58. mednarodna regata Bled 2013 in nastopa reprezentance na tekmi svetovnega pokala v Etonu in na Sredozemskih igrah v Mersinu

mario Novice 0 Komentarjev

Ta konec tedna bo Bled gostil tradicionalno mednarodno regato, ki se je udeležuje blizu 450 veslačev in veslačic iz 11 držav. Na blejski regati bodo nastopili tudi naši reprezentanti, ki bodo v naslednjem tednu nastopali na dveh različnih koncih Evrope – v Veliki Britaniji in Turčiji.

Blejska mednarodna regata bo letos doživela že 58. ponovitev, kar jo uvršča  med najbolj tradicionalne športne prireditve v Sloveniji. Tekmovalci in tekmovalke bodo nastopili v treh starostnih kategorijah (mlajši mladinci, mladinci, člani) v 22 tekmah. Program je dvodnevni, finala pa bodo potekala v soboto in nedeljo dopoldne, med 9. in 13. uro. Udeleženci prihajajo iz 11 držav: Avstrije, Italije, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Slovaške, Češke, Nemčije, Egipta, Kitajske in Slovenije. Tradicionalno močna konkurenca bo v mladinski kategoriji, kjer bodo nastopile na nedavno končanem MEP uspešne reprezentančne posadke Češke, Hrvaške, Avstrije in tudi Slovenije. V članski konkurenci poleg naših posadk velja omeniti nastop kompletne avstrijske reprezentance, ki je bila na nedavno končanem EP v Sevilli zelo uspešna s petimi finalisti, in hrvaškega dvojnega četverca, aktualne olimpijske podprvake in nekdanje svetovne prvake v tej disciplini.

Za slovensko A reprezentanco blejska mednarodna regata pomeni pripravljalno tekmo pred odhodom na dve pomembni tekmovanji v prihodnjem tednu, zato bodo tudi večinoma nastopili v takšnih posadkah kot na svetovnem pokalu in sredozemskih igrah. Po povratku iz Seville se je Luka Špik preusmeril v enojca, kjer je tudi prijavljen za sobotni nastop. Tega mu lahko prepreči le prehlad in vročina, ki se mu je pojavila po prihodu s priprav pretekli vikend v Mariboru. Dokončno odločitev o nastopu bosta s selektorjem Milošem Janšo sprejela do petka. Za nedeljo je načrtovan nastop slovenskega dvojnega četverca v postavi, ki se letos še ni preskusila. Standardni član četverca Matej Rojec je sicer že saniral poškodbo hrbta in že trenira, ni pa še nared za tekmovanje, zato se bodo Slovenci hrvaškemu elitnemu čolnu zoperstavili v postavi Luka Špik, Gašper Fistravec, Jan Špik in Jernej Markovc. Nastop standardnega dvojnega četverca je predviden šele za tekmo svetovnega pokala v Luzernu (12.-14.7.). Zato bodo njegovi člani, z izjemo po poškodbi okrevajočega Rojca, na Bledu in potem v Etonu in Mersinu nastopili v dveh manjših čolnih, v katerih se bodo predstavili tudi v sobotnem delu blejske regate. Gašper Fistravec in Jernej Markovc bosta tako veslala v dvojnem dvojcu, Jan Špik pa v enojcu. Oba dneva bosta v dvojnem dvojcu nastopila Aleš Zupan in Jure Grace ter Anja Šešum v enojcu. Pri lahkih veslačih je po končanem EP Jure Cvet postavil vesla v kot, tako da bosta njegov dolgoletni soveslač Matevž Malešič in osmi z EP Rajko Hrvat v soboto nastopila v enojcih, v nedeljo pa predvidoma v dvojnem dvojcu.

V prihodnjem tednu se bo reprezentanca razdelila na dva dela. Dva čolna odhajata na tekmo svetovnega pokala v Eton, štirje pa na sredozemske igre v Mersin.

