Nina Kostanjšek neposredno v polfinale EP

Meta Zoran Novice

S predtekmovanji se je na Bledu pričelo evropsko prvenstvo v veslanju, na katerem sodeluje 560 tekmovalk in tekmovalcev iz 34 držav. Uvodni dan so slovenski predstavniki nastopili po načrtih.

Edina slovenska predstavnica na evropskem prvenstvu na Bledu je Nina Kostanjšek, ki je veslala v drugi kvalifikacijski skupini enojcev. Diplomirana zobozdravnica je svojo prvo nalogo na prvenstvu opravila odlično, saj si je priveslala neposredno uvrstitev v polfinale: “Na progi je bilo dobro, z malo vetra v hrbet. Danes je bilo pomembno, da se uvrstim v polfinale. Tekmo sem poskušala odpeljati tako, da pristanem na mestih, ki vodijo v polfinale. Zelo sem zadovoljna, da sem se neposredno uvrstila v polfinale, kar pomeni, da imam jutri prost dan, da se bom lahko spočila in nabrala moči za polfinale. Bilo je nekaj treme, a ko si enkrat na startu ne razmišljaš o ničemer drugem, kot o tekmi. To je dobra popotnica za naprej.”

Ostali trije čolni morajo jutri v repasaž. Tudi trenutno najboljši slovenski veslač Rajko Hrvat, ki je slavil na nedavnem svetovnem pokalu v Zagrebu. Bil je blizu neposredni uvrstitvi v finale lahkih enojcev, a mu je načrte prekrižal italijanski tekmovalec Niels Torre, ki je lansko sezono Italijo zastopal v lahkem četvercu in se veselil zlata tako na svetovnem prvenstvu v Račicah kot na evropskem prvenstvu v Münchnu. Neposredno uvrstitev v nedeljski finale si je priveslal le prvouvrščeni tekmovalec predtekmovalne skupine. “Pomembno je, da sem prebil led. Jutri bo lažje. Za zdaj ni nobenega alarma. Vem, da mi bo jutri uspelo. Zdaj se moram regenerirati, opraviti trening, iti na masažo, potem pa se pripraviti na jutri. Ne bojim se ničesar. Analizirati bom moral drugo predtekmovalno skupino, videti, koga bom dobil, morda bo nekoliko lažje, a noben nasprotnik ne bo lahek. Veselim se jutrišnjega nastopa, da pošteno zastopam Slovenijo na evropskem prvenstvu,” je po nastopu dejal Hrvat. 

Kot prva sta se domačemu občinstvu sicer predstavila Mariborčana Nik Krebs in Jaka Čas, ki sta v prvi kvalifikacijski skupini dvojcev brez krmarja v cilj priveslala šesta in bosta v petek veslala v repasažu. “Taktika je bila, da prvih 1000 metrov, do polovice, veslava na polno, potem pa se odločiva glede na pozicijo. Načrtovala sva, da v prvo ne greva do konca, če ne bo res prave možnosti za neposredno napredovanje. V drugi polovici sva popustila, je pojasnil Nik Krebs. Uspešen začetek tekme je mlada tekmovalca nekoliko presenetil. “Če sem iskren, sva bila oba malo šokirana, da sva v prvi polovici na začetku celo vodila, nato pa dolgo veslala na drugi poziciji. Držala sva se zastavljene taktike, tako da je to dobra popotnica. Mislim, da polfinale ostaja realno,” pa je dodal Jaka Čas. 

Zadnji izmed Slovencev se je danes na tekmovališče v konkurenci enojcev podal Filip-Matej Pfeifer. Nekdanji košarkar mlajših selekcij Olimpije je v svoji predtekmovalni skupini zasedel peto mesto, kar pomeni, da bo priložnost za napredovanje iskal v repasažu. “Nisem zadovoljen. Zdi se mi, da sem zmožen več. Proga je kar valovita. Razmere niso najbolj prijazne meni in kakšnim drugim veslačem, ki se ne znajdemo v takšnih razmerah. Po tekmi bom razmislil, kako je šlo, kaj sem delal in pogledal statistiko in potem dalje v drugo tekmo, ki je še bolj pomembna,” nezadovoljstva ni skrival Filip-Matej Pfeifer in nadaljeval: “To je bila ogrevalna tekma, da se vrnem v ritem, saj en mesec nisem tekmoval. Mislil sem, da bom bližje. Verjetno sem delal nekaj narobe, da se je to zgodilo, zato bova s trenerjem analizirala tekmo.”

V petek se evropsko prvenstvo v veslanju na Bledu nadaljuje z repasaži in polfinalnimi tekmami.