Bron četvercu, Špika na petem mestu

mario Novice 0 Komentarjev

sp_2009_medaljaDomov veslači prinašajo medaljo. Bron so si v zadnji metrih priborili Miha Pirih, Rok Kolander, Rok Rozman in Tomaž Pirih. Sprva so startali bolj v ozadju, na polovici proge bili celo zadnji, nato so priveslali na četro mesto in v zadnjih metrih niso obstali tam, ampak so uspeli premagati Čehe ter tako priti do bronaste medalje.

Brata Špik sta bila na vodi tik pred njimi. Po hitrem startu sta bila na četrtini proge vodilna, nato sta zaostala in na 1000 metrih bila tretja, prehiteli so ju Estonca ter Francoza. V cilj sta nato priveslala na petem mestu s časom 6:15.10.
Prvi v njihovi disciplini so bili Britanci, ki so zmagali (v drugačni postavi) že na lanskih olimpijskih igrah, zlata je bila Velika Britanija tudi na svetovnih prvenstvih leta 2005 in 2006. Ura Alexa Partridga, Richarda Egingtona, Alexa Gregoryja in Matthewa LAngridga se je ustavila pri 5:47.28. Letos je to njihova četrta medalja, tri so pobrali že na tekmah svetovnega pokala – zlati v Banyolesu in Luzernu, ter bronasto v Muenchnu. Drugo mesto je pripadlo lanskim olimpijskim podprvakom Avstralcem (Ryan Matthew, James Marburg, Cameron McKenzie, Francis Hegerty), in sicer s časom 5:49.20.

sp2009_1 dsc_2662

Čas naših je bil 5:51.11 (četrtouvrščeni Čehi so zaostali za dobro sekundo in pol). Po petem mestu na svetovnem prvenstvu v Muenchnu leta 2007 in lanskim četrtim mesto na OI v Pekingu, je bila današnja uvrstitev taka, kot so si jo želeli.

Kaj so povedali sami …

dsc_7016Rok Kolander, ki je svojo prvo medaljo na svetovnem prvenstvu priveslal že leta 2001 v Luzernu, ko je veslal skupaj, prav tako v četvercu,z Janijem Klemenčičem, Milanom Janšo in Matejem Prelogom. Torej je danes osvojil drugo bronasto medaljo na SP. Današnjo tekmo je komentiral: “Lahko rečem samo super, mi smo presrečni. Končno nam je uspelo osvojit tako želeno medaljo. Danes smo res dali vse od sebe, odveslali smo vrhunsko in medalja je naša. Za obe medalji tako za prvo iz Luzerna kot za to sem zelo vesel. Resda je med obema preteklo nekaj let, je morda zato ta toliko bolj slajša. Če sem sedaj videl, kako težko je dobiti medaljo in res sem presrčen da jo spet imam.” Vožnjo je ocenil: “Naš cilj je bil držati prvi dve posadki – Angleže in Avstralce. To nam ni najbolje uspevalo, ampak kljub temu smo uspeli obdržati tisti minimalni stik, na koncu pa smo tudi vedeli, da bo odločal finiš. TAko je vedno na tako velikih tekmah in tokrat nam je finiš zelo dobro uspel. Super smo odveslali in rezultat je tu.”

rozi_sp_2009Rok Rozman, najmlajši v čolnu (21 let) in najnovejši del posadke: “Tako sem srečen, da težko opišem. Še vedno sem mnenja, da je bolje začeti prej in hitreje končati, kot pa pozno dobiti kolajno. Res sem srečen, saj smo trdo delali za to, ne samo tri leta, ampak na tem se gradi že leta poprej, zato mislim, da smo si jo danes zaslužili in da je danes naš dan.” Njegova ocena se glasi: “Dirka se je začela odločat po 1000 metrih tako kot ponavadi, pred tem smo bili kar poravnani. Nismo se zanašali le na finiš, vendar nam je uspel pravi finiš, da smo presenetili ostale.”