 

Na prizorišče lanskih olimpijskih iger Eton Dorney blizu Londona se tako vrača bronasti Luka Špik, ki pa bo tokrat nastopil v enojcu. Letos je v enojcu že tekmoval na mednarodnih regatah v Zagrebu in Essnu, njegov zadnji nastop na velikem tekmovanju pa je bil na svetovnem prvenstvu na Novi Zelandiji, kjer je bil šesti v velikem finalu. V Etonu je prijavljenih 18 skifistov, med njimi vsi medaljisti z EP v Sevilli in skoraj vsi finalisti z lanskih OI. Nastopili bodo tako Čeh Ondrej Synek, Britanec Alan Campbell, Nemec Marcel Hacker, Azebadjanec Alexander Alexandrov in Nizozemec Roel Braas. Olimpijski prvak Novozelandec Drysdale naj bi to sezono pavziral, zato pa sta na startu dva kivija, Joseph Sullivan, aktualni olimpijski in svetovni prvak v dvojnem dvojcu, in Nathan Flannery, lanski svetovni prvak do 23 let v dvojnem dvojcu.

V dvojnem dvojcu bosta nastopila Jernej Markovc in Gašper Fistravec, ki jima bo nastop na blejski regati pomenil prvi skupni nastop v tej disciplini. Markovc je na tej progi sicer že tekmoval na MSP 2011, ko je bil peti. V konkurenci dvojnih dvojcev je prijavljenih 13 čolnov, med njimi pa izstopajo Nemčija (Knittel-Krüger) in Velika Britanija (Lucas, Langridge), Norveška (Hoff, Borch), Nova Zelandija pa se bo predstavila z novo zasedbo (Arms-Manson), potem ko sta se olimpijska in svetovna prvaka Sullivan in Cohen razšla in prvi tekmuje v enojcu, drugi pa v dvojnem četvercu.

V Eton potujejo še selektor in trener Miloš Janša, maser Marko Roner in vodja ekipe Jernej Slivnik.

 

Veslaški del reprezentance na letošnjih sredozemskih igrah v Mersinu pa tvorijo štirje veslači in ena veslačica ter dva trenerja. Na jezeru Seyhan boso nastopili Jan Špik v enojcu, Aleš Zupan in Jure Grace v dvojnem dvojcu, Rajko Hrvat v lahkem enojcu in Anja Šešum v ženskem enojcu. Del ekipe sta še trenerja Dušan Jurše in Iztok Butinar. Veslaški del reprezentance v Turčijo odhaja v torek. Prijave za SI še niso znane, napovedana pa je udeležba italijanske in francoske reprezentance v najmočnejši zasedbi.

 

Selektor Miloš Janša je takole strnil misli pred napornima dvema tednoma: »Blejska mednarodna regata je bolj pomembna za mladince, kjer je zelo solidna konkurenca nekaterih v evropskem merilu najboljših čolnov. Za člane pomeni pripravljalno tekmo za Eton oziroma Mersin, čeprav se ji bomo tudi primerno posvetili. Eno zanimivejših tekem bo tekma dvojnih četvercev, kjer bo nastopil hrvaški čoln, ki je v sami svetovni špici, in naša posadka, ki bo v primerjavi z EP malo dopolnjena. Sicer se za ta nastop ne bomo posebej pripravljali, imam pa interes po dobrem nastopu oziroma da se pošteno spopademo s Hrvati.

Na svetovnem pokalu v Etonu se bo Luka v enojcu prvič resneje pomeril v svetovni konkurenci. Načrt je, da se Luka pošteno spopade s to konkurenco in računam na to, da bo enakovreden tekmec najboljšim skifistom. Jernej Markovc in Gašper Fistravec bosta nastopila v dvojnem dvojcu, kar je predvsem posledica Rojčeve poškodbe, saj smo v Etonu predvidevali nastop dvojnega četverca. Na treningu jima sicer dobro kaže, točnih informacij pa niti še nimam, saj sta skupaj veslala šele nekaj treningov. Računam pa, da se bosta lahko borila ali za A finale ali pa za vrh B finala, kar bi bilo v tem momentu zadosti.

Na sredozemskih igrah je možno pričakovati dobre plasmaje naših posadk, predvsem od lahkega enojca, ki je zelo dobro nastopal na EP. Dobro je pripravljen tudi dvojni dvojec Zupan-Grace, enako velja za Jana Špika v enojcu, ki mu sicer zadnje čase manjka nastopov v tej disciplini, vendar menim, da bo lahko primerno zastopal Slovenijo na teh igrah. Skifistka Anja Šešum je v zadnjem času izboljšala pripravljenost in zato tudi od nje lahko pričakujem primeren nastop.«

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja