Brata Špik in četverec gredo v sobotni finale

mario Novice 0 Komentarjev

Danes sta se v polfinalih pomerila dva slovenska čolna. Najprej je bil na vodi dvojni dvojec, ki si je z drugim mestom, sekundo in pol za Francozema, zagotovil sobotni veliki finale. Tudi četverec se bo v soboto boril za medalje, kar mu je omogočilo današnje tretje mesto.

brata_pik_etrtek_sp_2009Tri četrtine proge sta bila Jan in Luka Špik vodilna pred vsemi konkurenti, v finišu pa sta ju premagala le Francoza Julien Bahain in Cedric, Berrest ki sta jima celo pot sledila. Tako sta v cilj prišla s časom 6:17:90; brata Špik pa 6:19.24. Tretje mesto sta si od začetka do konca tekme zagotavljala Srba, ki sta imela čas 6:19.87. Iz boja za kolajne pa sta izpadla Britanca, poleg Belgijcev in Ukrajincev.

veslacibled-2750_lukaLuka Špik: “Današnja tekma se je končala kar po načrtih, midva sva se orientirala predvsem na Francoza, poleg Angležev, ki sta bila poleg Francozov. Ampak Angleža sta že po startu ostala zadaj. Skoraj celo tekmo sva vodila, zadnjih 500 metrov pa sva se potem sprijaznila z drugim mestom, tako da se za prvo mesto nisva spuščala v nek hud boj. Čeprav sva morala malo finiširati, saj sta Srba branila tretje mesto pred napadom Angležev. Presenetljivo sta Angleža, nosilca bronaste kolajne z OI, sta izpadla. Po drugi strani me to ne preseneča, saj  tudi prejšnje sezone tudi na SP nista imela najboljših predstav.”

veslacibled-2743_janJan Špik: “Tekma se mi je zdela v redu. Se mi pa zdi, da bo treba v finalu še malo bolje odpeljati. Današnja tekma je v primerjavi s predtekmovalno veliko boljša, saj je že od starta čoln lepo stekel. Francoza sva držala brez problemov, mogoče sva drugo polovico malo popustila in sta naju tako v zadnjih 500 metrih prehitela za sekundo in pol.”

Iz druge skupine so se naprej v veliki finale uvrstili – Nemca Eric Knittel in Stephan Krueger (6:18.97), Novozelanca Mathew Trott in Nathan Cohen (6:19.51) ter Estonca Allar Raja in Kaspar Taisoo (6:20.83).

Finale bo v soboto ob 12:18. V njem bodo torej poleg našega čolna še francoski, srbski, nemški, novozelandski in estonski čoln.

dsc_6657

Četverec v postavi Miha Pirih, Rok Kolander, Rok Rozman in Tomaž Pirih se je v polfinalih prav tako boril za uvrstitev v veliki finale prav tako pa so se borili tudi z bojami.

veslacibled-2993_roziRok Rozman: “Že zelo dolgo nismo imeli tako slabega nastopa. 400 do 800 metrov smo bili v bojah, po njih smo udarjali z vesli, vmes smo se tudi zapeli v boje. Ni bil prav ritem in nismo bili takšni, kakršni znamo biti. Na koncu je bilo vse na moč. Mislim, da če smo se uspeli s tako vožnjo uvrstiti v finale; lahko v soboto z veliko boljšo vožnjo in enako močjo prikažemo popolnoma drugačno dirko. ”

V cilj so na tretjem mestu priveslali s časom 6:02.64. Pred njimi so bili Britanci, ki so letos naše že dvakrat prehiteli (na tekmah svetovnega pokala v Muenchnu ter v Luzernu). Njihov tokratnji čas je bil 6:00.17. Drugo mesto je pripadlo Francozom s časom 6:01.87.

veslacibled-2972Rok Kolander: “Računali smo sigurno na kakšno mesto višje. Vedeli smo, da so Angleži zelo močni, tako da smo startali na drugo mesto; vendar kljub temu smo imeli kar nekaj težav na sami progi. Malce se je poznal bočni veter in malenkost prevelik zaostanek za Angleži, tako da smo prišli tudi na njihov val, kar je povzročilo, da je čoln zavijal. Na koncu smo dosegli veliki finale in pol poti je dosežene, sedaj pa nas čaka še glavno dejanje. Upam, da se bomo uspeli še enkrat zbrat in pokazat naš letošnji maksimum.

V veliki finale so se uvrstili še Avstralci (6:00.94) z veliko prednostjo pred  Belorusi (6:04.51) ter Čehi (6:04.62.)

Finale četvercev bo v soboto ob 12:33. V njem se bodo pomerile torej posadke Velike Britanije, Francije, Avstralije, Belorusije, Češke in Slovenije.

Jutri ob 14:53 bo dvojni četverec, v katerem veslajo Iztok Čop, Janez Jurše, Gašper Fistravec in Janez Zupanc. V njihovi polfinalni skupini bodo še posadke Estonije, Poljske, Avstralije, Hrvaške in Ukrajine.

jurse_sp2009Njihov trener Dušan Jurše je o polfinalni konkurenci dejal: “Sama skupina je čvrsta. Za glavne favorite lahko štejemo Poljaake, delno Hrvate, seveda Avstralce pa tudi Estonci menim, da niso še zadnje rekli. Naš načrt bo moral biti zelo napadalen. Skušali bomo držati čas Poljakov, sočasno obvladati Hrvate, ki je najmočnejša ekipa. Tudoi na Ukrajince, Avstralce in Estonce ni moč popolnoma pozabiti, saj še niso vsega pokazali. Tudi v repasažih ni bilo še vse videno, saj po odstopu Britancev zaradi bolezni niso dali vsega od sebe. Čaka jih težka naloga.”

Pregled ostalih disciplin – posadke, ki se bodo pomerile v finalu A:

M1×

Norvežan Olaf Tufte
Čeh Ondrej Synek
Novozelandec Male Drysdale
Britanec Alan Campbell
Belgijec Tim Maeyens
Nemec Mathias Rocher

M2-

Južnoafriška republika (Keeling, Di Clemente)
Grčija (Gkountoulas, Gkountoulas)
Velika Britanija (Reed, Triggs Hodg)