Četverec v velikem finalu, enojec in dvojni dvojec v polfinalu

mario Novice 0 Komentarjev

Danes so na gladini umetnega kanala ob starodavni bolgarski prestolnici Plovdiv tekmovale vse slovenske posadke na tem prvenstvu. Četvercu, v katerem veslajo Tomaž Jurše, Matej Grobelnik, Miha Ramšak in Gašper Ferlinc, je uspel preboj v veliki finale, napredovanje v polfinale pa je uspelo skifistu Jerneju Markovcu in dvojnemu dvojcu z Žanom Črnacem in Lukom Pangosom. Med mladinci bosta bo jutri ženski dvojni dvojec bo nastopil v C finalu, moški dvojni četverec pa v D finalu. Članski lahki skifist Rajko Hrvat je bil v polfinalu šesti in bo v nedeljo nastopil v B finalu.

mladinci_8mladinci_4mladinci_3

Tomaž Jurše, Matej Grobelnik, Miha Ramšak in Gašper Ferlinc v polfinalu ničesar niso prepustili naključju. Že na startu so močno krenili in nekaj časa veslali pred favoriziranimi Nemci. Ti so jih potem sicer prehiteli, naša posadka pa je brez večjih težav nadzorovala italijansko na tretjem mestu. Zaradi močnega ritma prvih treh čolnov so bile že kmalu brez možnosti za napredovanje hrvaška, danska in ameriška posadka. V cilju so z dvema dolžinama čolna priveslali Nemci, z zaostankom 5,33 sekunde so bili drugi naši fantje, tretji pa Italijani z zaostankom 9,71 sekunde. Iz druge polfinalne skupine so se v veliki finale uvrstile posadke Romunije, Velike Britanije in Avstrije, naša posadka pa ima med jutrišnjimi finalisti skupno četrti čas. Veliki finale četvercev bo na sporedu v soboto ob 12:10 po slovenskem času.

mladinci_1mladinci_7mladinci_9

V četrtfinalu sta danes nastopila dva naša čolna. Jernej Markovc v enojcu se je pomeril z verjetno največjim konkurentom Čekom Michalom Plocekom. Ta je že na začetku prevzel pobudo, skozi celotno progo držal prednost in ta je v cilju znašala 6,76 sekunde. Markovc se s Čehom ni podal v neposredni dvoboj in skozi tekmo le nadzoroval drugo pozicijo, ki mu prinaša jutrišnji nastop v polfinalu. Ta bo na sporedu ob 09:52 po slovenskem času, za prva tri mesta, ki vodijo v veliki finale, pa se bo pomeril s skifisti Tunizije, Nemčije, Slovaške, Poljske in Argentine.

Žan Črnac in Luka Pangos sta bila v svoji četrtfinalni skupini sicer četrta, za posadkami Kitajske, Poljske in Estonije, vendar pa so sodniki po končani tekmi diskvalificirali kitajsko posadko zaradi prenizke teže čolna. S tem je naša posadka napredovala na tretje mesto, ki ji omogoča nastop v jutrišnjem polfinalu. Ta bo na sporedu ob 09.45 po slovenskem času, Črnac in Pangos pa se bosta pomerila s posadkami ZDA, Estonije, Nemčije, Latvije in Francije. V veliki finale vodijo prva tri mesta.

Članski lahki skifist Rajko Hrvat je danes nastopil v polfinalu, kjer je zasedel šesto mesto. Že kmalu po startu je izgubil stik z ostalimi in v cilj priveslal z velikim zaostankom. S tem je prihranil nekaj moči za B finale (tekmovanje za uvrstitve med 7. in 12. mestom), ki bo na sporedu v nedeljo ob 08:07 po slovenskem času.

Edini naši ženski predstavnici na tem prvenstvi Tinka Kersikla in Sanja Savanovič sta danes nastopili v repasažu., kjer sta prikazali dobro vožnjo. Vseskozi sta bili v igri za tretje mesto, ki bi ju še kvalificiralo za polfinale, vendar jima kljub močnemu zaključku to ni uspelo. Zmagali sta Litvanki pred Britankama in Dankama, naši pa sta zgolj za dobre 52 stotink zaostali za tretjim mestom. Peta je bila Srbija in šesti Izrael. Napi dekleti se bosta tako za končno uvrstitev na tem prvenstvu pomerili jutri ob 16:52 po slovenskem času.

Popoldne je nastopila še peta slovenska posadka – dvojni četverec, ki je po včerajšnji smoli, ko se je med tekmo onesvestil štroker Vid Pugelj, nastopil v spremenjeni zasedbi. Gregor Vojvoda, Gal Žvegelj, Matej Pregarc in Ptah Butinar so nastopili v polfinalu za uvrstitev v C ali D finale. Tu so bili četrti, kar pomeni, da bodo jutri ob 15:42 po slovenskem času iskali čim višjo uvrstitev med 19. in 24. mestom v D finalu.

mladinci_2mladinci_5