Dušan Jurše: OI so imperativ, ki ga morajo v svojih glavah nositi veslači

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev
selektor Dušan Jurše
selektor Dušan Jurše

Bled bo konec tedna gostil uvodno tekmo svetovnega pokala 2015 v veslanju. Novi selektor Dušan Jurše, ki je lani po več kot dveh desetletjih zamenjal Miloša Janšo, ne skriva, da je vrhunsko veslanje v Sloveniji trenutno na najnižji točki v zadnjih 25 letih, kljub temu pa si želi, da bi se katera od posadk uvrstila na olimpijske igre 2016.

Vsaj na Bledu na svetovnem pokalu se Slovenija še ne bo predstavila z elitno posadko, ki se bo merila na OI. Tam bodo nastopili Gašper Fistravec in Janez Zupan v skifu, lahka skifista Rajko Hrvat in Aleš Jalen ter dvojni dvojec Aleš Zupan/Matej Rojec. Prvotni načrt je predvideval celo, da bi se na domači tekmi predstavila le najboljša skifista Fistravec in Hrvat.

“Ekipa je večja v konkretnem dogovoru z veslači, da dobijo priložnost nastopa, saj nam manjkajo tekme. Tudi DP ni bilo tako težko, da bi tukaj lahko nadomeščali nastope v mednarodni konkurenci. Bledu bomo s tem dodali še slovenski pridih na domači tekmi, ki je pomembna z več vidikov. Fantje so svoje oddelali in naj se preizkusijo, da vidimo, kje so,” je za STA dejal Jurše.

A cilj predolimpijske sezone 2015 je, da se katera od posadk že v Aiguebelettu na SP v začetku septembra prebije na OI v Rio de Janeiru. “Olimpijske igre 2016 so imperativ, ki ga morajo v svojih glavah nositi veslači. Moja naloga je, da med sezono gradim proti temu cilju in v tem trenutku ne morem reči ničesar. Delali bomo na tem, da bi se katera koli ekipa ali posameznik uvrstil na OI v prvem krogu, za samo sestavo ekip pa je še prezgodaj.”

Dejstvo je, da od povprečja močno odstopa le Mariborčan Fistravec, enako velja za lahkega veslača Hrvata. Oba imata težavo s sestavo posadke, saj Fistravec vendarle ne skriva, da ni izrazit skifist in si želi večjo posadko, Hrvat potrebuje soveslača, saj lahki skif ni olimpijska disciplina. Štiri mesece pred prvenstvom nobeden od njiju ne skriva, da bi rad čim prej vedel, s kakšnim čolnom bo nastopal na SP, saj je to osnova, da se posadka v čolnu uskladi, kar je ključno za dosego cilja. Še več, Fistravec poudarja, da četverica slabše pripravljenih, a bolje usklajenih tekmovalcev, lahko premaga bolje pripravljene, a ne dovolj uveslane posadke.

Tudi Jurše obljublja spremembo strategije, čeprav ima glede na trenutni nabor najboljših kar nekako zvezane roke: “Strinjam se s tem, da so bile posadke v preteklih letih sestavljene prepozno. Mislim, da morajo ekipe nastajati zgodaj ali celo večletno in potem zoreti, a zato morajo obstajati pogoji. Veslači morajo biti med sabo konkurenčni in sinergija med kapaciteto in konkurenčnostjo mora v ekipi delovati 100-odstotno. Tega v tem trenutku ni. Zdaj moram graditi od posameznika na manjše ekipe. Želim in pričakujem, da se tistemu prvemu, ki ga imamo na najvišjem nivoju, pridruži še eden, pa še eden in še eden, da pridemo do vrhunske ekipe. Ne izključujem dvojnega četverca ali dvojnega dvojca.”

Slovenski selektor pa pravi, da za prihodnja leta razmišlja tudi o disciplinah “rimen” z enim veslom, ki so bile nekoč ponos slovenskega veslanja, trenutno pa so kar nekako pozabljene. “Letos to ni možno in če letos ne bo šlo v skulu, bomo šli prihodnje leto tudi z mlajšimi iz reprezentance do 23 let v rimen.”

Zaenkrat se kot močnejša posadka ponuja kombinacija Fistravec/Zupan v dvojnem dvojcu. “Nekaj malega sta že pokazala, a v tem trenutku zadeva ni zrela za svetovni pokal. O kombinatorikah seveda intenzivno razmišljam in če bodo vsi na voljo mojim pozivom, s čimer je bila pozimi težava, bomo zanesljivo nadaljevali v tej smeri, da vidim, kakšna je skladnost in ali lahko že naredimo korak naprej proti majskemu evropskemu prvenstvu.”

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja