Veslači in prireditelji optimistični pred evropskim prvenstvom

Meta Zoran Novice

Veslaška zveza Slovenije je šest dni pred otvoritvijo in sedem dni pred prvimi nastopi veslačev na evropskem prvenstvu v veslanju na Bledu na novinarski konferenci sporočila, da so slovenski tekmovalci in prireditelji prvenstva že povsem pripravljeni na prvi veslaški vrhunec sezone.

Prvenstva se nadvse veseli občina Bled. Njen župan g. Anton Mežan je dejal: “Bled živi za takšne prireditve. Gre za promocijo Bleda, kakršne si sami ne bi mogli privoščiti. Gre za popularizacijo športa v tem delu Slovenije. Gre za to, da se mladi odločajo za tovrsten šport. To odlična popotnica za podobne dogodke v bodoče.”

Zaradi velikega medijskega dosega prvenstva se je veslaška zveza povezala v ekskluzivno partnerstvo s Slovensko turistično organizacijo, in sicer pri promociji znamke “I Feel Slovenia”. Meta Pirc, vodja promocijskih predstavitev na STO, je pojasnila: “Takšni dogodki postavljajo Slovenijo na športni zemljevid, krepijo prepoznavnost in ugled Slovenije kot destinacije z izjemnimi naravnimi in drugimi danostmi, destinacije s kakovostno športno infrastrukturo in kakovostnim kadrom za izvedbo največjih mednarodnih športnih dogodkov.”

Prireditelji evropskega prvenstva dajejo velik pomen skrbi za okolje in trajnostnostnemu razvoju, zato so uvedli več ukrepov za odgovorno ravnanje z naravnimi viri in odpadki. “Večina spremljevalnih čolnov bo na električni pogon, namestili bomo ekološke otoke za ločevanje odpadkov, vse udeležence bomo aktivno opozarjali, da se vedejo odgovorno, jezersko skledo pa bomo zaprli in vse udeležence in obiskovalce do jezera vozili z organiziranim prevozom”, je dejal izvršni direktor organizacijskega odbora Tim Farčnik. Veslaška zveza Slovenije in Društvo Ekologi brez meja sta prav danes podpisala tako imenovano Zero Waste zavezo za prireditev z manj odpadki. To pomeni, da so si prireditelji prvenstva za cilj postavili zbrati 90 % ločeno zbranih odpadkov in zmanjšanje skupne količine odpadkov.

Prireditelji predvidevajo, da si bo prenose z Bleda ogledalo 54 milijonov gledalcev, z dogodka pa bo poročalo blizu sto predstavnikov medijev iz vse Evrope. Prodaja vstopnic poteka v skladu s pričakovanji. Jernej Slivnik, izvršni direktor organizacijskega odbora, je postregel s podatki glede udeležbe tekmovalcev: “Mednarodna veslaška zveza je včeraj objavila imena prijavljenih posadk. Tekmovalo bo 560 veslačev in veslačic iz 33 držav. V to številko so všteti tudi veslači invalidi.”

Jan Ilar, selektor slovenske reprezentance, pri izbiri slovenskih posadk ni imel dilem: “Slovenijo bodo zastopali Rajko Hrvat v lahkem enojcu, Nina Kostanjšek in Filip-Matej Pfeifer v enojcu ter dvojec brez krmarja v postavi Nik Krebs in Jaka Čas. Vse posadke so že lani uspešno nastopale na evropskem prvenstvu in vse lahko tudi letos posežejo po visokih uvrstitvah, kar so dokazale že na tekmi svetovnega pokala v Zagrebu.”

Tam je zmago slavil Rajko Hrvat, ki se zelo veseli domačega prvenstva: “Čaka me dolgo prvenstvo, ampak šel bom iz tekme v tekmo. Če jih bom odpeljal tako kot v Zagrebu, rezultat ne bo izostal. ” Nina Kostanjšek je bila v Zagrebu 5., na Bledu pa bo poizkušala izboljšati 9. mesto z lanskega prvenstva: “Vseh tekmovalk ne poznam, ker se konkurenca spreminja. Osredotočila se bom nase in na dobre izvedbe nastopov.” Filip-Matej Pfeifer je moral zaradi bolezni tekmovanje na jezeru Jarun izpustiti, a ta mu ni vzela preveč moči: “Z nekaterimi konkurenti sem že tekmoval in jih premagal, vem pa tudi, da sem napredoval od lanskega leta, zato sem pred prvenstvom lahko optimističen.” Jaka Čas in Nik Krebs v dvojcu brez krmarja sta večkrat omenila, da jima je primanjkovalo skupnih treningov, v in po Zagrebu pa se je to spremenilo: “V Zagrebu sva imela tri težke nastope, potem pa še 10 dni težkih skupnih treningov in zdaj čutiva, da se čoln z manj truda premika hitreje.“

Otvoritev evropskega prvenstva bo 24. maja ob 18.00 v Veliki Zaki, tekmovanje pa bo trajalo od 25. maja, ko bodo v predtekmovanju nastopili vsi slovenski čolni, pa do finalnih obračunov v nedeljo, 28. maja.

Program tekmovanja na EP