Nina Kostanjšek na svetovnem pokalu v Zagrebu odlična peta

Meta Zoran Novice
Svetovni pokal v Zagrebu so veslači in veslačice sklenili s finalnima tekmama enojcev in v ženski konkurenci je imela svojo predstavnico tudi Slovenija. Nina Kostanjšek je z odlično vožnjo (7.48,64) za eno mesto izboljšala svojo najboljšo uvrstitev na tekmah za svetovni pokal, saj je osvojila 5. mesto: “Za mano je uspešen konec tedna. S svojo uvrstitvijo sem načeloma zadovoljna, ne pa s finalno vožnjo. Vem, da bi jo lahko odpeljala bolje.” V mislih je imela drugo polovico proge. Tedaj so se namreč najboljše štiri tekmovalke precej oddaljile. “Ko te tekmovalke začnejo napadati, moraš imeti močno voljo, da odbiješ napade. Danes mi to ni najbolje uspelo, zato so bile razlike nekoliko večje, kot bi si želela. Vseeno pa zadovoljna zapuščam Zagreb. To prizorišče mi je zelo všeč in tu rada tekmujem,” je še dodala Nina Kostanjšek. Jezero Jarun je danes pritegnilo veliko množico domačih gledalcev, saj sta bila med nastopajočimi tudi dvakratna olimpijska prvaka, brata Valent in Martin Sinković. Danes sta z zmago v konkurenci dvojnih dvojcev prišla že do svojega 50. odličja.

Nik Krebs in Jaka Čas sta tekmovala v dvojcu brez krmarja. Po predtekmovanju in repasažu sta bila precej nezadovoljna s svojima nastopoma, danes pa sta vtis popravila z zmago v finalu B (6.45,13). V njem sta vodila od začetka do konca in tako osvojila končno 7. mesto. “Čakala sva to eno dobro tekmo in končno sva jo uprizorila. Problem je v tem, da ne veva, kaj je šlo včeraj oz. še dan prej narobe, tako da je to res lepa popotnica za naprej. Manjka nama še kakšna tekma, je pa res, da zdaj pridejo na vrsto težki, intenzivni, nekoliko krajši treningi, med katerimi bova še bolj uskladila zaveslaj in do evropskega prvenstva dvignila pripravljenost,” je dejal Jaka Čas, Nik Krebs pa je dodal: “Zmaga v finalu B včasih pomeni več kot recimo 6. mesto v finalu A. Mogoče še nisva najbolje usklajena in to morava izpopolniti v naslednjih tednih. Ta zmaga je dobra motivacija za naprej. Veseliva se naslednjih treningov.”

Debitant na tekmah svetovnega pokala, 22-letni Isak Ivan Žvegelj, je prav tako nastopil v finalu B in bil 6. (7.14,83), kar ga v konkurenci 24 enojcev uvršča na končno 12. mesto. Zagreb zapušča zadovoljen, saj je pridobil nekaj dragocenih izkušenj: “Hvaležen sem, da sem lahko nastopil na tem svetovnem pokalu. Zame je bila to super izkušnja, čeprav s svojo zadnjo tekmo nisem preveč zadovoljen. Če bi jo lahko ponovil, se ne bi tako zagnal. Moral bi bolj spoštovati hitrost nasprotnikov in prihraniti več moči za zadnjo fazo tekme. Gotovo bi se še bolje izteklo.”
Selektor slovenske reprezentance Jan Ilar je z večino nastopov zadovoljen in z optimizmom zre k naslednjim preizkušnjam: “Prva tekma svetovnega pokala je dobila pozitivno oceno. Naši glavni čolni so potrdili pripravljenost, ki so jo kazali v pripravah. Rajko Hrvat je vrhunsko pripravljen, sodi v najožji svetovni vrh, ima pa še kako desetinko ali sekundo rezerve. Pri Nini Kostanjšek pa se vidi, da je od konca lanske sezone lepo napredovala. Najboljšim tekmovalkam se je še približala, kar ji daje motivacijo za nadaljnji razvoj.“
Vsi reprezentanti že jutri nadaljujejo priprave na prvi vrhunec sezone – evropsko prvenstvo, ki ga bo med 25. in 28. majem gostil Bled.