustil, da bi ga v odprti kategoriji enojcev premagal kateri izmed težjih veslačev. Še bolj zanesljivo je ugnal znova drugega Isaka Žveglja.

Po odličnih nastopih na Blejskem jezeru se Hrvat skupaj s trenerjem VK Argo Izola Anžetom Blažičem še bolj spogleduje z dejstvom, da bi se tudi na svetovnem prvenstvu v Beogradu pomeril s težkimi veslači. Motiv za to so olimpijske vozovnice, saj teh lahkim skifistom ne delijo. “Rajko je ta konec tedna nastopal med težkimi enojci, ker sem prepričan, da potrebuje več težkih regat. Glede na prijave med lahkimi veslači ni bilo takšne konkurence kot v odprti kategoriji. Še vedno pa dopuščava možnost, da bo v nadaljevanju sezone nastopal med težkimi veslači in se tudi na svetovnem prvenstvu v Beogradu z njimi boril za olimpijske vozovnice. Cilj je, da bo že v Luzernu nastopil v kategoriji težkih veslačev, a to tem bo odločal selektor. Pravico za nastop med skifisti bosta imela zgolj dva slovenska veslača,” pojasnjuje Blažič.

Blejska regata je za slovenske veslače pomenila ponovno aktivacijo po krajšem premoru, ki so si ga privoščili po domačem evropskem prvenstvu, prireditelji tekmovanj na Bledu pa si bodo lahko oddahnili šele v prihodnjih dneh. “Kljub temu da smo pred dvema tednoma gostili evropsko prvenstvo, je to pomemben dogodek. Mednarodna regata ima v smislu udeležbe podobne številke kor evropsko prvenstvo, je pa organizacijsko zelo drugačna. Regata ima res lepo tradicijo in je ustaljena v koledarju. Srednjeevropske reprezentance jo pred svetovnim prvenstvom uporabljajo za selekcijo mladincev in veslačev do 23 let. To je razlog, da je udeležba tako konstantno številčna. Na mednarodni regati se nekateri mladi veslači prvič spoznajo z blejskim prizoriščem in kasneje tu tekmujejo kot izdelani veslači na evropskem ali svetovnem prvenstvu. S to regato tudi obdržimo organizacijsko ekipo, ki lahko občasno izpelje tudi precej večje projekte. Pomembnost regate pa je končno prepoznana tudi med slovenskimi sponzorji. Z znamko I Feel Slovenija je ekskluzivni partner dogodka celo Slovenska turistična organizacija,” je pomen tradicionalne regate poudaril sekretar Veslaške zveze Slovenije Jernej Slivnik.

Veslaška sezona se prihodnji teden nadaljuje v Vareseju, kjer je na sporedu druga tekma za svetovni pokal, ki pa jo bodo slovenski reprezentanti izpustili. Znova jih bomo videli na delu med 7. in 9. julijem, ko se veslaška karavana seli v Luzern.