Jutri v akciji oba naša čolna – Hrvat v polfinalu, Zupan in Fistravec v četrtfinalu

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Letošnji program svetovnega prvenstva je precej nenavaden, saj ima naš lahki skifist po uspešnem predtekmovanju in dvodnevnem premoru sedaj na sporedu neprekinjeno serijo treh tekem od četrtfinala do finala. Ravno tako je naporen spored dvojnega dvojca, ki ima polfinale na sporedu takoj za četrtfinalom. Seveda pa vse to ne vpliva na koncentracijo naših veslačev, priprave na tekme potekajo mirno in v skladu s plani. Jutri bosta tako nastopila oba naša čolna, Rajko Hrvat v polfinalu, Janez Zupan in Gašper Fistravec pa v četrtfinalu. Jutrišnji dan bo tako v marsičem odločilen, saj se Hrvat bori za vstop v veliki finale, Zupan in Fistravec pa za vstop med najboljših dvanajst, od katerih jih bo enajst prejelo vozovnice za OI prihodnje leto v Riu.

 DSC_0655

Rajko Hrvat bo v polfinalu nastopil ob 10:35, njegovi tekmeci pa bodo lahki skifisti iz Peruja, Italije, Srbije, ZDA in Hrvaške. Naš reprezentant bo veslal na tretji progi, v veliki finale pa vodijo prva tri mesta. Ob njem bosta na progah dve in štiri veslala verjetno najbolj nevarna tekmeca, Italijan Marcello Miani in Srb Miloš Stanojević. Zanimivo je, da sta v isti polfinalni skupini končala Hrvat in Stanojević, sicer zelo dobra prijatelja izven tekmovališča, ki sta dosegla najboljša časa četrtfinala.

Italijan Miani je aktualni svetovni prvak iz Amsterdama, kjer je tudi postavil svetovni rekord v tej disciplini. Letos je nastopil le na svetovnem pokalu v Vareseju, kjer je bil peti. Predstavnik Srbije Stanojević, ki sicer študira in trenira v Parizu po vodstvom francoskega trenerja, je bil na lanskem SP za našim veslačem, vendar pa je tudi on letos vidno napredoval in bil na primer drugi na finalu svetovnega pokala v Luzernu. Seveda ne gre odpisati tudi Američana Nicholasa Trojana in Hrvata Luke Radonića, oba predstavnika mlajše generacije tekmovalcev. Trojan je postavil dober čas v četrtfinalu, le tri sekunde slabšega od našega veslača, sicer pa se lani in letos ni pojavljal na velikih tekmovanjih. Mladi Radonić je varovanec odličnega zagrebškega trenerja Bralića in je letos nastopil na svetovnem prvenstvu do 23 let, kjer je osvojil bronasto medaljo. Se je pa letos že precej uspešno preizkušal v absolutni konkurenci, saj je bil četrti in sedmi na svetovnih pokalih v Vareseju in na Bledu. Od jutrišnjih tekmecev se je Rajko na tem prvenstvu doslej srečal edino s Perujcem, ki ga je premagal v današnjem četrtfinalu.

 DSC_0279

Rajko Hrvat: »Za mano sta dve odlični tekmi, odpeljani dve suvereni zmagi. Jutri sva se s trenerjem dogovorila, da pridem na pozicije, ki vodijo v finale in na njih narediti čim boljše. Če je le možno, priti tudi na prvo mesto in se pripeljati v finale, ki bo v petek.«

 DSC_0019

Janez Zupan in Gašper Fistravec bosta v četrtfinalu nastopila v četrtek, in sicer v prvi predtekmovalni skupini ob 12:04. Njuni tekmeci za prva tri mesta, ki vodijo v polfinale in ohranjajo žive upe na olimpijsko vozovnico, bodo posadke Azerbadjana, Kube, Hrvaške, Ukrajine in Argentine.

DSC_0275

Nedosegljiva sta Hrvata in glede na rezultate predtekmovanja tudi Kubanca, za preostalo mesto v polfinalu pa se bodo borile ostale posadke. Hrvata brata Martin in Valent Sinković sta aktualna svetovna prvaka in zmagovalca letošnjega svetovnega pokala med dvojni dvojci, obenem pa lastnika svetovnega rekorda v tej disciplini, saj sta se na lanskem SP v Amsterdamu kot edina doslej spustila pod mejo šestih minut. Z njima sta naša dva letos opravila velik del priprav, v prostem času pa tudi prijateljujejo. Hrvata zaradi poškodbe letos nista nastopila na EP, sta pa tam bronasto medaljo osvojila Ukrajinca Sergii Gryn in Ivan Futryk, ki potem med sezono nista nastopala v svetovnem pokalu. Kubanca se v tej in lanski sezoni nista pojavljala na velikih tekmovanjih, sta pa nastopila na letošnjih panameriških igrah v Torontu. Tam je bil Rubio zlat v dvojnem dvojcu, Oquendo pa srebrn v dvojnem četvercu. V Torontu sta nastopila tudi Argentinca Murillo in Rosso in osvojila srebrno medaljo, na svetovnem pokalu v Vareseju pa sta bila četrta. Mlada Azerbadjanca Alexandar Alexandrov in Boris Yotov sta bila srebrna na lanskem EP, letos pa najvišje 13. na svetovnem pokalu v Vareseju.

 DSC_0548

Janez Zupan: »Glede na to, da sva v skupini s Hrvatoma, ki sta absolutna favorita, morava tekmo končati na drugem ali tretjem mestu. Plan je, da se spustiva v direktno borbo z Ukrajincema, ki sta na progi poleg naju. Skušala ju bova nadzirati in tekmo končati vsaj na tretjem mestu.«

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja