Jutri na SP s predtekmovanji začenja Rajko Hrvat

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Danes je bilo otvorjeno svetovno prvenstvo na jezeru Aiguebelette v bližini Chamberyja v Franciji. Na letošnjem prvenstvu je rekordna udeležba s 1.291 veslači in veslačicami iz 77 držav, poleg tega pa se bo tu razdelila glavnina olimpijskih kvot za Rio 2016. Med to številčno svetovno konkurenco so tudi trije napi veslači, Rajko Hrvat v lahkem enojcu ter Janez Zupan in Gašper Fistravec v dvojnem dvojcu. Danes popoldne je bil opravljen žreb predtekmovalnih skupin, tekmovanja pa se pričnejo jutri dopoldne.

DSC_0268

Začela se bodo prav v naši disciplini lahkega enojca z Rajkom Hrvatom v četrti predtekmovalni skupini. Ob 10:15 se bo naš lahki skifist pomeril s predstavniki Avstralije, Irana, Velike Britanije in Turčije. Neposredno v četrtfinale vodijo prva tri mesta, ostali pa bodo novo priložnost iskali v repasažu.

DSC_0310

Tekmeci Rajka Hrvata, ki je bil v letošnji sezoni srebrn na svetovnem pokalu na Bledu in bronast na EP v Poznanu, so vsaj na papirju šibkejši, tako da naš veslač ne bi smel imeti težav z napredovanje. Avstralec John McDonnell in Britanec Jamie Kirkwood sta bila doslej člana lahkih četvercev in sta letos nastopila v finalu B na svetovnem pokalu v Luzernu, predstavnik Turčije Ugor Ozcan pa je bil b Luzernu sedmi med lahkimi skifisti.

 DSC_0275

Rajko Hrvat: »Tu se počutim zelo domače, bi rekel po bohinjsko. Tu je namreč zelo podobno kot v Bohinju, kjer smo opravili zaključne priprave. Jutri tu na svetovnem prvenstvu začenjam s tekmami. Predtekmovalna skupina je kar zanimiva in bo treba že od začetka kreniti maksimalno, tako sva se dogovorila tudi s trenerjem. Naprej sicer vodijo prva tri mesta, vendar je moj cilj, da se prebijem na prvo mesto in konkretno oddelam do konca. Tako se odprejo tudi vse možne kombinacije in bo tudi lažje v naslednjih tekmah.«

DSC_0247

Naš dvojni dvojec z Janezom Zupanom in Gašperjem Fistravcem bo prvič nastopil v ponedeljek, in sicer v tretji predtekmovalni skupini ob 12:15. Njuni konkurenti bodo posadke Maroka, Izraela, Italije, Velike Britanije in Madžarske, neposredno v četrtfinale pa vodijo prva štiri mesta. Nosilca skupine in favorita sta zagotovo italijanski in britanski čoln. Pri Italijanih Romanu Battistiju in Giacomu Gentiliju gre za mešanico izkušenosti in mladosti, saj je prvi že dolgo v svetovnem vrhu, nazadnje je bil svetovni podprvak na lanskem SP, drugi pa je letošnji mladinski svetovni prvak v enojcu in prav po MSP v Riu se je ta posadka šele oblikovala. Britanca John Collins in Jonathan Walton sta skupaj že nekaj časa, letos sta bila na finalu svetovnega pokala v Luzernu peta, na EP v Poznanu pa osma. Madžarska posadka je bila letos na EP naš neposredni konkurent in je bila v boju za polfinale uspešnejša, na koncu pa je tam zasedla šesto mesto v finalu B. Zupan in Fistravec z neposredno uvrstitvijo v četrtfinale ne bi smela imeti tezav.

DSC_0364

Selektor Dušan Jurše o žrebu za naši posadki: »Stanje v reprezentanci je normalno, treniramo polno, tako kot smo zastavili. Zdravstvenih težav v tem trenutku ni in mislim, da ekipi komaj čakata na začetek tekmovanj. Lahki enojec ima kar zahtevno skupino, ni pa takšna, da tu ne bi videli prehoda. Treba se bo uvrstiti med prve tri in kolikor poznam Rajka je visoko motiviran, tako da bo po vsej verjetnosti šel na zmago in to je tudi dober obet za dobro prvenstvo. Dvojni dvojec ima tekmo v ponedeljek, predtekmovalna skupina pa vsaj tako na oko zgleda normalna, tako da pričakujem dober nastop in neposredno uvrstitev naprej v četrtfinale.

DSC_0353

Startne liste in rezultati

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja