EP Varese 2021 – za Slovenijo štirje veslači v treh čolnih

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Evropsko člansko prvenstvo je prvo veliko tekmovanje v letošnji dolgi mednarodni tekmovalni sezoni, ki se bo zaključila s svetovnim prvenstvom v mesecu oktobru. Prvenstvo stare celine v Vareseju bo  zaznamoval tako neobičajno zgoden termin kot omejitveni covid ukrepi, ki bodo 629 tekmovalcev iz 35 držav za nekaj dni zaprli v mehurček. Med njimi so tudi štirje naši veslači, ki bodo nastopili v treh čolnih – Rajko Hrvat v lahkem enojcu, Filip-Matej Pfeifer v enojcu ter Nik Krebs in Jaka Čas v dvojcu. Naša reprezentanca je zaključne priprave opravila v mehurčku na Bledu, z negativnimi testi pa v Italijo pripotovala včeraj. Prve treninge so opravili na trenažerjih v hotelskih sobah, saj je močan veter preložil finale evropskih olimpijskih kvalifikacij na danes in s tem preprečil dostop na prizorišče udeležencem evropskega prvenstva.

Rajko Hrvat je izkušeni tekmovalec, ki ima v svoji zbirki tudi dve medalji z evropskih prvenstev, medtem ko je lani v Poznanu zasedel sedmo mesto v tej neolimpijski disciplini. V letošnji konkurenci je 10 lahkih skifistov – nekaj manj kot običajno, kar je posledica udeležbe nekaterih lahkih veslačev na olimpijskih kvalifikacijah lahkih dvojnih dvojcev v preteklih dneh. Med Hrvatovimi resnimi konkurenti velja izpostaviti Irca Garyja O’Donovana, nosilca olimpijskega srebra iz Ria, in Madžara Petra Galambosa, lani petega na EP, leto prej pa drugega na SP. V predtekmovanju bo naš veslač nastopil v drugi skupini ob 11:26, za eno prvih dveh mest, ki vodita neposredno v finale A, pa se bo pomeril s predstavniki Belgije, Nemčije, Bolgarije in Irske.

Filip-Matej Pfeifer je enaindvajsetletni ljubljanski veslač, ki je v sezoni 2019 s sedmim mestom v enojcu uspešno opravil krstni nastop v konkurenci do 23 let na EP v Grčiji. Tokrat bo prvič veslal v članski kategoriji in se prav tako v enojcu pomeril z velikimi imeni evropskega veslanja. Med 23 tekmovalci so tako tudi vsi lanski finalisti iz Poznana na čelu z evropskim prvakom Dancem Sverrijem Nielsnom. Pfeifer bo v predtekmovanju nastopil jutri ob 12:35, njegovi tekmeci pa bodo predstavniki Belorusije, Romunije, Litve, Poljske in Hrvaške. Pri enojcih se prvouvrščeni uvrsti v polfinale, ostali pa bodo nastopili v repasažu.

V dvojcu nas zastopata Nik Krebs in Jaka Čas, ki sta lani osvojila bronasto medaljo na EP do 23 let v Duisburgu, s katero sta napovedala lov za olimpijsko vozovnico, ki bodo na voljo na svetovnih kvalifikacijah meseca maja v Luzernu. Letošnja sezona Krebsova jeprva v absolutni kategoriji, medtem ko je čas še dve leti mlajši. V Vareseju je konkurenci dvojcev 13 čolnov, med njimi pa tudi vsi trije medaljisti – Romunija, Hrvaška in Italija. Dvojec bo jutri nastopil prvi od naših čolnov, in sicer ob 10:36. Njegovi konkurenti bodo čolni Srbije, Nemčije in Hrvaške, v polfinale pa vodijo prva tri mesta.

https://worldrowing.com/event/2021-european-rowing-championships/

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja