Jutri predtekmovanja v Poznanu

Jutri se bodo na evropskem prvenstvu v Poznanu na Poljskem pričela predtekmovanja. Na prvenstvu nastopa 591 tekmovalcev in tekmovalk iz 36 držav, prvič na velikih tekmovanjih nastopa Malta, kot edina izmed veslaških evropskih držav pa manjka Italija, razlog naj bi bilo pomanjkanje financ. Poznan bo sicer že tretjič organiziral evropsko prvenstvo, po letih 1958 in 2007 (med leti 1973 in 2006 ni bilo EP-jev).

DSC_0002

Slovenska reprezentanca je na tem prvenstvu ena najmanjših, zanjo nastopajo Janez Zupan in Gašper Fistravec v dvojnem dvojcu ter Rajko Hrvat v lahkem enojcu. Posadki vodita trenerja Dušan Jurše in Iztok Butinar. Za regeneracijo in sproščene mišice skrbi maser Marko Roner, reprezentanco pa vodi Jernej Slivnik, ki se bo tudi udeležil kongresa Evropske veslaške zveze v soboto.

Poljski organizatorji, ko so zaenkrat solidno opravili svoje delo, so danes pripravili prisrčno otvoritev prvenstva, pred tem pa je bil že opravljen žreb predtekmovalnih skupin. Jutri dopoldne bodo potekala predtekmovanja, popoldne pa repasaži.

DSC_0055

Prvi bo jutri nastopil Rajko Hrvat, ki bo ob 09:35 startal v drugi predtekmovalni skupini. Ob njem bodo veslali Mads Rasmussen (Danska), Nuno Mendes (Portugalska), Jerzy Kowalski (Poljska) in Javid Afendiyev (Azerbadžan). Neposredno v polfinale vodita prvi dve mesti, ostali pa bodo novo priložnost iskali v repasažu. Na svetovnem pokalu na Bledu, kjer je bil Rajko Hrvat drugi, je edini izmed jutrišnjih konkurentov nastopil Portugalec in bil deveti. Azerbadžanec je bil na lanskem SP v Amsterdamu 19., naš veslač pa je bil tam 17. Danec Rasmussen je olimpijski prvak v lahkem dvojnem dvojcu iz Londona in nosilec mnogih medalj pred tem. V sezoni 2013 je pavziral, lani pa nastopal v lahkem dvojnem četvercu.

DSC_0515

Janez Zupan in Gašper Fistravec v dvojnem dvojcu se bosta s starta na progi 5 pognala ob 11:05. Njuni konkurenti bodo posadke Estonije (Kaur Kuslap in Andrei Jamsa), Češke (Michal Plocek in David Jirka), Poljske (Dawid Grabowski in Adam Wicenciak) in Bolgarije (Georgi Bozhilov in Kristian Vasilev). Tri od teh posadk so pred tremi tedni nastopile na blejskem svetovnem pokalu – Čeha sta bila druga, Bolgara četrta in Estonca dvanajsta. Sicer je bila bolgarska posadka na lanskem SP v Amsterdamu šesta, na lanskem evropskem prvenstvu v Beogradu pa so dvojni dvojci Češke, Poljske in Estonije s po enim veslačem aktualne zasedbe nastopali v B oziroma C finalu. Neposredno se bosta jutri v polfinale uvrstila prva dva čolna, ostali pa bodo popoldan ponovno veslali v repasažu.

DSC_0256

Selektor Dušan Jurše pred začetkom evropskega prvenstva: »Pri dvojnem dvojcu poznamo konkurenco s prve tekme svetovnega pokala z Bleda. Tu sta drugo in četrtouvrščena posadka Češke in Bolgarije, prav tako so tu Estonci in Poljaki, ki sicer niso bili v finalu A. Naš cilj bo osvojitev drugega mesta, ki neposredno vodi v polfinale. To pomeni, da bomo morali po vsej verjetnosti premagati Bolgare ter Poljake in Estonce. Računamo, da bi to lahko realizirali. Rajko Hrvat bo prav tako nastopil v elitni družbi skupaj z Dancem in Portugalcem, tudi tu napredujeta prva dva. Upam, da se mu tudi to posrečijo tako dobri nastopi kot na Bledu in napreduje nesposredno.«

DSC_0021