Jutri nastop vseh treh posadk v predtekmovanju

mario Novice 0 Komentarjev

Danes je bilo opravljeno prvo dejanje letošnjega svetovnega veslaškega prvenstva – žreb predtekmovalnih skupin. Prvenstvo bo otvoril Rajko Hrvat v prvi tekmi dneva ob 03:00 po slovenskem času, dvojni četverec ima predtekmo ob 06:16, Luka Špik pa bo nastopil v zadnji tekmi dneva ob 14:12. Danes zvečer organizatorji pripravljajo spektakularno otvoritev prvenstva, ki pa se je reprezentanca zaradi bližine jutrišnjih tekem ne bo udeležila.

dscn0135

Kljub odpovedim štirih »veslaško eksotičnih« držav udeležba na letošnjem svetovnem prvenstvu še vedno ostaja rekordna. Končna številka je 71 udeleženk, kar je tri več kot na blejskem SP pred dvema letoma. Pri enojcu in lahkem enojcu je večje število prijav, tako da bo sistem kvalifikacij preko četrtfinal in polfinal, medtem ko ima dvojni četverec kvalifikacije samo preko polfinal.

dscn0189-001

Luka Špik bo v predtekmovanju nastopil v skupini s predstavniki Tajpeha, Rusije, Uzbekistana in Nemčije, kot nosilca za žreb pa sta bila določena Luka in Nemec Hacker. Od teh tekmovalcev je širše znan le Marcel Hacker, ki je lastnik že mnogih medalj s svetovnih prvenstev in olimpijskih iger, lani v Londonu pa je bil šesti. V četrtfinale, ki bo na sporedu v sredo, vodijo prva tri mesta.

dscn0214

Luka Špik o prizorišču in pripravljenosti: »Izkušnje z azijskimi prizorišči že imam iz Gifuja 2005 in Pekinga 2008, tudi tam je bila visoka vlažnost in vročina. Glede na to se je potrebno zelo veliko ukvarjati z regeneracijo in mislim, da bo to pomemben del celotnega tekmovalnega procesa. Dobra regeneracija po tekmi bo pripomogla k čim boljši izvedbi naslednje. V zadnjem tednu, ki smo ga preživeli tu, se sicer ne da veliko popraviti v smislu splošne pripravljenosti, se pa da popraviti določene detajle, ker se treningi krajši, vendar bolj fokusirani.«

O predtekmovanju večer pred tekmo: »Jutri bi se moral z neko normalno, ne preveč pretirano zahtevno tekmo, v kateri ne bi porabil preveč moči, uvrstiti v četrtfinale. Konkretne borbe z Marcelom ne pričakujem, verjetni niti on, cilj je čim prej in čim lažje zaključiti predtekmo.«

dscn0182-001

Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec bodo v predtekmovanju veslali proti posadkam Ukrajine, Poljske, Nemčije, Kanade in Rusije. Od lanske sezone so v enaki postavi le Nemci, ki so bili lani olimpijski prvaki, so pa vse države, razen Kanade, že imele uspešne dvojne četverce. V polfinale vodita prvi dve mesti, ostali pa bodo morali v repasaž.

dscn0199-001

Gašper Fistravec o pripravljenosti posadke, ki bo prvič nastopila skupaj: »Zadnji teden je šel načrtih, brez večjih težav smo se adaptirali in vse treninge izpeljali stoodstotno. Pokazalo se je, da je čoln hiter in komaj že čakamo prve tekme.«

dscn0177

O jutrišnjem predtekmovanju: »Start v prvenstvo je pomemben in skozi to tekmo je potrebno narediti rezultat. Nemci so vsekakor favoriti, ostali pa smo po moje dokaj izenačeni in pričakujem, da se bo o napredovanju odločalo v zadnji četrtini proge. Upam, da tja pridemo v ugodnem položaju in si poskusimo izboriti drugo mesto.«

dscn0202

Rajko Hrvat se bo v predtekmovanju pomeril s skifisti Danske, Francije, Vanatuja, Ugande in Tunizije. V četrtfinale bodo napredovali prvi štirje tekmovalci.

dscn0193

Selektor Miloš Janša o pripravljenosti reprezentance: »Na začetku smo se nekaj časa ubadali z adaptacijo na časovno razliko, kar je običaj na oddaljenih lokacijah, v četrtek pa je pričakovano prišlo do stabilizacije. Trenutno stanje pri posadkah je ugodno, glede na štopanja, ki smo jih izvedli, in ocenjujem, da je njihova forma v skladu s pričakovanji.«

O jutrišnjih nastopih v predtekmovanju: »Lukova naloga je, da se neposredno uvrsti v četrtfinale. Ker se pri njem pričakuje štiri nastope, sva se odločila, da jutri ne nastopi pretirano forsirano in si skuša predvsem zagotoviti mesto v četrtfinalu. Menim, da je favorit Hacker in Luka bi moral biti brez posebnega napora drugi in takšna bo tudi jutrišnja taktika. Tudi pri četvercu je dogovor, da se skušajo že v predtekmovanju uvrstiti neposredno v polfinale. Takšna naloga bo za četverca sicer težja kot pri enojcu. Kot favorite štejem nemško posadko, naša pa je lahko enakovredna vsem ostalim. Taktika bo, da se tekmuje z Nemci in priti drugi skozi cilj. Ne pa noben greh, če direktni plasma v polfinale ne bi uspel.«

Počutje v naši reprezentanci pred začetkom tekmovanj je dobro, danes dopoldne so opravili še zadnji trening, popoldan na namenili regeneraciji in počitku. Včerajšnje prosto popoldne je ekipa sicer izkoristila za obisk budističnega templja in centra mesta Chungju.

Svetovno prvenstvo bo zvečer (ob 12:30 po slovenskem času) otvoril predsednik FISA Denis Oswald v družbi generalnega sekretarja OZN Ban Ki-Muna, ki je sicer odrasel in se šolal v Chungjuju, ki je s prvenstvom povsem zaživel.