58. Prvomajska regata Bled 2017

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

V soboto in nedeljo, 22. in 23. aprila 2017, bo Blejsko jezero gostilo že 58. Prvomajsko regato. Tradicionalno regato na začetku sezone, ki služi tudi kot pregledna oziroma kriterijska za sestavo reprezentančnih posadk, organizira Veslaški klub Bled v sodelovanju z Veslaško zvezo Slovenije. Ta vikend bo tako nastopilo preko 150 veslačev in veslačic iz vseh sedmih slovenskih klubov v vseh starostnih kategorijah. Že tradicionalno bodo v soboto nastopali v enojcih (letos ta del ne šteje za državno prvenstvo), v nedeljo pa v večjih čolnih.

PR 2017_Prijave sobota_končna verzija

PR 2017_urnik SOBOTA AKTUALNI

PR 2017_Prijave nedelja_končna verzija

PR 2017_urnik NEDELJA AKTUALNI

 

REZULTATI – FINALE SOBOTA

Blejsko jezero je za prvi tekmovalni dan tradicionalne Prvomajske regate, ki služi kot kriterijska za sestavo reprezentančnih posadk, ponudilo odlične pogoje za veslanje, tako da smo lahko spremljali zanimive boje v vseh starostnih kategorijah.

V članski in mladinski kategoriji so vso reprezentančni kandidati nastopili v enojcih. Med člani, skupaj so nastopili lahki veslači in člani do 23 let, je v zanimivi in hitri tekmi primat trenutno najboljšega slovenskega veslača potrdil Rajko Hrvat (VK Argo Izola), ki je za dobre štiri sekunde ugnal Aleša Jalna (VK Bled), še enkrat toliko pa je zaostal Nik Krebs (VK Dravske elektrarne Maribor) na tretjem mestu. Četrti je bil Miha Aljančič (VK Bled), peti Marko Bolha (VK Argo Izola) in šesti Tevž Koselj (VK Bled). Pri članicah je zmagala Valentina Alicija Miklavčič (VK Dravske elektrarne Maribor) pred Nino Kostanjšek (VK Argo Izola) in Aljo Škrlj (VK Izola). Najhitrejši med mladinci je bil Mariborčan Jaka Čas, za njim sta se razvrstila dva Ljubljančana Filip Pfeifer in Urban Jerman, pri mladinkah pa je zmagala Ilaria Macchi iz izolskega Arga pred Mariborčanko Majo Golja.

Rajko Hrvat po tekmi: »Končno sem dočakal malo konkurence tudi na Prvomajski regati in me veseli, da za mano prihajajo novi in dobri veslači, ki bodo koristili vsem in še posebej meni pri sparingih. Start sem opravil konkretno in tudi celotno tekmo, se pa vidi, da smo še v fazi priprav za svetovni pokal in evropsko prvenstvo. Nastop ocenjujem z dobro štirko, sedaj pa gremo naprej delat za dobre rezultate. Na svetovnem pokalu v Beogradu čez dva tedna, kjer se bom pomeril v svoji konkurenci lahkih veslačev, je cilj finale, tam pa je vse možno. Pripravljen sem bolje kot vsa leta do sedaj, tako da se že veselim Beograda.«

Jutri bo Hrvat ponovno nastopil v enojcu, medtem ko bodo ostali današnji finalisti veslali v dvojnih dvojcih v kombinacijah Krebs/Aljančič, Jalen/Bolha in Koselj/Čuk.

PR 2017 Startna nedelja dolga

PR 2017 Startna nedelja_kratka

 

REZULTATI – FINALE NEDELJA

V nedeljskem sporedu 58. Prvomajske regate so kandidati za reprezentanco v večini nastpili v dvojnih dvojcih. Med člani sta zmagala Nik Krebs in Miha Aljančič, ki sta za slabih šest sekund premagal Aleša Jalna in Marka Bolha, še enkrat toliko pa je zaostala posadka Matej Čuk in Tevž Koselj. Vsi ti veslači razen Bolhe so sicer še tekmovalci v kategoriji do 23 let, kljub temu pa sta prva dva čolna dobila zeleno luč s strani selektorja Iztoka Čopa za nastop na svetovnem pokalu v Beogradu, Krebs in Aljančič med dvojni dvojci, Jalen in Bolha pa med lahkimi veslači.  Tam bo seveda nastopil tudi Rajko Hrvat, ki ja danes brez težav ponovno zmagal med enojci.

Pri dekletih sta tekmo dvojnih dvojcev dobili Valentina Alicia Miklavčič in Alja Škrlj. Med mladinci sta bila najboljša Mariborčana Jaka Čas in Blaž Puhek pred Ljubljančanoma Filipom Pfeiferjem in Urbanom Jermanom.

Selektor Iztok Čop je bil z videnim zadovoljen: »Lahko rečem, da sem nad trenutnim stanjem kandidatov za reprezentanco prijetno presenečen. Prva testiranja in regate so pokazale kar nekoliko več, kot sem pričakoval. Zdi se mi, da je bil velik korak naprej narejen predvsem v kategoriji mlajših članov, kjer izstopata dvojni dvojec Aljančič in Krebs ter Jalen kot lahki enojec. Posledično upam, da bomo imeli na svetovnem pokalu v Beogradu dva spodobna dvojna dvojca, po enega med težkimi in lahkimi veslači. Rajko Hrvat je zgodba zase, o kateri ni potrebno posebej govoriti. Trenutno je tam, kjer smo nekako pričakovali, da bo. Mednarodna tekma v Zagrebu je pokazala, da je blizu, vendar da tudi konkurenca ne spi, saj so bili nekateri tudi pred njim. Me pa veseli, da so mu nekateri naši, predvsem Jalen, prišli blizu, in bo tako lahko imel tudi dobrega sparing partnerja na treningih. Zanj se sicer računa, da bo ostal v istem krogu kot zadnji dve leti, se pravi stalni finalist na velikih tekmovanjih in vedno z možnostjo osvojitve medalje. Poleg prej naštetih pa je tu še nekaj drugih veslačev, ki ne izstopajo posebej, vendar so v zadnjem letu ob prehodu iz mladinske v člansko kategorijo precej napredovali, ampak še niso na tako visokem nivoju. Tudi med mladinci imamo nekaj perspektivnih, kjer pa se še opažajo nihanja. Za nami je sicer zelo naporen mesec, ko so bili vsak vikend skupni treningi, testiranja ali tekmovanja, tako da so veslači zdaj kar utrujeni in bo treba nekoliko umiriti tempo ter jih sestaviti nazaj do prvih pomembnejših mednarodnih regat.«

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja