Informans: Luka Špik: Zaključek fantastične kariere

Luka Špik, eden najboljših slovenskih veslačev vseh časov, je danes na Bledu na inovativni in spektakularni prireditvi Informans: Luka Špik v izvedbi Anton Podbevšek Teatra in režiji Matjaža Bergerja oznanil, da zaključuje dolgoletno in uspešno kariero. Veslač iz Lipnice pri Kropi in član Veslaškega kluba Bled je v svoji karieri osvojil komplet olimpijskih medalj in bil trikrat svetovni prvak in je s tem eden najuspešnejših slovenskih športnikov vseh časov.

Foto: Aleš Fevžer

Svojo izjavo je podal na svojevrsten način skozi Manifest, ki ga je prebral igralec Pavle Ravnohrib in v katerem je povzel svojo Pot.

VIDEO Informans: Luka Špik

Foto: Aleš Fevžer

“Vem, da je ljudsko prepričanje, da bi se moral posloviti na vrhuncu, a sam sem čakal, da mi misel o slovesu dozori. Do takrat je vedno obstajala možnost, da se vrnem in pripravim za Rio. Začel sem veslati po olimpijskih igrah 1992, za konec sem se odločil pred igrami v Riu 2016. Sam nimam nobenih obžalovanj in neizpolnjenih ciljev. Imam spominov za celo knjigo, ki pa še ni napisana,” je med drugim povedal 36-letni Gorenjec, ki bo naslednje življenjske izzive iskal v Londonu, kjer je preživel tudi zadnje leto in kjer imajo po njegovem mnenju olimpijske medalje, pa čeprav slovenske, večjo težo kot na sončni strani Alp.

Foto: Aleš Fevžer

Kot pravi Špik, bo zanesljivo pogrešal treninge in prijatelje iz veslanja: “In vse tiste dogodke, ki so nas skupaj nasmejali.” Pravi tudi, da vseh njegovih uspehov ne bi bilo brez staršev, partnerice Polone Kasal, Iztoka Čopa, ministrstva za notranje zadeve, ki mu je omogočalo nemoten trening, in dolgoletnega mentorja in trenerja Miloša Janše, ki je najzaslužnejši, da se je za večno zapisal v zgodovino športa.

Foto: Aleš Fevžer

LUKA ŠPIK, rojen  9.2.1979, član Veslaškega kluba Bled, je bil del slovenskih veslaških reprezentanc polni dve desetletji, v tem času pa je nastopil na petih olimpijskih igrah in trinajstih svetovnih prvenstvih. Osvojil je komplet olimpijskih medalj in pet medalj na svetovnih prvenstvih, od tega tri zlate. V karieri je 38-krat nastopil na tekmah svetovnega pokala in 16-krat stal na stopničkah. Veljal je za enega največjih talentov slovenskega in svetovnega veslanja, med drugim je postal tudi svetovni prvak v enojcu med mladinci in mlajšimi člani.

DSC_0642

Luka se je z veslanjem pričel ukvarjati leta 1992 po izjemnem uspehu blejskih veslačev na OI v Barceloni. Skozi celotno kariero ga je vodil trener Miloš Janša, že od samih začetkov pa je izkazoval izjemen talent in  zelo hitro napredoval. Njegov prvi reprezentančni nastop sega v leto 1994, ko se je na MSP v Münchnu pri 15 letih že uvrstil v veliki finale. Leta 1995 je bil že drugi, leta 1996 pa kot 17-letnik skupaj z Erikom Tulom nastopil na OI v Atlanti in izpustil SP za mladince. Naslednje leto je v belgijskem Hazewinklu suvereno osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka v enojcu. Tak uspeh je takoj naslednje leto ponovil še med mlajšimi člani (do 23 let), potem pa je šla kariera samo še proti zvezdam, saj je veliki pohod začel tandem Luka Špik – Iztok Čop. Že ob prvem skupnem nastopu sta leta 1999 v Kanadi postala svetovna prvaka, leta 2000 pa v Sydneyu prepričljivo še olimpijska prvaka, to je bila tudi prva zlata olimpijska medalja za samostojno Slovenijo.

634795127589600841_2_copspik_2000_r

V naslednjem dobrem desetletju sta kraljevala v disciplini dvojnega dvojca, saj sta osvojil srebro (Atene 2004) in bron (London 2012) na OI ter dvakrat zlato (Gifu 2005, München 2007) in srebro na SP (Eton 2006). Enkraten uspeh jima je uspel leta 2005 na Japonskem, kjer sta na enem svetovnem prvenstvu nastopila v dveh disciplinah ter osvojila zlato v dvojnem dvojcu in srebro v dvojnem četvercu, v katerem sta veslala še Matej Prelog in Davor Mizerit.

Luka Špik

Po šestem mestu na OI v Pekingu sta se s Čopom razšla in Luka je na SP 2009 v Poznanu uspešno združil moči z mlajšim bratom Janom Špikom (peto mesto), naslednje leto na Novi Zelandiji pa je prvič na SP nastopil v enojcu in se uspel uvrstiti v veliki finale. Za domače svetovno prvenstvu na Bledu leta 2011 sta s Iztokom Čopom ponovno združila moči in bila peta, na olimpijskih igrah v Londonu pa karieri kronala z odličnimi nastopi pred nepregledno množico gledalcev in osvojila bronasto medaljo. V letu 2013 je Luka na SP v Koreji zaustavila poškodba hrbta, ki se je tudi kasneje ni več povsem znebil. Po tekmovalni sezoni 2014, v kateri je skušal okrepiti četverca, si je vzel leto tekmovalnega premora. V Londonu, kjer je osvojil zadnjo olimpijsko medaljo, je našel nove življenjske priložnosti in se po temeljitem razmisleku odločil za zaključek kariere.

Pregled rezultatov

cop-spik-bron_London

Veslaška zveza Slovenije bo zaključek vrhunske kariere Luke Špika obeležila na svoji zaključni prireditvi 12. decembra 2015 na Bledu.

Fotogalerija