 

 

miha_sp_2009Štroker Miha Pirih je bil do sedaj že na sedmih svetovnih prvenstvih, je ob okušanje današnje kolajne povedal: “Bojazen po slabšem polfinalnem nastopu je malo ostala. Vedno ko stojiš na startu, se ti zvrsti v mislih cela sezona in tam se pokažejo vse, tudi tiste najmanjše pomankljivosti, ki smo jih med sezonop naredili. Težko je biti na startni črti in vedeti potihoma, da si eden izmed favoritov in če ne bo medalje, da bo  slab nastop. Ta pritisk je ena neprijetna stvar. Lažje je startati nekje iz ozadja, ker nimaš nič za zgubiti. Vseeno pa smo že kar stari mački in nam to danes ni prišlo do živega. Ampak sem zelo vesel, da na koncu ne glede nato, da letošnja sezona ni potekala tako kot smo želeli, smo danes dobili to kolajno. Tako bom rekel – lansko leto smo jo zaslužili, dobili pa smo jo letos.” 

 

vsi_sp_2009Mlajši od bratov Pirih, Tomaž, je o današnji konkurenci, predvsem Čehih, dejal: “S Čehi se bojujemo že nekaj sezon. Naš cilj je bil držati se Angležev in Avstralcev. Kolikor sem lahko ocenil na 1000 metrih, se mi zdi, da smo Avstralce začeli dohitevati, kar je bil znak, da je hitrost. Nekoliko me je skrbelo v zadnjih metrih, ko so bili valovi kar veliki. Hitro se lahko zgodi kakšna sekunda nepazljivosti, da se nam ne bi naredila kakšna napaka. Zdržali smo in sem presrečen.”

Peti so bili Francozi in šesti Belorusi.

V dvojnih dvojcih sta zmagala Nemca Eric Knittel in Stephan Krueger, ki sta bila na letošnjih tekmah svetovnega pokala prva v Luzernu in Muenchnu. Njun čas je bil 6:07.02. Drugo mesto je pripadlo Francozema Julienu Bahainu in Cedricu Berrestu, ki sta bila dvakrat srebrna na letošnjih tekmah svetovnega pokala (Banyoles, Luzern). Že lansko leto pa sta bila na evropskem prvenstvu v Atenah prva. Za zlatima sta zaostala 8 desetink. Boj za drugo mesto je bil tesen, saj sta tretjeuvrščena Estonca Allar Raja in Kasper Taimsoo za Francozema zaostala le 4 stotinke. Četrta sta bila Novozelandca Matthew Trott in Ciohen Nathan. Jan in Luka Špik pa peta.

Starejši in bolj izkušeni Luka, ki ima v žepu že 3 zlate in 2 srebrni medalji s svetovnih prvenstev, hkrati pa je že zlat in srebrn olimpijec, je tokrat prvič na SP veslal z mlajšim bratom Janom, je uvrstitev in samo tekmo komentiral takole: “Startala sva dobro, tekma se je začela tako kot sem pričakoval, torej zelo hitro. Potem pa se je pojavila spet ena napaka, ki se je pojavljala že med sezono v Luzernu. V prihodnosti je to zadeva, ki jo bo treba izničiti (to je slabša druga polovica proge). Zakaj do tega konkretno pride še ne vemo. Peto mesto na SP je solidna uvrstitev. Malo naju “matra” je to, da je bil slabši finalni nastop, v katerega vlagaš največ upov. Ta nastop malo pokvari sliko celotnega prvenstva, saj so bile predtekme in polfinale v redu. Po 1000 metrih je prišlo do padca, ko sva izgubila stik z vodilnimi in možnost za kakršnokoli boljšo uvrstitev.” 

Jan, za katerega je bilo to prvo SP, je na Lukove besede še dodal: “Nastop se mi je zdel še kar v redu, če štejem še predtekme in polfinale. Finale ni bilo najboljše. V polfinalu je čoln res dobro tekel in sva videla, da lahko drživa Francoza. Današnja druga polovica pa ni stekla. Z uvrstitvijo sem kar zadovoljen glede na to, da je to moje prvo svetovno prvenstvo. Peto mesto v najmočnejši konkurenci ni slabo.”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja