EP Beograd – znane predtekmovalne skupine

mario Novice 0 Komentarjev

Jutri se bo na Savskem jezeru v Beogradu pričelo letošnje evropsko prvenstvo, ki je po udeležbi rekordno do sedaj, sodeluje namreč 36 reprezentanc z 659 tekmovalci in tekmovalkami. Iz Evrope tako praktično ne manjka nihče, vse ekipe so tu z najmočnejšimi posadkami. Danes je bil opravljen žreb predtekmovalnih skupin in vse naše posadke se bodo jutri prvič predstavile.

logo ec rowing 2014

dsc_0650

Prvi ima start Rajko Hrvat v lahkem enojcu. Ob 09:15 bo nastopil v prvi predtekmovalni skupini ob predstavnikih Velike Britanije, Danske, Azerbadjana in Češke. Neposredno v polfinale vodita prvi dve mesti. Danska sicer brani zlato z lanskega EP, vendar pa aktualni evropski (in svetovni) prvak Henrik Stephansen tokrat vesla v lahkem dvojnem dvojcu in je mesto v enojcu prepustil mlajšemu Andreju Bendtsenu.

dsc_0560

Aleš in Janez Zupan bosta v dvojcu nastopila v tretji predtekmovalni skupini ob 10:00. Za tri mesta v polfinalu se bosta borila proti posadkam Nizozemske, Rusije in Srbije. Srbija brani zlato z lanskega EP, s tem da se je eden od veslačev v posadki zamenjal, nizozemska posadka pa je bila lani bronasta na EP in SP.

 dsc_0196

Lahki dvojni dvojec z Matevžem Malešičem in Markom Bolho bo nastopil v drugi predtekmovalni skupini ob 10:10, kjer so še posadke Poljske, Norveške, Ukrajine in Bolgarije. Neposredno v polfinale vodita prvi dve mesti. Norvežana sta aktualna evropska podprvaka, posadki Poljske in Ukrajine pa sta lani v Sevilli nastopili v B finalu.

 dsc_0590

Matej Rojec in Gašper Fistravec v dvojnem dvojcu imata predtekmovanje ob 11:00, njuni tekmeci pa bodo čolni Danske, Norveške, Ukrajine in Latvije. Neposredno se v polfinale uvrstijo samo zmagovalci predtekmovalnih skupin. Norvežana Nils Jacob Hoff in Kjetill Borch sta aktualna svetovna prvaka in bronasta z lanskega EP. Danska je bila lani na EP peta, s tem da se je eden od veslačev letos zamenjal, Ukrajinca pa sta bila nastopila v B finalu.

dsc_0642

Kot zadnji od naših bo v predtekmovanjih veslal Luka Špik v enojcu. Nastopil bo v tretji predtekmovalni skupini ob 11:25, njegovi konkurenti pa bodo skifisti Velike Britanije, Izraela, Srbije in Italije. Tudi tu se samo zmagovalec uvrsti neposredno v polfinale. Britanec Alan Campbell je bil lani četrti na SP, medtem ko na EP ni nastopil, predstavnik Izraela Danny Friedmann pa je bil lani na EP šesti. Od jutrišnjih konkurentov se je Luka letos srečal le s Miošem Vasićem na mednarodni regati v Zagrebu, kjer je bil Srb hitrejši. Sicer pa sta skupaj še s skifistom Hrvaške Martinom Sinkovićem opravila skupen enotedenski trening pred odhodom na EP.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja