Zmagi za Rajka Hrvata in Nino Kostanjšek

Meta Zoran Novice

Prvi dan finalnih obračunov na že 67. mednarodni veslaški regati na Bledu smo v članski konkurenci videli dve slovenski zmagi. Priveslala sta si ju Rajko Hrvat in Nina Kostanjšek.

Čeprav je bilo v kategoriji lahkih veslačev prijavljenih 15 tekmovalcev, se je 36-letni Rajko Hrvat odločil nastopiti v odprti kategoriji: “Vemo, da sem med lahkimi veslači v samem svetovnem vrhu. Če želim tu ostati, potrebujem močne tekme. Odločitev za nastop v odprti kategoriji sva po evropskem prvenstvu sprejela s trenerjem. Menim, da sva se odločila prav. Potrebujem takšne tekme, da lahko kljub letom in izkušnjam še napredujem.” Hrvat si je želel ponovno pomeriti z zmagovalcem prvomajske regate Filipom Matejem Pfeiferjem, a je slednji zaradi zdravstvenih težav nastop odpovedal. Tako je bil njegov največji konkurent blejski veslač Isak Žvegelj. V napetem obračunu sta oba pokazala odlični vožnji in s časom pod sedmimi minutami slavila dvojno zmago. “Žal mi je, da takšnega nastopa nisem pokazal na evropskem prvenstvu. Sem pa spet pridobil dobre občutke in res sem z užitkom veslal. Tudi čas (6.55,20) je bil zame zelo dober. Zelo se veselim novih treningov in tekem. Tudi jutrišnje na Bledu,” je še dodal Hrvat. Isak Žvegelj pa ni bil razočaran nad svojim 2. mestom: “Želel sem zmagati, ampak Rajko je zelo dober, hiter. V vetru se je dobro znašel. Kljub vsemu sem zadovoljen s tekmo.”

Med skifistkami smo imeli tri slovenske predstavnice, zmaga pa je prepričljivo pripadla 9. z majskega evropskega prvenstva Nini Kostanjšek: “Sem zadovoljna. Mednarodna regata na Bledu je vedno močna regata in je lepo zmagati tukaj. Po evropskem prvenstvu je bilo lepo priti na regato, za katero sem vedela, da se bom suvereno uvrstila v finale A in se borila za zmago. Popoldne se pa z Jano Dremelj presedeva v dvojnega dvojca in verjamem, da nama bo šlo tudi v dvojcu dobro.” Druga je bila Nemka Juliane Faralisch, tretja pa Madžarka Luca Padar. 

Na stopničke sta se prebila še Nik Krebs in Jaka Čas v dvojcu brez krmarja. Premoč sta morala priznati le hrvaškima bratoma Lončarić. “To morda ni bila najina najboljša tekma, je pa prišla zelo prav pred naslednjimi pomembnimi tekmami sezone. Motivirana sva bila za zmago, ampak imava jutri popravni izpit, je pa res, da hrvaškega dvojca ne bo na startu,” je po tekmi dejal Krebs, Čas pa dodal: “V tej tekmi se nisva najbolje ujela in to bova poskušala popraviti. Ampak vsaka tekma je neka nova izkušnja in komaj čakava jutrišnji finale.” Tega bosta morala potrditi danes v poznopopoldanskih predtekmovanjih, jutrišnji finalni obračuni pa se začno ob osmi uri.