Lahki dvojni dvojec s šestim mestom v polfinalu izpadel iz nadaljnjega boja za mesta na OI

Aleš Jalen in Marko Bolha sta bila v polfinalu lahkih dvojnih dvojcev šesta, tako da se nista uvrstila v finale in nadaljevanje boja za proste vozovnice za Rio. Za te se bodo med lahkimi dvojnimi dvojci pomerile posadke Danske, Španije, Portugalske, Belgije, Turčije in Nove Zelandije.

DSC_0014

Močan start španske posadke je presenetil vse ostale tekmece, vendar pa so se kmalu razlike zmanjšale, tako da tudi naša dva na prvem merjenju vmesnega časa nista zaostajala veliko. Na polovici proge sta bila še peta z zaostankom le dobrih treh sekund za tretjim mestom, ki je še vodilo v finale. V drugi polovici so se vodilne tri posadke Danske, Španije in Portugalske oddaljile in o mestih v finalu je bilo praktično že odločeno. V boju preostalih treh je bila najhitrejša Madžarska pred Češko in našo posadko, ki je do 1.500 metrov že držala stik, v zadnjem delu pa je mladima Alešu Jalnu in Marku Bolhi zmanjkalo moči, tako da sta tekmo končala na šestem mestu

DSC_0003

Marko Bolha: »Že od starta se je poznalo, da sva že včeraj potrošila vse moči, kar sva jih imela. Tako da danes ni bilo več tiste svežine, za katero sva upala, da bo in da bova lahko bližje najboljšim. Vendar pa nikakor ni šlo več kot to, kar sva lahko izvlekla.«

DSC_0018

Na tej zadnji kvalifikacijski tekmi za nastop na olimpijskih igrah v Riu sta bila oba naša čolna neuspešna – lahki dvojni dvojec je izpadel v polfinalu, enojec pa v repasažu. Tako je sedaj tudi odločeno, da Slovenija v veslanju ne bo imela predstavnika na OI Rio 2016.

V kvalifikacijah za Rio je sicer nastopilo 118 držav (za London jih je bilo 102), jutri po finalu v Luzernu pa bo dokončno znano, koliko jih bo v Braziliji imelo svoje čolne.