Kot naš edini predstavnik na svetovnem pokalu v Luzernu bo nastopil lahki skifist Rajko Hrvat

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Luzern bo po olimpijskih kvalifikacijah ta vikend gostil še drugo tekmo letošnjega svetovnega pokala. Kot edini predstavnik slovenskega veslanja bo tam nastopil Rajko Hrvat v lahkem enojcu. Na Rdečem jezeru bo sicer nastopilo 562 veslačev in veslačic iz 51 držav.

 DSC_0387

Rajko Hrvat je z zmago na prvi tekmi svetovnega pokala trenutno vodilni v skupnem seštevku v lahkem enojcu. To je sicer trenutno neolimpijska disciplina, ki pa zna biti uvrščena na spored OI že za leto 2020. O tem se bo odločalo na izrednem kongresu FISA januarja v Tokiu, trenutno pa v veslaškem svetu kroži več različic olimpijskega sporeda. Ta ima za glavni cilj izenačitev števila moških in žensk, saj so prvi trenutno številčnejši, v tej kombinatoriki pa zna priti tudi do sprememb pri disciplinah za lahke veslače.

DSC_0352

Naš veslač se s tem trenutno ne obremenjuje, ampak se posveča vsaki tekmi v sezoni posebej, po zmagi na svetovnem pokalu v Vareseju in bronu na evropskem prvenstvu v Brandenburgu ga sedaj čakata še dve tekmi svetovnega pokala v Luzernu in Poznannu ter svetovno prvenstvo konec avgusta v Rotterdamu.

 DSC_0353

V Luzernu ga čaka 17 tekmecev, v zgoščenem programu bo v predtekmovanju nastopil jutri, polfinale in finale pa sta oba na sporedu v soboto. Kot najbolj nevarnega tekmeca velja izpostaviti aktualnega evropskega prvaka Slovaka Lukaša Babača, ki je sicer neuspešno nastopil tudi na olimpijskih kvalifikacijah med »težkokategorniki«. V Luzernu sicer ne bo srebrnega z EP Nemca Stenhübla, sta pa med prijavljenimi Hrvat Luka Radonić in Norvežan Ask Jarl Tjoem, ki sta končala za našim veslačem v Vareseju in Brandenburgu.

 DSC_0392

Rajko Hrvat: »Sezona je v polnem teku in veselim se že druge tekme svetovnega pokala. Počutim se odlično, tudi čoln teče odlično in ima pravo hitrost in že komaj čakam na Luzern. Ne obremenjujem se s skupnim seštevkom svetovnega pokala, ampak moj protokol ostaja enak, vsako tekmo oddelati stoodstotno in samo to me lahko vodi na vrh.«

Trener Iztok Butinar: »Rajko je trenutno v dobri formi, po evropskem prvenstvu nismo imeli nobenih izpadov treningov. Tudi po testiranjih, ki jih opravljamo, kaže na dobro pripravljenost, tako da delamo dalje z glavnim ciljem proti svetovnemu prvenstvu konec avgusta. Na dobri poti smo tudi na tekmovanjih, ki nas še čakajo prej, torej na preostalih dveh tekmah svetovnega pokala.«

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja