Aleš Jalen, Nik Krebs in Miha Aljančič danes začenjajo nastope na SP do 23 let v bolgarskem Plovdivu

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Na letošnjem svetovnem prvenstvo za člane do 23 let bodo nastopili trije slovenski veslači, in sicer Aleš Jalen v lahkem enojcu ter Nik Krebs in Miha Aljančič v dvojnem dvojcu. Vsi imajo izkušnje z velikih tekmovanj in odličja z mladinskih prvenstev, v letošnji pa so tudi že nastopali v absolutni kategoriji v svetovnem pokalu. Letošnji prvi vrhunec za to pomembno starostno kategorijo, ki se ga udeležuje 837 tekmovalcev in tekmovalk iz 53 držav, po letu 2015 ponovno gosti bolgarski Plovdiv. Ta je poleg poljskega Poznana tudi eden izmed dveh protikandidatov Bleda za organizacijo svetovnega prvenstva za vse kategorije leta 2020. Veslaška zveza Slovenije je blejsko kandidaturo pretekli teden predstavila v Luzernu, kjer sta iz nadaljnje tekme izstopila britanski Eton in kanadski St. Catharines.

 DSC_0075     DSC_0216

Prvenstvo se s predtekmovanji začne danes, zaključna tekmovanja pa bodo na spredu v nedeljo. V dvojnem dvojcu je prijavljenih 21 čolnov, Nik Krebs in Miha Aljančič pa se bosta v predtekmi, ki bo na sporedu v četrtek ob 09:55, pomerila s posadkami Italije, Francije, ZDA in Srbije. Zmagovalec skupine napreduje v polfinale, ostale pa čaka dodatni nastop v repasažu.

Krebs in Aljančič sta v dvojnem dvojcu leta 2015 osvojila bronasto medaljo na mladinskem evropskem prvenstvu, letos pa sta ponovno združila moči in uspešno nastopila tudi na svetovnem pokalu v Beogradu, kjer sta zasedla osmo mesto. V lanski sezoni je Krebs nastopal še v mladinski kategoriji in bil na SP osmi v enojcu, leto dni starejši Aljančič pa je z enajstim mestom v enojcu debitiral v kategoriji do 23 let.

 DSC_0080     DSC_0157

Aleš Jalen bo že tretje leto zapored nastopil v lahkem enojcu na SP do 23 let. V preteklih dveh sezonah je bil prvi in drugi v finalu B, pred tem pa se je v mladinski kategoriji tudi že vpisal med dobitnike medalj z bronom na evropskem prvenstvu leta 2014. V letošnji sezono je skupaj z Markom Bolho v lahkem dvojnem dvojcu nastopal tudi v članskem svetovnem pokalu in bil trinajsti v Beogradu in osmi v Poznanu.

V Plovdivu je med lahkimi skifistu prijavljenih 27 tekmovalcev, Jalen pa bo danes nastopil v drugi predtekmovalni skupini ob 17:40. Njegovi konkurenti za prva tri mesta, ki vodijo v četrtfinale, bodo predstavniki Čila, Srbije, Hrvaške, Nemčije in Portugalske.

Vse o prvenstvu

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja