Kandidatura Bleda za organizacijo Svetovnega prvenstva leta 2020

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Veslaška zveza Slovenije je vložila kandidaturo za organizacijo Svetovnega prvenstva za članske neolimpijske discipline ter kategoriji do 23 let in mladince na Bledu leta 2020. To bo šele drug prvenstvo takšne dimenzije, prva izvedba je bila lani v Rotterdamu, za katerega je Svetovna veslaška zveza FISA postavila posebne pogoje, ki jih izpolnjujejo le redka prizorišča na svetu. Mednje zagotovo sodi Bled, ki nudi dovolj veliko in ustrezno progo, dovolj veliko in ustrezno prizorišče, zadovoljivo število namestitvenih kapacitet v zelo majhni oddaljenosti ter nenazadnje izkušen organizacijski odbor, ki se je izkazal v preteklih letih z organizacijo SP 2011, MEP 2012, tekem svetovnega pokala 2010 in 2015, letos pa je v polnem zagonu za pripravo in izvedbo veteranskega SP. Seveda pa ima Bled še druge kvalitete in prednosti in te bi morale odločiti v prid izbora iz strani članic Svetovne veslaške zveze FISA.

logo SP Bled 2020 candidate city

Z novim mandatom in imenovanjem selektorja Iztoka Čopa je trenutno v slovenskem veslanju poudarek na delu z mladimi in krepitevi reprezentančne osnove v kategorijah mlajših članov do 23 let in mladincev (do 18 let) v Nacionalnem veslaškem centru na Bledu, kjer bodo imeli mladi športniki možnost vzporednega šolanja in veslaškega treninga v vrhunskih pogojih. To bo skozi leta prineslo številčnejše selekcije in kvalitetnejše posadke najprej v mlajših kategorijah, kasneje pa tudi v članski. Ravno zato je kot del srednjeročnega plana dela zelo pomembno Svetovno prvenstvo 2020 na domačem prizorišču, na katerem bi že morali imeti močni reprezentanci v mladinski in U23 kategoriji. SP Bled 2020 bo tako odličen vmesni cilj in odskočna deska za veslače in veslačice, ki bodo nastopili na njem in se bodo nadalje razvijali v članski konkurenci.

Lake Bled_photo by Rok Rozman

Predvideni termin Svetovnega prvenstva 2020 je 16.-23. avgust, kandidatura bo najprej 10. julija v Luzernu predstavljena Councilu Svetovne veslaške zveze FISA, o končnem izboru pa bo odločeno na kongresu FISA 2. oktobra v Sarasoti (ZDA). Partnerji pri projektu kandidature in potencialne organizacije so Veslaška zveza Slovenije, podjetje SI Sport d.o.o. in Veslaški klub Bled, podprli pa so jo tudi Vlada RS, Občina Bled in Turizem Bled s blejskimi hotelirji.

logo Bled Rowing events team

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja