Lep ekipni uspeh mladinske reprezentance na EP, najboljša Ilaria Macchi na četrtem mestu

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

Mladinska reprezentanca je na evropskem prvenstvu v Gravelinesu zelo dobro nastopila in dosegla lep ekipni uspeh z četrtim, šestim, sedmim in  17. mestom. Najboljšo uvrstitev je dosegla Ilaria Macchi, ki je postala četrta skifistka Evrope, v velikem finalu pa sta nastopili še Pia Potočnik in Lea Hren v dvojcu. Dvojni dvojec z Urbanom Jermanom in Isakom Žvegljem je končal tik za finalisti, medtem ko je skifist Jaka Čas prvenstvo zaključil na 17. mestom med 25 nastopajočimi.

Slovenian Youth Rowing team for European Championship 2018

Ilaria Macchi je odlično nastopila že v predtekmovanju (prva) in polfinalu (druga s tretjim časom), odlično veslanje pa pokazala tudi v velikem finalu. Startala je pogumno in bila ves čas v boju za drugo oziroma tretje mesto skupaj s predstavnicama Italije in Švice, medtem ko je skozi celotno progo vodila Španka Esther Briz Zamorano, ki je na koncu tudi zmagala. Naša tekmovalka je bila še na 1.500 metrih le pol sekunde za bronom, v zadnji četrtini proge pa so ji moči popustile in zadovoljiti se je morala s četrtim mesto. Prvo mesto je pripadlo Španki, drugo Italijanki Greti Martinelli in tretje Švicarki Jani Nussbaumer, za našo pa sta se razvrstili predstavnici Francije in Belgije. Četrto mesto, lani je bila deseta, je lep uspeh za Izolanko, ki bo v mladinski konkurenci nastopala še prihodnje leto, z njim pa si je po vsej verjetnosti zagotovila tudi vozovnico na mladinske olimpijske igre oktobra v Buenos Airesu.

Slovenian Youth Rowing team for European Championship 2018

V finalu A sta nastopili tudi Pia Potočnik in Lea Hren v dvojcu, ki sta se že pred in tudi med prvenstvo ukvarjali tudi s poškodbo hrbta pri eni od tekmovalk. V finale sta se prebili prek repesaža, v današnjem finalu pa sta večji del proge veslali na petem oziroma šestem mestu, na katerem sta tudi prečkali ciljno črto in tudi izboljšali lansko uvrstitev, ko sta bili enajsti. Razred zase sta bili posadki Grčije in Romunije, ki sta končali na prvih dveh mestih, bron je pripadel Litvi, pred našo posadko pa sta končali še Nizozemska in Hrvaška. Štrokerica Hrenova še eno leto ostaja v mladinski konkurenci, seveda pa mladinke in mladince letos čaka še svetovno prvenstvo v Račicah.

Slovenian Youth Rowing team for European Championship 2018

Urban Jerman in Isak Žvegelj v dvojnem dvojcu sta v jutranjem polfinalu le za sekundo zgrešila uvrstitev v finale A. Dobro formo in motiviranost sta dokazala še z nastopom v finalu B, kjer sta vodila od starta do cilja in zmagala kar za dve dolžini čolna pred posadko Francije, za njima pa so končali še Avstrija, Poljska, Gruzija in Estonija. V velikem finalu je zlato osvojila Velika Britanija, srebro Italija in bron Belorusija.

DSC_0498

Skifist Jaka Čas je v najbolj številčni konkurenci, nastopilo je kar 25 enojcev, zasedel končno 17. mesto. Oba tekmovalna dneva je moral opraviti po dve težki tekmi, saj je bil sistem napredovanja v moškem enojcu preko četrtfinala. V težkih razmerah z močnim nasprotnim vetrom se mu iz njega ni uspelo prebiti v polfinale, se je pa na koncu uvrstil v finale C in tam zasedel peto mesto, za Francozom, Belgijcem, Švicarjem in Ciprčanom ter pred Špancem. Naslov svetovnega prvaka je osvojil Nemec Moritz Wolff, drugi je bil Belorus Ivan Brynza, tretji pa Čeh Gabriel Mahler.

Vsi rezultati 

Letošnje mladinsko svetovno prvenstvo bo v Račicah na Češkem od 8. do 12. avgusta.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja