Gašper Fistravec, Jan Špik, Jernej Markovc in Matej Rojec v velikem finalu EP!

mario Novice 0 Komentarjev

Naš dvojni četverec, v katerem veslajo Gašper Fistravec, Jan Špik, Jernej Markovc in Matej Rojec, je imel v polfinalu le eno nalogo – ostati čim bližje renomirani estonski posadki in si s tem zagotovo priveslati nastop v jutrišnjem velikem finalu.

dvojni-cctverec-fistra-spajk-markovc-rojc dvojni-cetverec-start

Nalogo so v celoti izpolnili, saj so v cilju za Estonci, četrtouvrščenimi z letošnjih OI v Londonu, zaostali le za dolžino čolna (2,51 sekunde). Že od starta so se jih držali, skozi polovico proge zaostali nekoliko več, vendar pa vseskozi nadzorovali položaj za seboj, kjer sta se za zadnje mesto v finalu borili posadki Italije in Poljske. V finišu so bili uspešnejši Italijani, ki so se tudi močno približali našim, vendar pa bojazni za drugo mesto in uvrstitev v finale ni bilo. Poleg Estonije, Slovenije in Italije so se iz druge predtekmovalne skupine v veliki finale uvrstile posadke Češke, Rusije in Ukrajine. Zadnji dve sta osmo in devetouvrščeni posadki iz Londona. Med vsemi finalisti je naša posadka ponovna dosegla drugi najboljši čas, kar jo uvršča med favorite v jutrišnjem boju za medalje.

fistravec-markovc-spik-rojec cetverec-eu

Veliki finale dvojni četvercev bo na sporedu ob 12:52 z neposrednim prenosom na Eurosportu in RAI.

Štroker Matej Rojec je po tekmi takole strnil vtise in se ozrl priti finalu: »V začetku tekme nam ni uspelo ujeti takšnega ritma kot včeraj v predtekmovanju. To smo malo tudi pričakovali, saj je šlo včeraj vseeno za bolj sproščeno tekmo, polfinale pa je drugačna, saj so ekipe bolj izenačene in je večji pritisk. Tekmo smo sicer izpeljali solidno in smo veseli uvrstitve v veliki finale. Za visoko uvrstitev jutri moramo sestaviti tekmo iz prve polovice včerajšnje in zadnje četrtine današnje. Upam, da nam tu uspe.«

Andraž Krek je nastopil v polfinalu enojcev. V prvi polovici proge je bil še blizu vodilnim, na 1000 metrih le dolžino čolna za tretjim Madžarom Galambasom, sicer letošnjim svetovnim prvakom med lahkimi skifisti. V ospredju sta bila vseskozi Litvanec Griskonis, osmi z letošnjih OI v enojcu, in Hrvat Martin, srebrni iz Londona v dvojnem četvercu. V drugi polovici Krek ni zdržal hudega ritma in na koncu močno popustil, tako da ga je prehitel še Čeh Plocek, letošnji mladinski evropski in svetovni prvak, medtem ko Slovaka Vanceka ni spustil predse. V veliki finale so se uvrstili skifisti Litve, Hrvaške in Madžarske. Krek bo jutri ob 10:24 nastopil v B finalu in se bo za mesta 7-12 pomeril s skifisti Češke, Slovaške, Švice, Latvije in Izraela.

dsc_9757 andraz-krek-slovenia

Četverec, v katerem veslajo Marko Grace, Aleš Zupan, Grega Domanjko in Jure Grace, je danes nastopil v repasažu, od koder sta le prvi dve mesti vodili v veliki finale. Naša posadka je bila dolgo v igri za drugo mesto, v prvem delu proge se je oddaljila le posadka Belorusije. V drugem delu proge pa so močno pritisnili Španci, ki so na koncu celo premagali favorizirane Beloruse, naši pa so v cilj priveslali na tretjem mestu, pred posadko Turčije. Naš četverec bo tako jutri ob 09:31 nastopil v finalu B in si tam skušal priveslati čim boljšo uvrstitev med 7. in 11. mestom. V finalu B bodo nastopile še posadke Italije, Hrvaške, Nizozemske in Turčije.

malesic-hrvat-lahki-d malesic-hrvat-c-finale

S tekmovanji sta danes že zaključila Rajko Hrvat in Matevž Malešič v lahkem dvojnem dvojcu. V finalu C sta prikazala najboljšo vožnjo na tem prvenstvu in prepričljivo zmagala s časom 6:38,70. Druga sta bila Norvežana, tretja Madžara, četrta pa Danca. Hrvat in Malešič sta tako osvojila skupno 13. Mesto na tem evropskem prvenstvu. Rajko Hrvat po tekmi: »Nad končno uvrstitvijo sva razočarana, saj sva pričakovala več. V včerajšnjem repasažu nama žal ni uspel preboj v polfinale, zgrešila sva ga le za sekundo. Danes sva odpeljala najboljšo tekmo na prvenstvu, žal morda kakšen dan prepozno. Na vseh tekmah sva se borila sva in si nimava kaj očitati.«

Vsi rezultati

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja