Rajko Hrvat četrti v Evropi

Meta Zoran Novice

Na Bledu se je z dvanajstimi finalnimi preizkušnjami končalo evropsko prvenstvo v veslanju, v njih pa je imela enega predstavnika tudi Slovenija. Svojo tretjo kolajno na prvenstvih stare celine je lovil lahki skifist Rajko Hrvat. Naš najizkušenejši veslač je tekmo začel najpočasneje med vsemi, a do polovice preizkušnje prehitel Danca Linda, ki je na koncu osvojil peto mesto, in Nemca Gausa, ki je bil šesti. Nato smo čakali na silovit zaključek, s kakršnim si je priboril zmago na tekmi svetovnega pokala v Zagrebu v začetku meseca, a ga tokrat nismo videli. S četrtim mestom je ponovil rezultat z lanskega evropskega prvenstva v Münchnu, po tekmi pa ni skrival razočaranja: »Eno uro po tekmi sem mi zdi četrto mesto katastrofa, ampak morda potem ne bo tako. Res sem si želel medalje, ker je to mogoče zadnja možnost, da bi jo osvojil pred domačimi navijači. Pritisk je bil velik, a sem pokazal, da sem borben. Tega mi ne more nihče očitati. Tekma je bila zelo težka. Dobro sem jo začel, a na koncu so bili trije boljši od mene. Moral bom prespati in iti dalje.« Zmage se je veselil Francoz Hugo Beurey, drugi je bil Italijan Niels Torre, tretji pa Švicar Andri Struzina. 

Poznamo tudi končne uvrstitve ostalih slovenskih predstavnikov. Nina Kostanjšek je finale B začela z željo izboljšati deveto mesto z lanskega svetovnega prvenstva, a bila na koncu vseeno zadovoljna z izenačitvijo tega dosežka. Tekmo je začela odločno, na prvem vmesnem času je bila najhitrejša, do konca pa sta jo prehiteli le dve tekmovalki: »Šla sem na zmago v tem finalu B, malo mi je zmanjkalo, ampak sem se borila.«

Nik Krebs in Jaka Čas sta nastopila v finalu C, vodila na prvem in tretjem vmesnem času ter prva prišla v cilj, s čimer sta si priveslala končno 13. mesto. “Super! Bila je prava tekma, z močnim zaključkom. Tri posadke smo veslale skupaj, v zadnjih 500 metrih pa sva pospešila in jim ušla za približno dolžino čolna. Potem sva poskušala preživeti do cilja na prvem mestu,” je uvodoma dejal Nik Krebs, Jaka Čas pa dodal: “Taktika je bila pripravljena za zmago. Na začetku sva uspela povesti, a tekmeci so se naju držali do polovice proge, potem pa sva odbila napade in se oddaljila. Pred takšnimi navijači moraš narediti vse. Ne preostane ti drugega kot da greš na glavo in daš vse od sebe.”

Enako je danes storil tudi skifist Filip-Matej Pfeifer v finalu D. Prehitel je vse tekmece in zasedel končno 19. mesto: “Taktike niti ni bilo. Zaradi sončarice sva se s trenerjem odločila, da grem poskusiti. Več kot zadnji tako ali tako ne bi mogel biti. Na koncu sem se uspel sestaviti in zmagati v finale D. Publika in želja sta mi dali zagon, uspelo je. Želel sem si več, cilj je bil finale B. Skoraj bi se izšlo, zgrešil sem ga za manj kot pol sekunde. Zdaj sem vsaj malo popravil vtis.