Bled bo prihodnje leto gostil prvo tekmo svetovnega pokala

mario Novice 0 Komentarjev

Po štirih letih se bo na Bled vrnila svetovna veslaška elita. Med 8. in 10. majem 2015 bo Veslaški center Bled gostil Svetovni pokal v veslanju. Najlepše veslaško prizorišče, ki slovi po izjemnih pogojih, je te dni s svojo ekipo obiskal izvršni direktor Mednarodne veslaške zveze FISA Matt Smith in podpisal pogodbo s predsednikom Veslaške zveze Slovenije Joštom Dolničarjem, ki bo vodil tudi organizacijski odbor.

imag0022-001

Smith je ob tem dejal: »Zadovoljni smo, da se vračamo na Bled, saj se je za potrebe svetovnega prvenstva zgradila odlična infrastruktura, ki bo drugo leto maja ponovno v polni uporabi. Veseli nas tudi to, da bodo vse tekme svetovnega pokala prihodnje leto na naravnih progah, kar bo odlična priložnost za promocijo veslanja takega, kot je v osnovi.«

Maja prihodnje leto naj bi se na Bledu zbralo približno 700 veslačev iz pričakovano 45 držav, svoj pečat pa bodo na domačem prizorišču skušali pustiti tudi številni slovenski predstavniki.

Bled je konec maja 2010 prvič v svoji zgodovini gostil tekmo svetovnega veslaškega pokala, prvo veliko veslaško prireditev v samostojni Sloveniji in prvi velik veslaški dogodek v tem gorenjskem turističnem biseru po svetovnem prvenstvu 1989. Septembra 2011 pa so se na Bledu najboljši veslači sveta zbrali na svetovnem prvenstvu, kjer so organizatorji dokazali, da znajo in zmorejo gostiti tekme na najvišji ravni.

 imag0024-001

Gorenjski biser pa tudi po svetovnem pokalu prihodnje leto ne bo dolgo čakal na novo priložnost, da se izkaže kot gostitelj veslaškega tekmovanja. Leta 2017 se bodo namreč na Bledu na Masters Regati zbrali najboljši veslači veterani.

Še pred majem 2015 bosta na Blejskem jezeru še dve večji veslaški prireditvi.

Od 13. do 15. junija 2014 bo Veslaška zveza Slovenije organizirala 59. Mednarodno regato, na kateri bo nastopilo okrog 500 tekmovalcev iz pričakovano 15 držav.

Teden dni kasneje, 20. in 21. Junija, pa se bodo v okviru BMW Clean Water Regatte, katere soorganizator je tudi Mednarodna veslaška zveza, podjetja iz štirih držav ter 12.000 otrok iz več kot 200 ekošol pridružili mednarodni pobudi Partnerstvo za čiste vode največje okoljevarstvene organizacije World Wide Fund for Nature WWF in Mednarodne veslaške zveze FISA. O pomenu voda za družbo in okolje se bodo udeleženci BMW Clean Water Regatte osredotočili na Modulu za trajnostni razvoj na IEDC – Poslovni šoli Bled, na Blejskem jezeru pa bodo v družbi najboljših slovenskih veslačev spoznali skrivnosti veslanja in se tudi sami preizkusili v čolnih.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja