V Luzernu bo nastopilo pet slovenskih posadk

Meta Zoran Novice

Jutri se v Luzernu v Švici s predtekmovanji začnejo boji zadnje postaje letošnjih veslaških tekem za svetovni pokal. Slovenijo bo zastopalo pet posadk. Za večino bo ta preizkušnja pomenila generalko pred septembrskim svetovnim prvenstvom, kjer se bodo že delile vstopnice za olimpijske igre v Parizu. 

Z naskokom največ čolnov bo znova tekmovalo med moškimi enojci. Prijavljenih jih je kar 42, med njimi dva Slovenca – Filip-Matej Pfeifer in Isak Ivan Žvegelj. A ker lahki enojci ne morejo nastopiti na olimpijskih igrah, nista bila edina kandidata za Luzern, pojasnjuje selektor slovenske reprezentance Jan Ilar: “Po evropskem prvenstvu na Bledu sta imela oba skifista nekaj zdravstvenih težav. Res smo se poigravali z mislijo, da bi v odprti konkurenci nastopil lahki veslač Rajko Hrvat. Vendar pa sta težka skifista zdaj zdrava, na tekmi svetovnega pokala pa lahko nastopata zgolj dva predstavnika iste države, zato sem se odločil, da Rajko nastopi med lahkimi veslači in se med njimi znova bori za najvišja mesta. Odločitev o tem, kdo bo med skifisti nastopil na svetovnem prvenstvu, pa bo padla kasneje na internih preizkusih.”

Ob omenjeni trojici bodo v Luzernu nastopili še skifistka Nina Kostanjšek ter Jaka Čas in Nik Krebs v dvojcu brez krmarja. “Za Nino bi bil uspeh uvrstitev v prvo polovico tekmovalk, kar v bistvu velja za vse posadke v olimpijskih disciplinah. Potem pa bo do svetovnega prvenstva dovolj časa, da vse še napredujejo. Tudi zaradi zdravstvenih težav in študijskih obveznosti, ki so jih imeli reprezentanti spomladi,” je še dodal selektor. 

Tekmovanje se bo začelo jutri ob 8.30. Najprej vse posadke čaka nastop v predtekmovanjih, popoldne pa bodo na sporedu četrtfinale preizkušnje ter repesaži.

Urnik tekmovanja

Predtekmovanja