Bronasta medalja za Rajka Hrvata na evropskem prvenstvu!

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

DSC_0034

Rajko Hrvat je v velikem finalu lahkih enojcev na evropskem prvenstvu v Brandenburgu osvojil tretje mesto, zmagal je Slovak Lukaš Babač, drugi pa je bil Nemec Konstantin Steinhübel. Današnje finalne preizkušnje so potekale v zelo vetrovnih razmerah, v katerih pa je naš veslač uspel ubraniti bron z lanskega evropskega prvenstva.

DSC_0020

Rezultati finala A lahkih enojcev:

  1. Lukaš Babač (Slovaška) 7:33,42
  2. Konstantin Steinhübel (Nemčija) +2,12
  3. Rajko Hrvat (Slovenija) + 3,30
  4. Jamie Kirkwood (Velika Britanija) +3,98
  5. Ask Jarl Tjoem (Norveška) +13,37
  6. Luka Radonić (Hrvaška) +16,31

 DSC_0012

Precej ekstremne razmere so danes vladale na jezeru Beetzsee v Brandenburgu. Močan nasprotni in deloma bočni veter je povzročal visoke valove, ki bi jih bili veseli tudi na jadralnem tekmovanju. Pri lahkih enojcih je trajalo precej časa, da so se tekmovalci v startnih blokih poravnali, sam potek tekme pa je bil dokaj predvidljiv. Najhitreje je s starta krenil Nemec Konstantin Steinhübel, ki sta mu najbolje sledila Slovak Lukaš Babač in Britanec Jamie Kirkwood. Rajko Hrvat si je kot po navadi na začetku proge nabral nekaj zaostanka, na prvi četrtini proge je ta znašal dobre tri sekunde. Ostala dva finalista, Norvežan Asj Jarl Tjoem in Hrvat Luka Radonić, sta že kmalu izpadla iz boja za visoka mesta.

DSC_0011

Na polovici proge je še vedno vodil Nemec, vendar pa se mu je Slovak že precej približal in ga v tretji četrtini proge tudi prehitel. Rajko Hrvat, ki je na polovici proge še vedno zaostajal tri sekunde oziroma dolžino čolna in pol, je močneje začel pritiskati v tretjih 500 metrih, ko je prehitel Britanca in se tudi približal vodilnima. Odločilna je bila zadnja četrtina proge in sam zaključek tekme. Kljub visokim valovom so tekmovalci razvili visok ritem in tekmo odpeljali brez tehničnih napak, ki so se sicer primerile precej veslačem v drugih tekmah. Babač je še povečal ritem in na koncu zmagal s prednostjo dolžine čolna. Za drugo in tretje mesto se je razvil boj med Steinhüblom, Hrvatom in Kirkwoodom, na ciljni črti pa je srebro pripadlo Britancu, bron pa našemu veslaču. Rajko Hrvat je tako osvojil svoj drugi zaporedni bron na evropskih prvenstvih in že peto medaljo na velikih tekmovanjih.

DSC_0025

Rajko Hrvat po tekmi: »Mislim, da sem šel do svojih zadnjih atomov moči. Pogoji danes so bili že bolj za jadranje, če povem po resnici. S tega vidika bi morala mednarodna zveza malo pomisliti, komu dajo organizacijo prvenstev, saj je to komaj še veslanje. V tekmi je bila borba očitna. V zadnjih zavesljajih sem še nekako stisnil, da sem prehitel Britanca, Slovaka in Nemca pa danes žal nisem mogel premagati.Danes sem bil v sredinskem delu proge malo bolj zadržan, ker sem dobil kritiko s strani trenerja, češ če želim medaljo, moram biti zraven. Jaz sem poskušal, na samem startu smo imeli vsi probleme z valovi, konstantno sem moral poravnavati smer. Moji slabosti sta bili start in finiš, pri startu imaš še nekaj za popraviti, finiš pa sem tokrat res zborbal. Včasih sem tekme zgubljal v zaključku in to mi je bila šola za naprej. Danes sem to izkoristil in sem izjemno vesel bronaste medalje. Več kot to se danes ni dalo. Jaz sem zborbal, morda bi bilo bolje v drugačnih pogojih, vendar pa sta bila dva boljša od mene in sem zadovoljen z bronom«

Selektor Dušan Jurše je takole ocenil slovenske nastope: “Rajko Hrvat je opravil odlično od prvega do zadnjega starta. V današnjem finalu, ki je bil kar nekakšna vetrna ruleta z nasprotnim vetrom, je pravzaprav iztržil več, kot je v takih razmerah lahko pričakoval. Imel je minimalni zaostanek za zmagovalcem in drugouvrščenim, kar pomeni, da obvlada tudi zelo neugodne pogoje, predvsem glede na njegovo dejansko moč.  S to medaljo potrjuje izjemno talentiranost in uspešnost v tem trenutku. Nastopi Gašperja Fistravca so bili nekako v luči nastopa na olimpijskih kvalifikacijah čez 14 dni. Poskušal se je nositi s konkurenti, ki bodo tudi nastopili na kvalifikacijah. Približno dobra polovice proge je bilo tisto, kar je bilo dejansko kvalitetno, ni pa uspel zaključevati tekem na takem nivoju, zato je bil nastop v finalu C tudi realnost. Z zmago v finalu C je nekako popravil tisti osnovni vtis, vendar pa bo seveda njegova forma morala iti navzgor, če bo želel v Lutzernu konkuritati tistim, ki se bodo potegovali za olimpijske norme.”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja