Dvojcu ni uspelo, dvojnemu četvercu veter odpihnil na jutrišnji dan

Organizatorjem je danes uspelo izpeljati le dobro polovico programa, saj so slabo uro pred tekmo dvojnih četvercev prekinili tekmovanje. Razlog je bil nenadna sprememba smeri vetra, ki bi povzročila neenake pogoje. Dvojec z Alešem in Janezom Zupanom je opravil nastop v repasažu, zasedla sta šesto mesto in jima ni uspela uvrstitev v polfinale.

Odločitev o prekinitvi tekme je prišla ravno v trenutku, ko je bil naš četverec že na pontonu in pripravljen za odhod na vodo. Sprva nejasna pojasnila je vodstvo tekmovanja potem formuliralo v obrazložitev, da se je veter nenadno spremenil in da bo pihal tako močno z bočne smeri, da bo ustvaril neenake pogoje po progah. Večina je le zmajevala z glavo, saj je takšna odločitev precej nenavadna, pa tudi sprememb ni in ni bilo opaziti. Očitno je šlo še za eno napako organizatorjevih napovedovalcev vremena, saj so denimo za danes napovedali močno deževje, imamo pa enega najlepših dni v tednu.

DSC_0043 DSC_0039

Gašper Fistravec, Jernej Markovc, Luka Špik in Grega Domanjko so bili sicer že ogreti in pripravljeni za na vodo, da bi uresničili cilj uvrstitve v polfinale. Na repasažno tekmo bi odšli v spremenjeni postavi, in sicer je štrokersko mesto prevzel Grega Domanjko, Gašper Fistravec pa se je preselil na špico čolna. No, naša posadka je potem odšla na trening, repasaž jih tako čaka jutri ob še naknadno določeni uri.

DSC_0023 DSC_0020

Nastop v repasažu je pred tem opravil dvojec. Janez in Aleš Zupan, ki sta pred tekmo zamenjala pozicije v čolnih, sta v cilj priveslala kot zadnja in se bosta tako v nadaljevanju pomerila v polfinalu za uvrstitev v C ali D finale. Zmagala je Turčija pred ZDA, Kitajsko, Mehiko in Finsko.

Aleš Zupan: »Za zdaj se je pač pokazalo, da nisva zadosti hitra za polfinale. Nekoliko bova morala še izboljšati veslanje in z dobro tekmo se lahko uvrstiva tudi v C finale.«

Jutri bodo torej nastopile tri naše posadke, znani so tudi že startni časi. Dvojni četverec bo v repasažu nastopil ob 13:39 v konkurenci posadk Norveške, Nizozemske, ZDA, Francije in Italije, napredujeta prvi dve. Rajko Hrvat v lahkem enojcu bo v četrtfinalu nastopil ob 14:49 in se bo pomeril s predstavniki Slovaške, Tunizije, Avstralije, Švice in Francije. Matej Rojec pa bo v četrtfinalu enojcev nastopil proti skifistom Francije, Litve, Nove Zelandije, Italije in Romunije. Pri obeh enojcih napredovanje prinašajo prva tri mesta.