Cilja na SP sta finale za lahkega enojca in olimpijska norma za dvojnega dvojca

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

V Maxi klubu STA v Ljubljani se je danes predstavila slovenska veslaška reprezentanca, ki bo konec meseca nastopila na svetovnem prvenstvu v Franciji. Ekipa je enaka kot za letošnje evropsko prvenstvo na Poljskem, kjer je medaljo osvojil lahki veslač Rajko Hrvat, v dvojnem dvojcu pa sta nastopila Gašper Fistravec in Janez Zupan.

TAP_4234 copy

Slovenska reprezentanca je zaradi poletne gneče na Bledu opravila sklepne priprave v Bohinju, kjer so Slovenci sodelovali tudi z veslaško velesilo Novo Zelandijo in opravili nekaj skupnih treningov, znanje pa so v objemu Julijcev izmenjali tudi trenerji. To je pred nastopom v konkurenci skoraj 1300 tekmovalcev iz 77 držav dalo ekipi nekaj dodatne samozavesti.

TAP_4242 copy

Posebnost prvenstva 2015 je tudi, da se bodo ob vznožju Savojskih Alp delile tudi olimpijske kvote za Rio de Janeiro 2016. Dvojni dvojec bo naskakoval uvrstitev do 11. mesta med 29 prijavljenimi posadkami. “Trenirali smo tudi tri tedne skupaj s Hrvati in imeli priložnost za res kvaliteten sparing z najboljšim čolnom na svetu in bratoma Sinković. Upam, da smo iz tega potegnili tiste pozitivne stvari, ki nam bodo koristile na prvenstvu, pa tudi v prihodnjih sezonah,” je ocenil slovenski selektor Dušan Jurše, zadovoljen z meritvami na zadnjih treningih.

DSC_0200     DSC_0198

O ciljih dvojnega dvojca na SP pravi: “Tekmujemo proti 20 ekipam, ki so se letos uvrščale med najboljših 12 na evropskem prvenstvu in svetovnih pokalih, kar 14 se jih je uvrščalo v finale. Naš cilj v tej konkurenci je uvrstitev med 12. Zakaj ne bi bili mi eno tistih pozitivnih presenečenj prvenstva.”

Trener Rajka Hrvata Iztok Butinar je ocenil, da letos situacija ni bila zrela, da bi na SP nastopil olimpijski lahki dvojni dvojec. To ostaja naloga za prihodnje leto in dodatne kvalifikacije. “Svetovni pokal v Luzernu nam je dal informacijo, da moramo z dvojnim dvojcem še počakati, zato smo se odločili za lahki skif,” je dejal Butinar in dejal, da je cilj Hrvata v konkurenci 35 čolnov najboljša šesterica in uvrstitev v finale A.

DSC_0541

“Zadnji rezultati na treningih kažejo, da sem na dobripoti in na SP grem z dvignjeno glavo,” pa je na SP izpostavil Hrvat, ki si želi po medaljah na svetovnem pokalu na Bledu in evropskem prvenstvu v Poznanju presenetiti še tretjič v sezoni. Dvojnemu dvojcu prava primerjava v sezoni še manjka, Slovenca pa sta optimistična, da jima bo uspela dobra uvrstitev, če bosta uspešno preveslala doslej najtežjo tretjo četrtino proge.

DSC_0536

Francoski Aiguebelette je svetovno prvenstvo gostil že leta 1997, ko je slovenska reprezentanca takrat osvojila dve četrti mesti, Iztok Čop v skifu in četverec brez krmarja. Tam je že takrat manjkal tudi Luka Špik, eden najuspešnejših slovenskih športnikov po osamosvojitvi, ki se je odločil za leto premora, a za olimpijsko sezono 2016 napoveduje vrnitev v tekmovalni šport.

Aleksander Gasser, STA

Fotogalerija

 

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja