Luka Špik in Rajko Hrvat v četrtfinale, dvojni četverec v repasaž

mario Novice 0 Komentarjev

V današnjih predtekmovanjih so nastopile vse tri slovenske posadke. Neposredna kvalifikacija je uspela Luku Špiku in Rajku Hrvatu, ki bosta nastopila v sredinem četrtfinalu. Dvojnega četverca v torek čaka repasaž.

dscn0214

Luka Špik je nastopil v zadnji tekmi dneva in izpolnil zadani cilj – drugo mesto in neposredno uvrstitev v četrtfinale. Že od starta je pričakovano povedel Nemec Marcel Hacker in edini je v njegovem ritmu nekje do polovice proge vztrajale le naš skifist, medtem ko so ostali že kar precej zaostali, najbližje je bil Rus Artem Kosov. Pozicije so do cilja ostale nespremenjene. Hacker je zmagal s precejšnjo prednostjo, saj je Luka v drugem delu proge hranil moči in le kontroliral ruskega skifista v ozadju. Četrti je bil predstavnik Uzbekistana, peti pa Tajpeha. Četrtfinale bo na sporedu v sredo z začetkom ob 04:38 po slovenskem času.

Luka Špik po tekmi: »Predtekma je bila po planu, torej s čim manjšo porabo energije priti v četrtfinale, ki bo zagotovo veliko bolj zahteven. V tej tekmi sem se že nekje pom 750 metrih začel ukvarjati bolj s svojim ritmom oziroma s tem, da mi ne bi preveč padla moč. Če bi mi, bi me Rus lahko preveč dohitel in bi bil primoran delati finiš po nepotrebnem. Drugo mesto je bil planiran cilj, saj se nisem niti mislil spuščati v boj s Hackerjem.«

Rajko Hrvat je v lahkem enojcu v predtekmovanju zasedel tretje mesto, na katerem je veslal od starta do cilja, zaostal je za predstavnikoma Danske in Francije, prehitel pa je skifiste Tunizije, Ugande in Vanatuja. V četrtfinale so napredovali prvi štirje, tako da bo v sredo z začetkom ob 03:14 tam nastopil tudi Rajko.

Naš dvojni četverec, v katerem veslajo Matej Rojec, Grega Domanjko, Jernej Markovc in Gašper Fistravec, je bil v svoji predtekmovalni skupini peti, neposredno pa sta v polfinale napredovala le prva dva. Na začetku je povedla posadka Ukrajine, ki ji je bila sposobna slediti in jo na polovici proge tudi prehiteti posadka Nemčije. Za njima se je skozi srednji del proge razvijal boj za ostala mesta. Naš čoln je bil dolgo časa na četrtem mestu, za Kanado in pred Rusijo in Poljsko. V tretji četrtini proge so naši fantje popustili in padli na šesto mesto, v zaključku tekme pa prehiteli Poljake in v cilj priveslali kot peti. Prva je bila Nemčija, druga Ukrajina, tretja Rusija, četrta Kanada, peta Slovenija in šesta Poljska.

Dvojni četverec bo za kvalificiranje med najboljših dvanajst tako moral nastopiti v repasažu, ki bo na sporedu v torek ob 06:34 po slovenskem času. Za tri polfinalna mesta bodo veslali proti posadkam Nove Zelandije, Kanade, Nizozemske, ZDA in Iraka, ki je tu tudi edini outsider.

Matej Rojec po tekmi: »Vsekakor tekma ni šla po načrtu. Ne skrbi me toliko to, da se nismo neposredno uvrstili v polfinale, ker imamo še eno možnost v repasažu in mislim, da smo sposobni odpeljati precej boljšo tekmo. Če me skrbi, me predvsem to, zakaj smo tako slabo odpeljali predtekmo. Upam, da se bomo sedaj vzeli k sebi in bomo bolje zagrabili zadnjo priložnost za polfinale.«

Selektor Miloš Janša po prvem dnevu prvenstva: »Nastop Luke Špika je bil precej rutinski in v skladu s planom, da se ne zapleta s Hackerjem in da se skuša to prvo odpeljati z malo rezerve in v tem je bil uspešen. Dvojni četverec, ne glede na to, da ni imel neke prave šanse za neposredno napredovanje, je po moji oceni odpeljal malo slabše kot bi lahko. Možno je, da so se malo opustili, potem ko je možnost drugega mesta ušla. Pred repasažem se moramo sicer še pogovoriti, vendar pa so po moje sposobni odpeljati precej hitreje.«

 

Jutri je na sporedu drugi del predtekmovanj, tako da so vsi naši tekmovalci prosti. V torek bo nastopil dvojni četverec v repasažu, v sredo pa Luka Špik in Rajko Hrvat v četrtfinalu.

Vsi rezultati

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja