Jan Ilar je novi selektor slovenskih veslaških reprezentanc

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Veslaška zveza Slovenije je dobila svojega četrtega selektorja v obdobju po samostojnosti, saj je danes predsednik Jošt Dolničar na to funkcijo imenoval Jana Ilarja. Glavni trener ljubljanskega kluba in reprezentančni trener v preteklem 12-letnem obdobju bo tako nasledil Iztoka Čopa, ki mu je v preteklem mandatu uspel določen rezultatski dvig slovenskega veslanja.  Predsednik Dolničar je ob izdaji sklepa o imenovanju selektorja izrazil pričakovanje po tvornem sodelovanju med selektorjem, klubi in trenerji pri zasledovanju skupnega cilja, to pa je doseganje vrhunskih rezultatov v vseh starostnih kategorijah z viškom na članskem evropskem prvenstvu leta 2023 na Bledu. Pri delovanju oziroma pripravi programa in izvajanju selekcijskega procesa bo VZS sodelovala tudi z Mortnom Espersenom, priznanim danskim strokovnjakom, ki je nazadnje do uspeha pomagal irski reprezentanci.

 JAN ILAR 5

Jan Ilar, petintridesetletni Ljubljančan, je nekdanji veslač, ki se je že zelo mlad podal v trenerske vode. Najprej je deloval v klubu, že leta 2008 pa na mladinskem SP prvič vodil reprezentančno posadko. Odtlej se redno udejstvuje v reprezentancah, največ v kategorijah mladincev in članov do 23 let, mestoma pa tudi v članski kategoriji. V tej je največje uspehe dosegel z lahkim dvojnim dvojcem Cvet-Malešič (bron na SP do 23 let, srebro na Sredozemskih igrah) in Matejem Rojcem (bron na EP). Med študijem je trenerske izkušnje nabiral na Nizozemskem, zadnja leta pa redno deluje v razvojnem programu Svetovne veslaške zveze in sodeluje pri organizaciji mednarodnih kampov in seminarjev na Bledu. V preteklem obdobju je bi v okviru reprezentance aktiven tudi kot koordinator za kategorijo članov do 23 let, zadnje leto pa še kot pomočnik selektorja.

 JAN ILAR 1

Jan Ilar je takole predstavil program in vizijo razvoja slovenskega veslanja: »Prioritetno bom dal poudarek  dobremu sodelovanju klubskih trenerjev v reprezentančnem programu in pravočasnemu načrtovanju posameznih reprezentančnih aktivnosti. Ob tem bomo izkoristili tudi znanja in izkušnje Mortna Espersena, ki je podoben način delovanja z doseganjem vrhunskih uvrstitev na najvišjih tekmovanjih, vključno z olimpijskimi igrami, že uspešno vpeljal v nekaterih drugih državah. Nujno moramo slediti postavljenim kvalitativnim standardom pri sestavi in pripravi reprezentančnih posadk, dolgoročno pa moramo biti usmerjeni v razvoj in širitev baze potencialnih članskih veslačev. Naš skupni cilj so vrhunski rezultati, za kar moramo okrepiti naš program iskanja talentov in nabor tekmovanj za mlade veslače.«

 JAN ILAR 3

Letošnja veslaška sezona bo zelo dolga z evropskim prvenstvom v Vareseju v začetku aprila in svetovnim prvenstvom v Šanghaju konec oktobra. Vmes je  konec julija še tretji vrhunec sezone – olimpijske igre v Tokiu, kamor pa se mora ena od naših posadk še uvrstiti skozi evropske oziroma svetovne kvalifikacije. Serija svetovnega pokala bo gostovala v Zagrebu, Luzernu in italijanski Sabaudiji. Za člane do 23 let je svetovno prvenstvo v čeških Račicah, evropsko pa v poljski Kruszwici. Mladinci se bodo na SP merili v bolgarskem Plovdivu, na EP pa v Münchnu.

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja