Rajko Hrvat prepričljivo v nedeljski finale A

Meta Zoran Novice

Najboljši slovenski veslač Rajko Hrvat se je na domačem evropskem prvenstvu na Bledu s prepričljivo zmago v repasažu uvrstil v nedeljski finale A, kjer bo lovil novo vrhunsko uvrstitev. Dvojec brez krmarja Nik Krebs in Jaka Čas se je uvrstil v finale C, Filip-Matej Pfeifer v enojcu pa je priveslal do finala D. 

Rajko Hrvat je svoj drugi nastop na Blejskem jezeru ob bučni podpori s tribun, ki so jih tudi danes zasedli šolarji, izpeljal izvrstno. Vodil je od starta do cilja, že na polovici proge za 4 sekunde. Prednost je nato še povečal, nato pa v zaključku preizkušnje začel varčevati z močmi. Vseeno je cilj prečkal štiri sekunde in pol pred Dancem Rasmusom Lindtom. Po nastopu je bilo njegovo razpoloženje povsem drugačno kot včeraj: “Res sem se moral večkrat brcniti v rit. S takšno publiko in domačim terenom motivacije ni manjkalo. Motiviral sem se z lahkoto. Bil sem na treningu, tam sem spet začutil ritem. Včeraj so mi manjkali občutki. Imam še rezerve, upam, da bo najboljše v nedeljo. Cilj je bil prvo mesto, tako da nisem šel na maksimum. Trener Anže Blažič bo morda spet malce jezen, da v drugem delu nisem šel do konca. Težav ni bilo, bo pa treba v finalu pokazati najboljšo dirko na evropskem prvenstvu in to sezono.” Hrvat je bil v predtekmovanju blizu neposredni uvrstitvi v finale, a po prespani noči pravi, da je bil nastop v repasažu celo dobrodošel: “Morda je celo boljše, da sem imel še eno tekmo, da ne bi zaspal. Treba je ostati zbran, se regenerirati, iti na masažo, se dobro najesti, pa tudi za kratko odmisliti to evropsko prvenstvo. Danes in jutri bo dovolj časa za pripravo na nedeljsko tekmo.” 

Nik Krebs in Jaka Čas sta nastopila v repasažu dvojcev brez krmarja, kjer jima je uvrstitev v polfinale ušla za dve sekundi. S četrtim časom skupine sta si priborila nastop v finalu C. “Startala sva na polno, a kar hitro, na 500 metrih, so nama trije čolni ušli. V drugi polovici proge sva pridobivala, za tretje mesto pa nama je malo zmanjkalo,” je po nastopu povedal Jaka Čas. Za mesto v polfinalu se je mlada slovenska naveza borila s hrvaško posadko, a na koncu sta bila naša južna soseda močnejša. “Na koncu sta bila Hrvata premočna. Komaj čakam naslednja dva meseca do svetovnega prvenstva, da vidimo, kaj se da narediti,” je povedal Nik Krebs, ki se je že začel ozirati proti septembrskemu svetovnemu prvenstvu v Beogradu. Mariborčan je o nastopu povedal: “Morda ni bila najina najboljša tekma, a dobro je bilo, da sva se držala in borila celo tekmo. Na koncu je malo zmanjkalo. Sedaj greva na zmago in želiva postaviti čim boljši čas, da se lahko čez palec primerjava z B finalom, ki je malo kasneje.”

Tekmoval je tudi Filip-Matej Pfeifer, ki je v repasažni skupini zasedel tretje mesto in se uvrstil v polfinale C/D enojcev. Repasaž je bil izenačen in napet, saj sta v polfinale A/B vodili le prvi mesti. Pfeifer je bil blizu, a na koncu je več moči za finalni sprint našel Madžar Bendeguz Petervari-Molnar, ki je bil drugi, medtem ko je s prvim mestom napredoval Hrvat Damir Martin, dobitnik treh olimpijskih kolajn. Pfeifer je moral na tekmovališče še v popoldanskem delu sporeda, kjer se je boril za uvrstitev v finale C. Ljubljančan je bil po prvih 500 metrih še v položaju, ki bi mu prinesel napredovanje v finale C, saj je imel tretji prvi vmesni čas, a v nadaljevanju tekme je popustil in v cilj priveslal kot peti, kar pomeni, da bo v nedeljo veslal v finalu D ter se boril za razvrstitev med 19. in 24. mestom. “Prva tekma je bila dobra. Odveslal sem svoj osebni rekord, kar je na Bledu hiter čas. Dokazal sem, da sodim v polfinale, a žal so bile skupine takšne, da se ni izšlo. Potem se nisem uspel sestaviti, da bi po takšni tekmi odpeljal še eno dokaj normalno. Ni bilo energije,” je po drugi tekmi dneva povedal Pfeifer. 

V soboto bo slovenske barve zastopala Nina Kostanjšek, ki jo čaka polfinalni nastop v enojcu.