Rajko Hrvat se ni spoprijateljil z Luzernom

Meta Zoran Novice

Rajko Hrvat se ni spoprijateljil z Luzernom

Na slavnem prizorišču veslaških tekmovanj v mondenem letovišču v Luzernu se je izmed slovenskih veslačev znova najbolj izkazal Rajko Hrvat. Z zmago v predtekmovalni skupini in drugim mestom v polfinalu se je spet potegoval za stopničke. Tokrat se nanje sicer ni povzpel. Četverica pred njim je bila občutno premočna, kar je bilo jasno v zadnjih 500 metrih, ko je Hrvat močno popustil (7:10,71): “Moja želja je bila uvrstitev na stopničke, ampak te so tu zame očitno zapečatene. Z Luzernom se nikakor ne morem spoprijateljiti. Upal sem, da bom vsaj bližje stopničkam, a so bili drugi precej boljši. Zdaj, ko je glava še vroča, se mi zdi finalni nastop katastrofalen. Doma bom prespal zadevo in bomo videli, kako najprej,”je dejal Hrvat.

Ostali slovenski reprezentanti niso dosegli vidnejših uvrstitev. Dvojec brez krmarja je bil 2. v finalu D (6:38,03) in osvojil končno 20. mesto. “Spet sva začela malo slabše, po 750 metrih pa sva se ujela in naredila dober zaključek. Na koncu je bilo videti vse tako enostavno. Tako bi moralo biti že od začetka, ne šele na koncu,” je po koncu tekmovanja dejal Nik Krebs.

Skifistka Nina Kostanjšek se je tokrat spopadala z zdravstvenimi težavami, zato meni, da 22. mesto  (7:53,05) ni povsem realen rezultat: “Dan pred začetkom tekmovanja so se pojavile bolečine v hrbtu, tako da sem se ukvarjala s tem in nisem bila najbolj osredotočena na tekmo. Bala sem se veslati na vso moč, tako da sem veslala z nekaj rezerve.”

Filip-Matej Pfeifer je bil žrtev nenavadnega sistema predtekmovanja, v katerem je postavil skupno 7. čas med vsemi prijavljenimi skifisti, a je bil v svoji močni skupini šele 4. ter posledično uvrščen neposredno v finale E. V njem si je z zmago (6:56,49) priveslal končno 25. mesto: “Tekmovanje je bilo malo specifično zaradi napredovalnega sistema z vožnjami na čas. Zaradi čudnega razvrščanja v predtekmovalne skupine sem pristal v takšni, da sem bil izločen, čeprav sem postavil 7. čas med vsemi prijavljenimi. V finalu E sem dokazal, da ne sodim sem. Moj čas je bil boljši kot časa zmagovalcev v finalih C in D. Občutki v čolnu so dobri. Vidim, da sem lahko sproščen, hitrost se dviguje in verjamem, da lahko v dveh mesecih do svetovnega prvenstva še napredujem. Tam bom zagotovo konkurenčen najboljšim.” V isti konkurenci je veslal tudi Isak Ivan Žvegelj. Svoj prvi nastop v Luzernu je končal na 28. mestu (7:02,89): “Prav zadovoljen nisem. Glede na prvo tekmo za svetovni pokal sem upal na večji napredek. Danes sem pa pričakoval, da bom bližje Filipu ali celo pred njim. Ni šlo, ampak verjamem da bo drugič drugače.”

Selektorja slovenske reprezentance Jana Ilarja v dveh mesecih do svetovnega prvenstva, ki ga bo v začetku septembra gostil Beograd, čaka zahtevna naloga, kako izboljšati pripravljenost ekipe: “To je trenutno naše stanje. Želeli smo si več. Imeli smo tudi nekaj težav z boleznijo. V naslednjih dveh mesecih bo treba še veliko postoriti, da bomo na svetovnem prvenstvu boljši. Pohvalo si zasluži Filip-Matej Pfeifer, ki je bil v vožnji na čas med najhitrejšimi. Naredil je nek napredek. Glede Rajka pa se bomo pogovorili z njegovim trenerjem in skušali najti vzroke, zakaj v finalu ni veslal bolje.”