Letošnje veslaško svetovno prvenstvo združuje vse tri kategorije, v neolimpijskem lahkem enojcu bo Rajko Hrvat branil srebro

Jernej Slivnik Novice 0 Komentarjev

V olimpijskem letu Mednarodna veslaška zveza ponavadi združi svetovno prvenstvo za članske neolimpijske dicipline in za mladinsko kategorijo, letos pa se jim pridružujejo še tekmovalci do 23 let, tako da Rotterdam gosti kar 1.900 veslačev in veslačic iz 71 držav. Na povsem novi progi Willhelm-Alexander Baan sredi kanalov in rodovitnih polderjev, na kateri je pričakovati precej vetrovne razmere, bo med 21. in 28. avgustom nastopilo tudi 11 slovenske+ih veslačev in veslačic v vseh treh kategorijah. Med člani bo v neolimpijskem enojcu veslal aktualni svetovni podprvak Rajko Hrvat, med člani do 23 let bodo nastopili Miha Aljančič v enojcu, Aleš Jalen v lahkem enojcu ter Valentina Alicia Miklavčič in Andreja Kekič v ženskem dvojnem dvojcu, v mladinski kategoriji (do 18 let) pa nas bodo zastopali Nik Krebs v mškem enojcu, Tjaša Pfajfar v ženskem enojcu ter dvojni četverec, v katerem veslajo Nejc Donaval, Tevž Koselj, Matej Čuk in Jaka Malešič. Danes je bil opravljen žreb predtekmovalnih skupin, prvi pa nastope začenjajo mlajši člani.

 DSC_0018     DSC_0294

Rajko Hrvat ima za sabo precej naporno sezono, v kateri je osvojil drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala za lahke enojce, zmago na tekmi svetovnega pokala v Vareseju in bron na evropskem prvenstvu v Brandenburgu. Dobra popotnica torej za svetovno prvenstvo, kjer bo branil lansko srebro iz Aiguebeletta, kjer je zaostal le za Novozelandcem Adamom Lingom, ki ga tokrat ni v konkurenci. Je pa ta vseeno zelo zahtevna, saj so tu Hrvat Luka Radonić, zmagovalec letošnjega svetovnega pokala, Irec Paul O’Donovan, član srebrnega dvjnega dvojca z OI Rio, aktualni evropski prvak Slovak Lukaš Babač, bronasti z lanskega SP Miloš Stanojević, srebrni z letošnjega EP Nemec Konstantin Steinhübel, močna tekmeci pa znata biti še tretji z zadnje tekme svetovnega apokala v Poznanu Poljak Jerzy Kowalski in Italijan Magteo Mulas, ki je bil v preteklih sezonah uspešen v večjih čolnih, skipaj je v konkurenci 25 tekmovalcev.

Naš trenutno najboljši veslač Rajko Hrvat bo prvenstvo začel v ponedeljek, ko bo nastopil v predtekmovanju. Ob 17. uri se bo s predstavniki Kolumbije, Rusije, Madžarske in Nemčije pomeril za napredovanje v četrtfinale, kamor vodijo prva štiri mesta.

Rajko Hrvat: “Zaključne priprave pred prvenstvom sem opravil standardno, po končanem svetovnem pokalu je sledil trening na jezeru Peruča na Hrvaškem in v drugem delu močni treningi pri nas v Bohinju. Vse je potekalo, tako je je potrebno., čoln je odlično tekem, tako da smo lahko stopnjevali formo. Po moje sem pripravljen še bolje kot lani in se že veselim nastop na svetovnem prvenstvu. Večino oziroma nekje 90% konkurentov že poznam, dodatno pride še Irec, ki je nastopil na olimpijskih igrah. Se pa nikogar ne bojim in po moje je ravno obratno, saj jedo, od kod preti napad. Maksimalno se moram osredotočiti na svoje tekme, od prve do zadnje, in mislim, da rezultat ne bi smel izostati.”

DSC_0285

Prvi bodo tekmovanja pričeli mlajši člani in članice, torej tekmovalci in tekmovalke med 19. in 23. letom starosti, med katerimi imamo v konkurenci tri čolne.

DSC_0216     DSC_0395

 

V enojcu vesla Miha Aljančič (VK Bled), lani bronast na mladinskem EP in peti na mladinskem SP v dvojnem dvojcu, ki tako letos prvič nastopa v konkurenci do 23 let. V Rotterdamu ga čaka 25 tekmecev, jutri v predtekmovanju ob 09:55 pa se bo za vstop v četrtfinale pomeril s predstavniki Švedske, Izraela, Latvije, Madžarske in Rusije.

Ales Jalen portret     Ales Jalen coln

V lahkem enojcu, v katerem je lani na SP do 23 let zasedel sedmo mesto, bo nastopil Aleš Jalen (VK Bled), ki se bo pomeril s še 26 tekmeci. V jutrišnjem predtekmovanju ob 11:20 bo za preboj v četrtfinale tekmoval z lahkimi skifisti iz Češke, Estonije, Madžarske, Moldavije in Nizozemske.

DSC_0209     DSC_0456

Med dekleti bosta v dvojnem dvojcu, kjer je prijavljenih 15 posadk, nastopili Valentina Alicia Miklavčič (VK Dravske elektrarne Maribor), lani osma na MEP in dvanjsta na MSP, in Andreja Kekič (VK Argo Izola). Obe na SP do 23 let nastopata prvič, v jutrišnjem predtekmovanju pa bosta ob 10:40 nastopili proti posadkam Rusije, Latvije, ZDA in Kitajske in se skušali uvrstiti med prve tri za preboj v polfinale.

Zadnji bodo na umetnem jezeru v bližini Rotterdama svoja tekmovanja pričeli mladinci in mladinke, ki bodo predtekmovanja opravili v sredo.

DSC_0225     DSC_0490

Nik Krebs (VK Dravske elektrarne Maribor), ki edini med našimi ni debitant na velikih tekmovanjih, lani je tako osvojil bron na MEP in peto mesto na MSP, letos pa bil šesti na MEP v dvojnem dvojcu, bo nastopil v konkurenci 29 skifistov. Predtekmovanje ga čaka v sredo ob 11:45, kjer bo proti tekmecem iz Šri Lanke, Salvadorja, Hrvaške, Kolumbije in Belgije iskal neposredno uvrstitev v četrtfinale.

DSC_0204     DSC_0617

 

Med dekleti bo v enojcu natopila Tjaša Pfajfar (VK Bled), ki bo veslalal v konkurenci 24 tekmovalk. Prvič bo priložnost nastopa na velikem tekmovanju okusila v sredo ob 13:10, ko bo v predtekmovanju nastopila proti predstavnicam Švice, ZDA, Moldove, Egipta in Zimbabveja. Le prva se bo uvrstila neposredno v polfinale.

DSC_0238     DSC_0680

Naš dvojni četverec, v katerem veslajo Nejc Donaval (VK Argo Izola), Tevž Koselj, Matej Čuk (oba VK Bled) in Jaka Malešič (VK Ljubljanica) bo prav tako prvič nastopil na enem od prvenstev. Fantje bodo v predtekmovanju nastopili v sredo ob 11:00 proti posadkam Hrvaške, Japonske, ZDA in Nove Zelandije, skupno pa na prvenstvu nastopa 25 dvojnih četvercev. Iz predtekmovanja prvi štirje napredujejo v četrtfinale.

Startne liste in rezultati na www.worldrowing.com

 

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja