Nina Kostanjšek priveslala do finala B

Meta Zoran Novice

Tretji tekmovalni dan evropskega prvenstva v veslanju na Bledu je slovenske barve zastopala le Nina Kostanjšek v enojcu. V polfinalni skupini je bila četrta in se tako uvrstila v nedeljski finale B.

Edina slovenska veslačica na domačem evropskem prvenstvu Nina Kostanjšek se je v sobotnem polfinalu borila za uvrstitev v finale A ženskih enojcev. Na prvem vmesnem času je bila na tretjem mestu, ki je še vodilo v finale A, a jo je v nadaljevanju prehitela španska tekmovalka Virginia Diaz Rivas. Španka je nato na tretjem mestu vztrajala vse do cilja, Nina Kostanjšek pa je bila četrta. Finale A sta si priveslali še najhitrejša tekmovalka z Nizozemske Karolien Florijn in Litovka Ieva Adomaviciute, ki je bila druga. “Imela sem zelo zahtevno skupino. Vedela sem, da bo težko priti v finale, a potihoma sem si ga želela. To je moje tretje evropsko prvenstvo in bila sem najbližje finalu A. Borila sem se skozi celo progo, tako da si ne morem ničesar očitati. Z nastopom sem lahko zadovoljna. Tipično zelo hitro startam, tako da sem pričakovala, da me bodo ujele. V nadaljevanju sem jih poskušala zadržati, a so mi malo pobegnile,” je povedala Nina Kostanjšek po tekmi. V nedeljo ob 10.28 jo čaka nastop v finalu B in razvrstitev med sedmim in dvanajstim mestom. Pred tekmo Nina pravi: “Upam, da si bom dobro odpočila od te tekme in da bom imela zjutraj dovolj moči. Še vedno lahko popravim lanski rezultat.” Podpora s tribun je bila glasna že prvi dan končnih odločitev. “Najlepše bi se zahvalila vsem, ki so prišli navijat v vseh treh dneh,” je še dodala.

Danes smo sicer videli devet končnih odločitev, med njimi tri v paraveslanju. Vrhunec je bila tekma moških osmercev, ki jih le redko vidimo veslati na Blejskem jezeru. Tokrat so posadke Nizozemske, Romunije in Velike Britanije vseh 2.000 metrov veslale povsem izenačene. In ko je že kazalo na zmago Romunov, so jih v povsem zadnjem zaveslaju ugnali Britanci in slavili prestižno zmago. Med dvojnimi četverci so si evropske naslove priborili Ukrajinke in Poljaki, v četvercu brez krmarja so bile najboljše Romunke.

V nedeljo bomo videli vse štiri slovenske posadke. Prvi se bo navijačem predstavil skifist Filip-Matej Pfeifer v finalu D, sledila bosta Nik Krebs in Jaka Čas v dvojcu brez krmarja v finalu C, Nina Kostanjšek bo veslala v finalu B enojcev, ob 10.51 pa se bo Rajko Hrvat podal v boj za kolajno v finalu lahkih enojcev.

Vsi rezultati so na voljo na tej povezavi.