Rajko Hrvat se veseli druge zmage za svetovni pokal

Meta Zoran Novice

Jezero Jarun v Zagrebu je postalo prizorišče, na katerem se Rajko Hrvat veseli svoje druge zmage na tekmi za svetovni pokal. V zadnjih 500 metrih finalne preizkušnje je uprizoril izjemen boj s Švicarjem Andrijem Struzino in se pri 36. letih s časom 6.56,23 iskreno veselil novega velikega uspeha. “Po sedmih letih sem znova dobil tekmo za svetovni pokal. Lani sem se po sedmih letih veselil medalje na svetovnem prvenstvu. Upam, da se bom kmalu veselil tudi medalje na domačem evropskem prvenstvu. To je fenomenalna popotnica zanj. Že zdaj od 25. do 28. maja vse vabim na Bled,” je po tekmi dejal 36-letni Izolan. 

V prvi polovici preizkušnje ni bil med najhitrejšimi, na prvem in drugem vmesnem času je bil četrti, nato pa se je izstrelil v vodstvo. “Morda bo spet kdo rekel, da sem bil zadržan. Tekmeci so res hitro začeli, ampak jaz ne bi mogel veslati hitreje. Vztrajal sem v svojem tempu, spet nisem popuščal in mlajšim veslačem pokazal, da znam v zadnjih 500 metrih pritisniti. Niti za sekundo nisem podvomil vase. Začutil sem gledalce in nenadoma razvil veliko hitrost ter zmagal. Sicer z muko, ampak zmagal sem.” 

V Zagrebu se je tako že 6. v karieri povzpel na zmagovalni oder tekme za svetovni pokal. Zdaj pa bo misli preusmeril na evropsko prvenstvo. Trenutno ima v svoji zbirki odličij dve bronasti kolajni: “Zagreb je zame vmesna postaja, glavni cilj je evropsko prvenstvo. Vem, da se bom moral tam še bolj potruditi. To tedaj je še nekaj časa in moram ostati zdrav. To bo vrhunec sezone, morda tudi moje kariere. Pritiska sicer še ne čutim, morda pa so danes moji konkurenti začutili pritisk zaradi moje predstave.” 

Danes so nastopili še trije slovenski čolni. Nina Kostanjšek je v repasažu osvojila 2. mesto  (7.42,33) in se tako prebila v jutrišnji finale A: “Moj cilj je bil uvrstitev v finale A in s to mislijo sem šla danes na tekmo. Punce smo bile ves čas zelo izenačene, tako da se do konca nisem mogla zares sprostiti. Vsak zavesljaj je bila borba in cilj je bil dosežen. Vse, kar dosežem jutri, bo samo nadgradnja tega, kar sem pokazala danes.”

Isak Ivan Žvegelj je v polfinalu med enojci osvojil 4. mesto (7.07,99) in bo jutri nastopil v finalu B, tako kot dvojec brez krmarja v postavi Nik Krebs in Jaka Čas. V repasažu sta bila četrta (6.45,27).