Bled bo gostil Svetovno prvenstvo v veslanju leta 2020!

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Bled bo prizorišče SP v veslanju za članske neolimpijske discipline, člane do 23 let in mladince leta 2020

Dan po zaključku svetovnega prvenstva je bil v Sarasoti še redni letni kongres Svetovne veslaške zveze FISA. Za nas je bila najzanimivejša točka izbor prireditelja SP leta 2020, zelo pomembni zadevi pa tudi sistem olimpijskih kvalifikacij za OI Tokio 2020 in program svetovnih prvenstev za vse tri starostne kategorije.

Lake Bled_photo by Rok Rozman

Naša kandidatura za SP 2020, ki bo v takšnem obsegu organiziran šele drugič, po lanski krstni izvedbi v Rotterdamu, je doživela široko podporo, saj je zanjo glasovalo kar 95 delegatov nacionalnih zvez, članic FISA, od 142 prisotnih. Poljski Poznan je tako zbral le polovico naših glasov, medtem ko je bolgarski Plovdiv že pred glasovanjem odstopil od kandidature. Tako močna zmaga je posledica velika ugleda Bleda v veslaškem svetu, ki je nazadnje svojo vrhunsko kvaliteto dokazal na nedavnem svetovnem prvenstvu za veterane, na katerem je organizacijska ekipa odlično poskrbela za rekordnih skoraj 5.000 udeležencev in v petih tekmovalnih dneh izvedla skoraj 1.000 posameznih tekem. Za SP leta 2020, ki je olimpijsko leto in bodo na Bledu nastopili članski veslači le v neolimpijskih diciplinah, medtem ko bodo najbolj številčni mlajši člani (do 23 let) in mladinci (do 18 let), je predvidena udeležba okrog 3.000 tekmovalcev in spremljevalcev, prvenstvo pa bo trajalo od 16. do 23. avgusta.

file-1

Jošt Dolničar, predsednik Veslaške zveze Slovenije, je bil po glasovanju zelo zadovoljen: »FISA je že v izbirnih kriterijih postavila visoka merila, ki jih Bled z naravno progo in zadostnimi kapacitetami na kopnem ter izkušeno organizacijsko ekipo v popolnosti izpolnjuje, kar smo dokazali na nedavnem veteranskem svetovnem prvenstvu. Izjemna podpora nacionalnih zvez pa le še potrjuje dejstvo, da je Bled najbolj priljubljeno veslaško prizorišče, ki ob naravnih lepotah in lahki logistiki nudi tudi enakovredne pogoje na vodi. Vesel sem, da bomo ponovno gostili veliko tekmovanje, ki je lahko tudi odličen cilj za naše nove mlade generacije.«

bled rowing 1

Na januarskem izrednem kongresu je FISA na osnovi načela enakovrednosti spolov iz olimpijskega programa izločila moški lahki četverec in dodala ženski četverec, tako da bo že od OI Tokio na olimpijski regati enako število veslačev in veslačic. Temu se je prilagodil tudi spored svetovnih prvenstev za člane, mlajše člane (do 23 let) in mladince (do 18 let), tako da npr. na članskih svetovnih prvenstvih ne bomo več videvali dvojcev s krmarjem, večina lahkih veslačev pa se bo preselila v skul discipline.

Kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu leta 2020 bodo potekale podobno kot doslej – glavna kvalifikacijska tekma bo predhodnje svetovno prvenstvo, ki bo leta 2019 v avstrijskem Linzu. Novost je le v tem, da na zadnji svetovni kvalifikacijski tekmi maja 2020, ki jo ponavadi gosti Luzern, ne bodo nastopale močne reprezentence ZDA, Kanade, Nove Zelandije in Avstralije, kar bo nekoliko olajšalo preboj na OI evropskim ekipam.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja