EP Beograd – lahki skifist Hrvat deveti, dvojec deseti

mario Novice 0 Komentarjev

V Beogradu je danes zaključni dan letošnjega evropskega prvenstva. Obe slovenski posadki sta svoja nastopa zaključili že zjutraj v B finalu, obe s prikazanima solidnima tekmama. Lahki skifist Rajko Hrvat je bil tretji in je skupno zasedel deveto mesto, Aleš in Janez Zupan pa sta v dvojcu osvojila četrto mesto in sta tako skupno deseta. Že včeraj je Luka Špik dobil C finale enojcev.

 dsc_0245

Rajko Hrvat je bil skozi celotno progo blizu vodilnemu Grku Panagiotisu Magdanisu, na 1.500 metrih je zaostajal le 0,28 sekunde. V zadnjem delu so mu nekoliko pošle moči, kar je izkoristil Srb Miloš Stanojević in našega veslača potisnil na tretje mesto. Četrti je bil predstavnik Madžarske, peti Bolgarije in šesti veslač Turčije. Rajko Hrvat je zako skupno zasedel deveto mesto na tem prvenstvu, kar je eno mesto slabše kot lani v Sevilli.

Po tekmi je dejal: »Z današnjo tekmo sem zadovoljen, ker sem jo izpeljal po planu, le v zadnjem delu mi je malo zmanjkalo. Cilj na prvenstvu je bil sicer uvrstitev v A finale, ampak sem očitno izgubil precej moči v repasažu, ko se nisem uspel neposredno uvrstioti v polfinale. Imam pa neko konstanto in sem na dobri poi za naprej.«

 dsc_0048

V B finalu dvojcev sta Aleš in Janez Zupan začela previdno, potem pa skozi sredino proge napredovala, prehitela posadki Grčije in Češke ter v zaključku tekme ogrozila celo rusko posadko na tretjem mestu. Tekmo sta tako zaključila na četrtem mestu, prva je bila Francija, druga Poljska in tretja Rusija. Aleš in Janez sta tako zasedla skupno deseto mesto na letošnjem evropskem prvenstvu.

Janez Zupan: »Nastope na tem prvenstvu sva stopnjevala, iz dirke v dirko sva bila hitrejša, tako da sva zadovoljna.«

Aleš Zupan: »Uvrstitev je celo malenkost nad pričakovanju, sicer pa jo je bilo težko napovedovati glede na razvoj dogodkov pred prvenstvom. Ker sva zadovoljna z nastopi, morava biti tudi z uvrstitvijo.

 

Luka Špik je že včeraj popoldne nastopil v C finalu, kjer je vodil skozi celotno progo je zmagal pred skifisti Romunije, Norveške, Slovaške, Rusije in Švice. Luka je tako zasedel skupno 13. mesto na letošnjem evropskem prvenstvu.

Skupno 19. Mesto na prvenstvu sta zasedla ostala dva naša čolna – Matej Rojec in Gašper Fistravec v dvojnem dvojcu ter Matevž Malešič in Marko Bolha v lahkem dvojnem dvojcu.

dsc_0620

Selektor Miloš Janša je takole ocenil slovenske nastope na letošnjem EP: »Na žalost je skupni izkupiček kar nekaj pod pričakovanji, zlasti sta za njimi največ zaostali naši najbolj favorizirani posadki, enojec in dvojni dvojec. Zakaj se je to zgodilo, zame predstavlja presenečenje, saj sta bili v identičnem treningu kot dvojec in bi morali biti boljši. Skupna ocena tako ni najbolj dobra. Po drugi strani je lahki enojec izveslal svoje, morda bi bil lahko kakšno mesto višje, kljub temu pa se je enakovredno boril v okviru B grupe. Enako bi lahko rekel za dvojca, ki je bil pravzaprav neznanka in v okviru dosedanjega stanja naša tretja težka posadka. Temu nastopu zahvaljujoč je izpadel kot prva in verjetno se bo v kontekstu te posadke delo nadaljevalo. Pri drugih bo nujna vrnitev v bazične treninge po enojcih, tako da se zberejo in posmično napredujejo. Ob tem ima Luka še vedno realno možnost nastopiti na svetovnem pokalu v Franciji. Pri lahkih veslačih se bo nadaljevalo v smislu dvojnega dvojca, tudi tu pa se bo šlo sedaj v bazične treninge po enojcih.«

 

Evropsko prvenstvo, ki je bilo pohvalno organizirano in je bilo doslej rekordno po udeležbi veslačev in držav, se bo zaključilo popoldne z obračuni za medalje.

Včeraj je v Beogradu potekal še kongres evropske veslaške zveze, ki se ga je udeležil sekretar VZS Jernej Slivnik. Delegati so se seznanili s pripravi organizatorjev EP v prihodnjem letu, člansko gosti poljski Poznan, mladinsko pa češke Račice. Izbrana pa sta bila tudi organizatorja evropskih prvenstev leta 2016 – to sta nemški Brandenburg za člane in litvanski Trakai za mladince. Razpravljalo se je tudi o uvedbi evropskega prvenstva za kategorijo do 23 let, ki bo verjetno uvedeno z letom 2017.

 

Naslednje večje tekmovanje bo tekma svetovnega pokala v francoskem Aiguebelettu (20.-22.6.), prizorišču svetovnega prvenstva prihodnje leto. Teden dni pred tem (13.-15.6.) bo na Bledu tradicionalna mednarodna regata, kjer pričakujemo veslače iz 12 držav.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja