Članska reprezentanca na prvo postajo svetovnega pokala v Varese

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Slovenska veslaška reprezentanca bo prihajajoči konec tedna, od 15. do 17. aprila, nastopila na prvi tekmi svetovnega pokala v italijanskem Vareseju, kjer je naš dvojni četverec leta 2012 na EP osvojil bronasto medaljo. Član te posadke je bil tudi Gašper Fistravec, ki bo tokrat nastopil v enojcu, poleg njega pa bodo tekmovali še Aleš in Janez Zupan v dvojcu ter Rajko Hrvat in Marko Bolha v lahkih enojcih. Prve postaje letošnjega svetovnega pokala, ki je zaradi avgustovskih OI na sporedu zelo zgodaj, se sicer udeležuje 530 tekmovalcev in tekmovalk iz 47 držav. Predtekmovanja in repasaži bodo potekali v petek, polfinala v soboto, finala pa so na sporedu v nedeljo.

DSC_0099

Gašper Fistravec bo nastopil v enojcu, podobno kot je lansko sezono svetovnega pokala začel na Bledu. Dober teden nazaj je s četrtim mestom uspešno nastopil na mednarodni regati v Piedilucu, kar mu je dalo zagona za nadaljevanje sezone. Na jezeru Varese bo imel 28 konkurentov, večina od njih tudi neposrednih tekmecev v majskih olimpijskih kvalifikacijah, od koder bodo v Rio odpotovali prvi trije. Najbolj zveneči imeni sta zagotovo Hrvat Damir Martin, lani peti na SP in Kubanec Angel Fournier Roudrigez, lani šesti, predlani pa tretji na SP. Od nekvalificiranih skifistov bodo najnevarnejši tekmeci v Vareseju nastopili Belgijec Hannes Obreno, Španec Albert Tafalla Soriano, Izraelec Dani Fridman, Finec Robert Ven, Nizozemec Stefan Broenink, Slovak Lukaš Babač, lanski evropski podprvak med lahkimi skifisti, Američan Thomas Graves ter predstavnika Italije in Švice, kjer imajo v ognju več želez.

Gašper Fistravec
Gašper Fistravec

Gašper Fistravec: »Na nedavni regati v Piedilucu so se občutki s treningov so se prenesli na tekmo, je pa res, da tam še nismo bili v tisti polni formi in pri sebi čutim še kar nekaj rezerve. Prave forme in prav vrhunskih rezultatov pa ne pričakujem niti še v Vareseju. Tja sicer odhajam optimističen, saj sem pokazal napredek od lani, česar sem seveda vesel. So se pa od lani pojavili novi in hitri skifisti, ki bodo moji konkurenti na olimpijskih kvalifikacijah. V Vareseju bo tako prvi cilj obvladati te neposredne tekmece.«

DSC_0212

Aleš in Janez Zupan bosta nastopila v konkurenci 19 dvojcev, od lanskih finalistov SP so tu dvojci Velike Britanije, Srbije, Nizozemske in Italije, večina z dvema čolnoma, ki se borita za mesto v olimpijski reprezentanci. Od nam zanimivih posadk, ki bodo nastopile tudi na majskih olimpijskih kvalifikacijah, bodo v Vareseju nastopile Finska, Turčija, Poljska z dvema in Rusija s kar tremi čolni. Aleš in Janez imata sicer v dvojcu že izkušnje z velikih tekmovanj, leta 2014 sta bila namreč deseta na evropskem prvenstvu v Beogradu.

Janez in Aleš Zupan
Janez in Aleš Zupan

Pred dobrim tednom v Piedilucu sta naša dva solidno nastopila v predtekmovanjih, vendar pa v močni konkurenci več italijanskih, španske in grške posadke nista zmogla do višjih mest.

 DSC_0410

DSC_1056

Za Rajka Hrvata in Marka Bolho je bil prvotni plan za Varese nastop v lahkem dvojnem dvojcu, ki je olimpijska disciplina, in nadaljevanje proti olimpijskim kvalifikacijam. Po neuspešnem nastopu na mednarodni regati v Piedilucu dober teden nazaj sta se trener in selektor odločila, da razstavita to posadko in veslača posedeta v enojca.

Marko Bolha
Marko Bolha

Predvideno spored sezone za boljšega od njiju je tako evropsko prvenstvo v maju in svetovno prvenstvo v avgustu, saj je lahki enojec neolimpijska disciplina. Rajko Hrvat se tako vrača v čoln, v katerem je v lanskem letu osvojil srebro na svetovnem in bron na evropskem prvenstvu, na prvem svetovnem pokalu na Bledu pa je osvojil srebrno medaljo. Tokrat ga ob Marku Bolhi čaka še 12 lahkih skifistov, med njimi Marcelo Miani, svetovni prvak iz leta 2014.

Rajko Hrvat
Rajko Hrvat

Rajko Hrvat: »Večji del pripravljalnega obdobja sem preživel v dvojnem dvojcu, vendar pa je po regati v Piedilucu prišla odločitev za vrnitev v enojca. S to selitvijo iz sem moral sprijazniti, saj je bila takšna odločitev trenerja in selektorja. Sedaj je treba delati čim bolje naprej. Glede na lanske rezultate moram ciljati vedno več in višje. Lanski dosežki so za mano, na vsaki tekmi moram prikazovati kvaliteto in mislim, da rezultati ne bi smeli izostati. Enojca poznam do potankosti, trening v dvojnem dvojcu mi je kvečjemu koristil, in kmalu bom tudi v enojcu že tisti pravi.«

Dušan Jurše
Dušan Jurše

Selektor Dušan Jurše pred odhodom v Varese: »Odločitvi, da na olimpijske kvalifikacije ne gremo z lahkim dvojnim dvojcem, je botroval preskromen rezultat te posadke na regati v Piedilucu. Naredili smo vse, kar smo lahko, fanta sta vložila maksimalen trud in napor. Hitrosti na nižjih tempih so bile sicer solidne, ko pa smo se dotaknili regatnih hitrosti, smo ugotovili, da skladnost v čolnu ni takšna, da bi lahko vodila naprej. Hrvat in Bolha bosta tako nastopila v lahkih enojcih v Vareseju in boljši od njiju na majskem evropskem prvenstvu. Dvojec in enojec sta še v igri za nadaljevanje proti olimpijskim kvalifikacijam. Dvojec je bil sicer v Piedilucu malenkost pod pričakovanji, vsaj kar se tiče preboja v finale, vendar pa so bili zaostanki takšni, da še imam upanje v razvoj. Pri enojcu je bila kvaliteta na precej višjem nivoju kot v lanskem letu, tako da je logično nadaljevanje na svetovnem pokalu, kjer se bomo srečali z bistveno več kandidati za kvalifikacije in bomo lahko ocenili možnosti za naprej. Za oba čolna je odločilen svetovni pokal v Vareseju. Tu je načrt nastopiti bolj čvrsto in popraviti manjše napake z nastopov v Piedilucu. Fantje morajo predvsem dokazati sami sebi, da zmorejo več in da so konkurenčni. Sočasno pa bo to meni podatek, s katerim lahko potrjujem zgodbo za naprej.«

Prijave in urnik

FOTOGALERIJA

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja