Aleš Jalen peti, Jan Špik šesti na mednarodni regati

enojec Jan Špik

Bled, 8. maja – Veslači so se pred svetovnim pokalom na Bledu danes pomerili na mednarodni regati, kjer je bil slovenski izkupiček peto mesto lahkega skifista Aleša Jalna ter šesto mesto Jana Špika in sedmo mesto in zmaga Janeza Zupana v finalu B.

Mladi Blejec Aleš Jalen se je pogumno spopadel s tekmeci, a v finalu lahkih veslačev za stopničke vseeno ni imel možnosti in se moral zadovoljiti s petim mestom. Zmagal je Slovak Lukaš Babač pred Kitajcem Guiying Zhujem in Švicarjem Silvanom Zehnderjem.

“Lahko bi bilo boljše. Prvih 500 metrov sem držal tekmece, nato so ušli in začel sem jih loviti in prehitel le enega. Upam, da bo v soboto boljše,” je po tekmi povedal Jalen, ki je na tekmi plačal tudi davek neizkušenosti v močni mednarodni konkurenci.

Povsem brez možnosti za stopničke v velikem finalu skifistov je bil tudi Jan Špik, ki je dolgo veslal na petem mestu, na koncu pa z zaostankom pristal na šestem. Z naskokom je zmagal bronasti z zadnjega SP Kubanec Angel Rodriguez Fournier pred Švicarjem Markusom Kesslerjem in Brazilcem Stevom Hiestandom.

“Zadovoljen sem z vožnjo. Imeli smo malo pomoči vetra, kar mi ne paše, a glede na mojo situacijo je v redu. Manjka mi še veliko baze, zato je bil nastop dober,” je po tekmi povedal Špik, ki se po daljši odsotnosti zaradi poškodbe vrača med najboljše.

Povsem slovenski pa je bil finale B med skifisti. Janez Zupan, ki ga v soboto in nedeljo čaka tudi nastop v svetovnem pokalu, je tesno dobil dvoboj z Alešem Zupanom, četrti je bil Matej Grobelnik.

Med dvojnimi dvojci sta Gašper Ferlinc in Gašper Ostanek prikazala precej boljšo vožnjo kot v predtekmovanju in se prebila do tretjega mesta, Borut Rebolj in Vid Pugelj sta bila šesta. Povprečen je bil tudi nastop Marka Bolhe, ki je med lahkimi skifisti v malem finalu zasedel peto mesto.

Najboljšo slovensko uvrstitev je v petek sicer dosegla Mariborčanka Manica Abramenko, ki je v ženskem skifu osvojila četrto mesto, a je bila slednja tako visoko tudi zaradi dejstva, da je bilo za tekmo prijavljenih le šest tekmovalk. Zaostanek več kot 40 sekund za zmagovalko Jeanine Gmelin iz Švice razkriva, da je bila konkurenca tokrat na Bledu res neenakovredna.

“Startati je bilo treba odločno. Je kar dobro,” je po tekmi povedal Abramenkova, ki je ta teden sodelovala tudi na razvojnem kampu mednarodne veslaške zveze na Bledu, kjer je bil eden od vaditeljev tudi nekdanji vrhunski veslač Iztok Čop.

Velja omeniti še Francoze, ki so dobili elitno tekmo osmercev, saj gre za disciplino, ki jo je na Bledu videti le redko. V seštevku medalj so bili po zmagah v ospredju Nemci, največ medalj pa si po številu priveslali Kitajci.

Bolj pomembne tekme bodo sledile v soboto in nedeljo, ko se bodo veslači na Bledu pomerili še na uvodni tekmi svetovnega pokala, slovenske barve pa bodo branili Janez Zupan in Gašper Fistravec med skifisti ter Rajko Hrvat in Aleš Jalen med lahkimi skifisti. Fistravec in Hrvat, ki sta se dokazala že uvodu v sezono, sta bila danes prosta, predvsem prvi pa za konec tedna napoveduje naskok na finale.