Fistravec na Bledu do finala A

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev
Gašper Fistravec
Gašper Fistravec

Bled, 9. maja – Slovenija ima na svetovnem veslaškem pokalu na Bledu prvega finalista. S tretjim mestom med skifisti se je med najboljšo šesterico zavihtel Mariborčan Gašper Fistravec.

Razred zase je bil v predtekmovanju Kubanec Angel Fourneir Rodriguez, bronasti z lanskega SP, ki je v petek zmagal na mednarodni regati. Danes je Fistravec trdno držal drugo mesto in se prepričljivo uvrstil v finale. V končnici tekme, ko je Fistravec načrtno popustil, saj je imel finale zagotovljen, se je do drugega mesta prebil Kitajec Ma Jian, lani član kitajskega dvojnega četverca.

“Taktika je bila nastavljena na Kitajca. Kubanec je korak pred nami. Kitajca sem z lahkoto obvladoval do treh četrtin proge in to presenetljivo z lahkoto. Na koncu sem prihranil moči za nedeljo, tudi taktično sem popuščal, a jutri bom dal vse od sebe,” je po tekmi dejal Fistravec, ki je priznal tudi, da je bila konkurenca na Bledu nekaj manjša, kot je sprva pričakoval, zato se zdaj spogleduje tudi s tretjim mestom. “Odstopata Kubanec in Hrvat, ostali pa imamo možnost, da se borimo za tretje mesto. Imam še nekaj rezerve in če mi to uspe nadoknaditi, se bom boril za visoka mesta.”

V drugi skupini je zmagal Hrvat Damir Martin, ki je lansko sezono zaradi poškodbe izpustil. Drugi je bil Švicar Markus Kessler, tretji pa Egipčan Hasan Nour El din. Dolgo je bil v boju za finale tudi Blejec Janez Zupan, ki pa mu je v sprintu zmanjkalo nekaj moči in se je moral zadovoljiti s četrtim mestom in finalom B.

“Načrt je bil hiter start in da prehitim Egipčana, a je bil on močnejši od mene. Zato sem potreboval načrt B in držal sem se Švicarja, kar mi je do polovice uspevala. Izkazalo se je, da je malo močnejši in v končnici nisem imel pravih možnosti,” je dejal Zupan, ki je tekmo začel izgubljati v drugem delu, vseeno pa je optimističen za nedeljski finale B, kjer bo napadal prvo mesto.

Že pred tem sta se v popoldanski polfinale zavihtela tudi slovenska lahka skifista. Izolčan Rajko Hrvat je gladko zmagal v svoji skupini in se z daleč najboljšim dosežkom predtekmovanja prebil v popoldanski polfinale. To je s četrtim mestom v prvi skupini uspelo tudi mlademu Blejcu Alešu Jalnu.

Hrvat se je do prepričljive zmage prebil v drugi polovici tekme, ko je začel popuščati v začetku vodilni Švicar Silvan Zehndner, ki ga je prehitel še Hrvat Luka Radonić.

Težje delo je imel Jalen, ki je bil dolgo na petem mestu, v finišu pa je v boju za polfinale premagal Jafida Afandijeva iz Azerbajdžana, le pol dolžine čolna prednosti pa je imel tretjeuvrščeni Čeh Petr Čabla.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja