Dvojni dvojec Nik Krebs in Miha Aljančič v velikem finalu MSP v Riu

Posadka dvojnega dvojca Nik Krebs in Miha Aljančič se je z drugim mestom v današnjem polfinalu uvrstili v jutrišnji veliki finale. Dekliškemu dvojnemu dvojcu z Valentino Alicio Miklavčič in Aljo Škrlj preboj v veliki finale ni uspel in bosta nastopil v finalu B. Skifist Tim Mahne se je uspešno uvrstil v finale C in se tam popoldne uvrstil na tretje mesto.

DSC_0157

Nik Krebs in Miha Aljančič sta se v veliki finale uvrstila v napeti in izenačeni tekmi, kjer so praktično vse posadke imele možnost za napredovanje še 500 metrov pred ciljem. Na polovici proge sta bila naša dva peta, vendar pa le čoln zaostanka za vodilnima Madžaroma in v treh desetinkah skupaj s posadkami Francije, Avstrije in Čila, nekaj več je zaostajala le Nova Zelandija. Odločilna je bila tretja četrtina proge, v kateri sta se Krebs in Aljančič prebila na drugo mesto, ki ga nista predala do ciljne črte. To jima je uspelo kljub temu, da se je v ozadju razvil hud boj za preostalo mesto v finalu, iz katerega sta najprej izpadla Čilenca, potem pa sta še Francoza morala priznati premoč Avstrijcema. S prednostjo 3,32 sekunde je pred Slovenijo zmagala Madžarska.

Iz druge polfinalne skupine so se v finale A uvrstile posadke Italije, Nemčije in Češke, čas italijanske in nemške ekipe pa je bil precej boljši od vseh polfinalistov.

DSC_0588

Veliki finale moških dvojnih dvojcev bo na sporedu jutri ob 15:22 po slovenskem času. Krebs in Aljančič bosta veslala na drugi progi, ob njima bosta nastopili posadki Češke in Italije, na progah od štiri do šest pa še Madžarska, Nemčija in Avstrija. Na prvi pogled gre za srednjeevropsko prvenstvo, očitno pa so se letos prav na tem prostoru našli najboljši mladinski dvojni dvojci sveta. Z izjemo nemške posadke se je ostalih pet letos že pomerilo na majskem evropskem prvenstvu in tam je bil vrstni red sledeč: 1. Italija, 2. Češka, 3. Slovenija, 4. Madžarska, 5. Francija (tokrat izpadla v polfinalu), 6. Avstrija. Čaka nas torej hud obračun za medalje.

DSC_0172

Dekleti v dvojnem dvojcu Valentina Alicia Miklavčič in Alja Škrlj v močni konkrenci današnjega polfinala nista posegli v boj za mesta v velikem finalu. Na prvih 500 metrih sta bili z majhnim zaostankom še četrti, za vodilnimi čolni Romunije, Avstralije in velike Britanije, ki so brez težav tudi napredovala v finale A. V nadaljevanju takega tempa nista zmogli in do cilja varčevali moči še za zadnji nastop jutri v finalu B. Predse sta spustili tudi kitajsko in brazilsko posadko in v cilj priveslali kot šesti. Iz druge polfinalne skupine o se v veliki finale uvrstile Nemčija, Italija in Madžarska.

DSC_0805

Miklavčičeva in Škrljeva bosta jutri ob 13:55 nastopili v finalu B, tekmi za uvrstitve med 7. in 12. mestom. V konkurenci bodo čolni še Norveške, Južnoafriške republike, ZDA, Kitajske in Brazilije.

DSC_0819

Tim Mahne v enojcu je imel danes naporen urnik, saj se je najprej uspešno nastopil v polfinalu C/D, potem pa odveslal še finale C.  Tudi tam precej uspešno, saj je ciljno črto preveslal kot tretji, za skifistoma Norveške in Hrvaške. Tekmo je sicer začel previdno in bil na polovici proge peti, v drugem delu pa je prehitel predstavnike Urugvaja, Švice in Turčije.  Skupno je Mahne tako dosegel 15. mesto na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Vsi rezultati in startne liste