Dvojni dvojec Špik-Čop brez velikega finala, zaključni nastopi naših posadk

mario Novice 0 Komentarjev

Današnja tekma dneva v Münchnu – polfinale dvojnih dvojcev se ni iztekla po naših željah. V napetem obračunu, ko je bilo pet posadk praktično poravnanih skozi celotno progo, je zmagala Norveška pred Nemčijo in Veliko Britanijo, naša posadka z Luko Špikom in Iztokom Čopom pa je bila četrta in tako za mesto prekratka za uvrstitev v veliki finale. Jutri zaradi Lukovega slabega počutja ne bosta nastopila v B finalu. Rajko Hrvat je v današnjem B finalu lahkih enojcev zasedel četrto mesto in s tem skupno deseto mesto.

dsc_8254-001

Rezultati prve polfinalne skupine dvojnih dvojcev:

1.     Norveška (Nils Jakob Hoff, Kjetil Borch)  6:29,32

2.     Nemčija 1 (Eric Knittel, Stephan Krueger) +0,11

3.     Velika Britanija (Bill Lucas, Sam Townsend) +0,29

4.    Slovenija (Luka Špik, Iztok Čop) +6,56

5.     Litva (Saulis Ritter, Rolandas Mascinskas) +14,54

6.     Estonija 2 (Artur Maier, Joosep Laos) +38,98

dsc_8244

Visoke temperature in rahel nasproten veter je danes ponudila olimpijska proga pori Münchnu, priča pa smo bili zanimivim obračunom domala v vseh disciplinah. Zagotovo pa je bil vrhunec polfinalnih obračunov tekma dvojnih dvojcev, kjer sta nastopila Luka Špik in Iztok Čop. Naša veslača je presenetil močan start tekmecev, tako da sta imela po prvih 250 metrih že čoln zaostanka, ki pa sta ga do polovice proge nadoknadila in sredino proge preveslala poravnana s čolni Litve, Velike Britanije in Norveške, medtem ko je vseskozi vodila Nemčija. V drugi polovici sta močno pritisnila Britanca in tudi prevzela vodstvo, za njima pa se je razvil močan boj za ostala mesta v finalu. Najprej je odpadla litvanska posadka, v močnem finišu pa še naša. Z močnim zaključkom sta se izkazala Norvežana in celo zmagala polfinale, kar jima je gotovo obliž na dva izpada na beograjski in luzernski tekmi; druga sta bila Nemca, tretja pa Britanca.. Čop in Špik sta v zadnjih 100 metrih močno popustila, potem ko sta videla, da je boj za polfinale izgubljen.

dsc_8221

Iztok Čop po tekmi: »To ni bila najina tekma, čeprav se mi v čolnu niti ni zdelo tako slabo. Ne vem čisto točno, kaj je šlo narobe. Že na startu nisva šla z drugimi, ki so startala na vso moč in naju s tem tudi želeli presenetiti. Tekom proge sva jih sicer ujela in izničila to prednost. Enostavno pa si v sredini proge nisva uspela nabrati nekaj odločilne prednosti, s katero mi mirno pričakala zaključek dirke. Na koncu nama je enostavno zmanjkalo moči. Nisva odpeljala stoodstotno in v tej izenačeni konkurenci ta lahko pomeni tudi izpad iz finala, kar se nama je danes tudi zgodilo. Upam, da je to opozorilo prišlo pravočasno. Sicer ni najbolj primeren čas, saj gre za zadnjo tekmo pred olimpijsko regate, vsekakor pa mislim, da naju bo vzpodbudilo za zadnji mesec trdega dela.«

Luka Špik je bil po tekmi precej izčrpan in se je slabo počutil. Po obisku zdravnika in posvetu veslačev s trenerjem Milošem Janšo je bila sprejeta odločitev, da dvojni dvojec jutri ne nastopi v B finalu.

Iz druge predtekmovalne skupine so se v veliki finale uvrstile posadke Francije (Cedric Berrest, Julen Bahain), Argentine (Ariel Suarez, Christian Rosso) in Nove Zelandije (Nathan Cohen, Joseph Sullivan), izpadle pa so posadke Avstralije (Brennan ni nastopil zaradi težav s križem), Nemčija 2 in Estonija 1.

Danes so s tekmovanji zaključili tudi vsi skifisti. Rajko Hrvat je v lahkem enojcu nastopil v B finalu in tam zasedel četrto mesto z majhnim zaostankom za drugim in tretjim mestom, na polovici in treh četrtinah proge je bil še na drugem mesti. Na koncu je zaostal za Avstrijcem, Nemcem in Mehičanom, prehitel pa je Poljaka in Švicarja. Skupno je tako Rajko na finalu svetovnega pokala zasedel deseto mesto.

Jan Špik je bil v C finalu zasedel šesto mesto in je tako skupno 18. Gašper Fistravec je nastopil v D finalu in bil četrti, vendar pa je bil zaradi prelahkega čolna, verjetno posledica zelo visokih temperatur, po tekmi diskvalificiran.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja